Να συνεχιστεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η λειτουργία των δομών κοινωνικής πρόνοιας του δήμου της Ρόδου, είναι πρώτη προτεραιότητα του νέου αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης και προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΔΟΠ), κ. Θωμά Σωτρίλλη, ο οποίος πάντως, σε δηλώσεις του χθες, ανέφερε ότι δεν παρέλαβαν «καμένη γη» στον τομέα αυτό ενώ όσον αφορά στο «ΚΑΠΗ Καλυθιών» τόνισε, ότι υπήρχε μόνο ως… πινακίδα στον χώρο ενός Σωματείου. Με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΟΠ, παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκου Κασάπη, των μελών της Διοίκησής του και των υπαλλήλων, σε δηλώσεις του ο κ. Σωτρίλλης, ερωτηθείς σχετικά, είπε αρχικά ότι ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης αλλά σε πληρέστερο βαθμό.

Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Μπορώ να πω ότι είμαι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης και συνεννόησης με το προσωπικό, το οποίο δουλεύει κανονικά, τηρεί τα ωράρια-το λέω αυτό γιατί κάποτε ειπώθηκε κατά πόσον δουλεύουν ή όχι.Είναι μία πολύ σκληρή δουλειά το να έχεις να κάνεις με κόσμο που διαρκώς έχει ανάγκες και διαρκώς έχουν καινούργιες ανάγκες και έχουν απαιτήσεις επειδή θεωρούν ότι η Πρόνοια του δήμου είναι αυτή που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα με ένα… ραβδάκι μαγικό. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Ωστόσο, κάνουμε μία προσπάθεια να καλύψουμε σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ανάγκες γι’ αυτές τις απαιτήσεις». Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΔΟΠ, λοιπόν, αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες είναι να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες που δημιουργούνται από τα έξοδα του Συσσιτίου, από τα έξοδα κάλυψης των λειτουργικών των παιδικών σταθμών που αφορούν στα τροφεία, τη θέρμανση, το ρεύμα, την καθαριότητα. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο μέλημά τους.

«Δεν μπορώ να πω ότι τα βρήκαμε χάλια. Είναι σε μία κατάσταση ανεκτή αλλά πρέπει να διατηρηθούν, πρέπει να φροντιστούν», είπε. Για αλλαγές τώρα ούτε λόγος, αφού, όπως λέει «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τη ζήτηση και τα έξοδα και απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, η λειτουργία όλων αυτών των δομών είναι μια λειτουργία που έχει ομαλοποιηθεί και είναι όλοι ευχαριστημένοι, σε μεγάλο ποσοστό».Για ν’ αλλάξουν κάτι θα πρέπει να είναι κάτι τελείως διαφορετικό που θα ωφελήσει περισσότερο τους ωφελούμενους αλλά και τους ίδιους ξελαφρώνοντας τη δουλειά. Και είπε ακόμη: «Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή εγώ δεν προβλέπω, γιατί δεν βλέπω να υπάρχει μία ανάγκη να έρθουν όλα τα πάνω κάτω. Γιατί δεν μπορώ να πω ότι βρήκαμε “καμένη γη”. Υπάρχουν οι δομές οι οποίες λειτουργούν, σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν αλλά ωστόσο λειτουργούν. Και αυτή είναι η πρόθεσή μας: να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο που θα διορθώσουμε κάποιες ατέλειες ή κάποιες αστοχίες».

Για το κτηριακό
Μεγάλο ζήτημα αποτελεί, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σωτρίλλη, πέρα από αυτό του προσωπικού, και το κτηριακό διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε όλες τις δομές και προσπαθούν να βρουν λύσεις αλλά, όπως είπε, αν δεν υπάρξουν χρήματα και ευχέρεια κάλυψης των ποσών, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Όσον αφορά στο κτήριο που στεγάζεται ο ΔΟΠ, έχει ενταχθεί ως γνωστόν στο Πράσινο Ταμείο ωστόσο απ’ ό,τι έχει ενημερωθεί ο κ. Σωτρίλλης, δίχως πάντως να έχει δει ο ίδιος σχέδια και τις σχετικές αποφάσεις, δυστυχώς η διαδικασία δεν προχώρησε και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης και της ένταξης. Πάντως, είναι ένα έργο που το θέλουν να γίνει, καθώς τα κτήρια βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Πάντως, εξέφρασε την πρόθεση να εργαστούν με τον τρόπο που εργάζονται τώρα και αποδίδει μέχρι στιγμής, καθώς δεν έχουν σοβαρά προβλήματα με τους ωφελούμενους των δομών και να προχωρήσουν και στο μέλλον. Εφόσον υπάρξει και οικονομική άνεση και ο σχεδιασμός τους ευοδωθεί, μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω.

Για το ΚΑΠΗ Καλυθιών
Ερωτηθείς σχετικά με το «ΚΑΠΗ Καλυθιών», ο κ. Σωτρίλλης είπε ότι… στα χαρτιά ψηφίστηκε, παραμονές εκλογών, η ίδρυσή του. Ανέφερε, όμως, στη συνέχεια, ότι, το να ιδρυθεί κάτι είναι πάρα πολύ καλό, εύκολο αλλά άνευ περιεχομένου αφού, αν δεν προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία του με κατάλληλο προσωπικό, όπως προβλέπει ο νόμος, είναι ένα γράμμα κενό. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε μία εθελόντρια μαζί με κάποιες κυρίες του χωριού, που άνηκαν στον Σύλλογο «οι Αειθαλείς» και υπήρξε ένα μπέρδεμα «μεταξύ Συλλόγου και ΚΑΠΗ διότι θέλαμε να φανούμε ότι κάνουμε έργο στις Καλυθιές και λέγαμε “το ΚΑΠΗ”.

Μα δεν ήταν ΚΑΠΗ με μία εθελόντρια η οποία έφευγε από τη θέση της την κανονική που εργάζεται σε μία άλλη δομή στα Κοσκινού και εργάζεται εκεί τις περισσότερες μέρες για να βοηθήσει. ΚΑΠΗ εφόσον δεν υπήρχε κοινωνική λειτουργός, δεν υπήρχε γιατρός, δεν υπήρχε ψυχολόγος, δεν υπήρχε καθαρίστρια, δεν υπήρχε γραμματειακή υποστήριξη, ΚΑΠΗ δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Και εμείς αυτή τη στιγμή χρήματα για να προσλάβουμε αυτό το προσωπικό να επανδρώσει το ΚΑΠΗ δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Σωτρίλλης και συμπλήρωσε: »Οι κυρίες βρήκαν αυτό τον τρόπο -κι ας φανώ κακός αυτή τη στιγμή- να συναθροίζονται εκεί μέσα στον χώρο του ΚΑΠΗ, να φτιάχνουν… κουλουράκια, να φτιάχνουν ξεροτήγανα, να πίνουν τους καφέδες, να ετοιμάζουν δώρα σε όποιον ήθελαν να δωρίσουν γιατί τους ήταν αρεστός -τις ευχαρίστησε μάλιστα γιατί έλαβε και εκείνος δώρο- αλλά από εκεί και μετά δεν γινόταν τίποτα.

Δεν μπορεί να υπάρχει ΚΑΠΗ χωρίς να υπάρχει ένας υπεύθυνος, μια ομπρέλα κρατική από πάνω που θα καλύψει αυτές τις ανάγκες». Όσο για το ποια λειτουργούν αυτή τη στιγμή, είναι στην Παλιά Πόλη που λειτουργεί ως υποκατάστημα του πρώτου ΚΑΠΗ του Άη-Γιάννη, που είναι το βασικό ΚΑΠΗ, διότι έτυχε μία κοινωνική λειτουργός και μία ψυχολόγος να προσφέρουν εκεί υπηρεσίες εθελοντικά, κάτι όμως που έγινε αποδεκτό από τον δήμο, έχουν την έγκριση μέχρι τα τέλη Ιουνίου και από εκεί και μετά θα δουν τι θα κάνουν.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αυτή τη στιγμή η προσπάθειά τους επικεντρώνεται στο να καλύψουν τις ανάγκες στο ΚΑΠΗ του Αγίου Ιωάννη, στο οποίο δούλευαν επτά άτομα και τώρα έχουν μείνει μόνο τρία διότι έχουν συνταξιοδοτηθεί οι υπόλοιποι.

«Είναι ένα ΚΑΠΗ που σφύζει από ζωή, που πρέπει να το διατηρήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και αυτή είναι η προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή», τόνισε. Τέλος, εξήγησε, ότι στις Καλυθιές ο χώρος ανήκει στους «Αειθαλείς» που είναι ένα Σωματείο και μπήκε η πινακίδα ΚΑΠΗ όταν λήφθηκε η απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο. Είπε, ακόμη, ότι δεν έχει καμία σχέση με το ΚΑΠΗ που το παρουσίασαν κάποιοι που ήθελαν να μεγαλοποιήσουν τα πράγματα και έκαναν τα εγκαίνια παραμονές εκλογών παρά τις αντιρρήσεις τους και προχώρησαν. Τέλος, όσον αφορά στο Συσσίτιο, υπάρχουν αρκετές δωρεές από ιδιώτες και συλλόγους ενώ ο προϋπολογισμός του δήμου καλύπτει τα πάντα όσον αφορά στις αγορές. Επίσης, υπάρχει διαιτολόγος, υπάρχει έλεγχος καθημερινός στο φαγητό, το προσωπικό είναι ελεγμένο όπως προβλέπει ο νόμος, υπάρχει καθαριότητα και καλύπτουν το φαγητό για 170 άτομα με μερίδες μεσημέρι και βράδυ.

ΠΗΓΗ :Η ΡΟΔΙΑΚΗ

NO COMMENTS