Τα νέα της Δημοτικής Ενότητας Λίνδου
Δημοτική Ενότητα Λίνδου
Τοποθεσία – Κοινότητες
Η Δημοτική Ενότητα κατά ένα μεγάλο μέρος της είναι παραθαλάσσια. Οι ακτές της παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία με μια σειρά από κόλπους Κάλαθος, Βλυχά, Κόλπος Λίνδου, λιμάνι Αγίου Παύλου, κόλπος Πεύκων, κόλπος Λάρδου. Ορεινό και δασώδες είναι το έδαφος της ενδοχώρας της. Μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Λάρδου είχαν καεί από πυρκαγιές στη δεκαετία του 1980.
Η κοινότητα της Λίνδου, από την οποία πήρε την ονομασία της η Δημοτική Ενότητα, βρίσκεται πάνω στα ερείπια της Πόλης της Λίνδου, μιας από τις τρεις αρχαίες πόλεις- κράτη που συνενώθηκαν στην αρχαιότητα για να αποτελέσουν την Πόλη της Ρόδου. Στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας, συναντά κανείς ορισμένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Ρόδου και ένα από τους πιο αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς.
Στη Δημοτική Ενότητα Λίνδου ανήκουν διοικητικά η Δημοτική Κοινότητα Λάρδου,52 χλμ. απο τη Ρόδο, χωριό με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα όπου βρίσκεται και το μοναστήρι της Υψενής, η Δημοτική Κοινότητα Λίνδου, η πόλη της Λίνδου απέχει περίπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και οι παραλίες όπως και οι αρχαιότητές της, την καθιστούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, πάνω από τη σύγχρονη πόλη δεσπόζει η αρχαία ακρόπολή της, η Τοπική Κοινότητα Καλάθου (44 χλμ. από τη Ρόδο), μικρό χωριό με όμορφη παραλία που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο δήμο Κλασίων, η Τοπική Κοινότητα Λαέρμων, 64 χλμ. από τη Ρόδο, που πήρε την ονομασία της από τον αρχαίο δήμο Λαερμίων ή Λαδαρμίων, η Τοπική Κοινότητα Πυλώνας 46 χλμ. απο την πρωτεύουσα του νησιού.
Δημοτική Κοινότητα Λάρδου: Κτισμένη μέσα στον καταπράσινο κάμπο και πολύ κοντά στην θάλασσα, η Λάρδος γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω του τουρισμού. Πεντακόσια μέτρα από το χωριό σώζονται τα θεμέλια του τείχους και των πύργων του βυζαντινού κάστρου της Λάρδου το οποίο το 1309 είχε παραχωρηθεί μαζί με το χωριό από τους Ιππότες στον Γενουάτη ναύαρχο Βινιόλι ως αναγνώριση για την βοήθεια που τους παρείχε στην κατάληψη της Ρόδου.Δρόμος που ξεκινά από το χωριό οδηγεί στην όμορφη γυναικεία μονή της Παναγιάς της Υψενής. Στη θέση Εξοχή κοντά στο χωριό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαίο ορυχείο μαύρου και κόκκινου λίθου. | |
Δημοτική Κοινότητα Λίνδου: Η κοινότητα της Λίνδου, από την οποία πήρε την ονομασία της η Δημοτική Ενότητα Λινδίων βρίσκεται πάνω στα ερείπια της Πόλης της Λίνδου, μιας από τις τρεις αρχαίες πόλεις- κράτη που συνενώθηκαν στην αρχαιότητα για να αποτελέσουν την Πόλη της Ρόδου.Στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων συναντά κανείς ορισμένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Ρόδου και ένα από τους πιο αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς. | |
Τοπική Κοινότητα Καλάθου: Η Κάλαθος σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο της Λινδίας, Κλάσιοι.Στα ερείπια του Αγίου Ιωάννη βρέθηκαν πέτρες που ανήκαν σε αρχαίο ελαιοτριβείο. Στο χωριό υπάρχει ο θαυμάσιος όρμος των Βλυχών (το αρχαίο Θέρμιδρο) ο οποίος αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης το καλοκαίρι. Η περιοχή κατά το μεσαίωνα χρησίμευε ως αγρότοπος και βοσκότοπος της Λίνδου. Αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ρωμαϊκό βωμό. Αξιόλογη είναι και η σκαμμένη στο βράχο εκκλησία της Παναγίας με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. | |
Τοπική Κοινότητα Λαέρμων: Τα Λάερμα βρίσκονται στο κέντρο του νησιού μέσα στο καταπράσινο τοπίο των μεγάλων δασών της περιοχής. Τα Λάερμα ιστορικά αποτελούν συνέχεια του αρχαίου δήμου της Λινδίας Λάδαρμα που βρισκόταν στην περιοχή κι ανήκε στο κράτος των Λινδίων.Σε απόσταση 4 χλμ από το χωριό βρίσκεται η βυζαντινή βασιλική μονή του του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Θάρρι. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν τη μονή χρονολογούνται από το 12ο έως το 16ο αιώνα | |
Τοπική Κοινότητα Πυλώνας: Το μικρό χωριό της Πυλώνας που χρωστά το όνομα στο γεγονός ότι παίζει το ρόλο της πύλης προς τη νότια Ρόδο η αγροτική ζωή συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το χρόνο και την τουριστική ανάπτυξη.Σε χαμηλό λόφο στην είσοδο του χωριού στέκει η παλιά εκκλησία του Ευαγγελισμού. Κοντά στο χωριό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δύο γεωμετρικούς τάφους με χρυσά νομίσματα. |
Η ιστορία της Δημοτικής Ενότητας, από την αρχαιότητα έως σήμερα
Τοποθεσία
Μυθολογία
Στην Ιστορική Περίοδο
Το 407/408 π.Χ., συµµετείχε (μαζί µε τις άλλες δυο πόλεις, Ιαλυσό και Κάμειρο) στην ίδρυση της Ρόδου, η οποία αποτέλεσε έκτοτε τη σημαντικότερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού. Παρ’ όλα αυτά, η Λίνδος δεν έχασε ποτέ τη σημασία της ως σπουδαίο αστικό κέντρο του νησιού, λόγω του ιερού της Αθηνάς. Οι διαµορφώσεις της ακρόπολης που σώζονται σήμερα (ναός, προπύλαια, κλίµακες, στοά) ανήκουν στους ελληνιστικούς χρόνους και απηχούν την τάση της εποχής για «θεατρικότητα» και κλιμακωτή προοπτική του χώρου. Η κατοίκηση της περιοχής διατηρήθηκε και κατά τη Ρωμαιοκρατία, οπότε ολόκληρο το νησί γνώρισε νέα άνθηση. Τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής κυριαρχίας φαίνεται πως οι λιγοστοί κάτοικοι της πόλης κατέφυγαν στην Ακρόπολη και ο οικισμός εγκαταλείφθηκε. Κατά τους 13ο και 14ο αιώνες, όμως, παρατηρείται µία νέα ευημερία στην περιοχή, που επιβεβαιώνεται από την επανεγκατάσταση του πληθυσμού στο χώρο του σηµερινού οικισµού και τις μαρτυρίες για την ανάπτυξη του εμπορίου.
Το 1522 η ακρόπολη πέρασε στην κατοχή των Οθωμανών. Αυτοί τροποποίησαν τα οχυρωτικά έργα της ακρόπολης. Κατασκεύασαν γωνιακούς προμαχώνες ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες αμυντικές απαιτήσεις της νέας πολεμικής τεχνολογίας που εγκαινίασε η χρήση της πυρίτιδας. Τα παλιά οχυρωτικά συστήματα δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην ισχύ των πυροβόλων όπλων. Οι οθωμανικές επεμβάσεις καθαιρέθηκαν από το χώρο κατά την Ιταλοκρατία, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες αναστηλωτικές εργασίες.
Δίπλα από το συγκρότημα του διοικητηρίου, στο δυτικό τμήμα του κάστρου και πάνω από τις λαξευμένες στο βράχο κινστέρνες, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου. Η ακριβής χρονολόγησή του δεν είναι εφικτή. Από τους μελετητές προτείνεται ως πιθανότερη για την κατασκευή του ναού η περίοδος που εκτείνεται από το τέλος του 11ου αι. ως τον 13ο αι. Διατηρείται η τριμερής αψίδα του ιερού και από ένα παράθυρο σε κάθε κόγχη. Ο ναός φαίνεται ότι δέχτηκε τις απαραίτητες μετατροπές, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ιπποτών.
Αξιοθέατα
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία
Η Ακρόπολη της Λίνδου
Η Ακρόπολη βρίσκεται σε λόφο, προσβάσιμο με τα πόδια ή με γαϊδουράκι. Μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού, υπάρχει πλάτωμα μέχρι την εξωτερική σκάλα του κάστρου, όπου βρίσκεται ένα ανάγλυφο λαξευμένο πάνω στο βράχο, που παριστάνει πρύμνη καραβιού και χρησίμευε ως βάθρο για τον ανδριάντα του Ναυάρχου Αγησάνδρου.Ανεβαίνοντας τη σκάλα, βρίσκεται το Διοικητήριο και μετά ο χώρος του αρχαίου ιερού. Δίπλα στο μεσαιωνικό Διοικητήριο υπάρχουν λείψανα της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου (13ος αι.). Σε πλάτωμα υποβασταζόμενο από καμάρες εκτείνεται η μεγάλη δωρική στοά (200 π.Χ. περίπου). Από τους 42 δωρικού ρυθμού κίονες της σήμερα σώζονται μόνο οι 20. Πίσω από τους μεσαίους κίονες της στοάς υπάρχει η μνημειώδης Σκάλα με τα 34 σκαλοπάτια που οδηγεί στα προπύλαια, από τα οποία σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια. |
|
Ναός Λινδίας Αθηνάς (β΄ μισό 4ου αι. π.Χ.) Το σπουδαιότερο μνημείο της Ακρόπολης Λίνδου. |
|
Τριημιολία Στην είσοδο της αρχαίας ακρόπολης βρίσκεται λαξευμένο σε βράχο το ανάγλυφο της “τριημιολίας”, που αποτελούσε χαρακτηριστικό τύπο ροδιακού πολεμικού πλοίου της εποχής. Το ανάγλυφο αυτό είναι ανάθημα των Λινδίων προς τιμή του Αγήσανδρου, γιου του Μικκίωνος, ο οποίος πιθανόν ήταν ναύαρχος. H ανάγλυφη τριημιολία είναι έργο του διάσημου στην αρχαιότητα γλύπτη Πυθόκριτο. |
|
Αρχαίο Θέατρο (νοτιοδυτική πλευρά λόφου, κάτω από ναό Αθηνάς) H κυκλική ορχήστρα και το κοίλο για τους θεατές ήταν λαξευμένα στην πλαγιά του λόφου. Σώζονται οι προεδρίες, ειδικά δηλαδή καθίσματα γύρω από την ορχήστρα για τους επισήμους. Το κοίλον αποτελείτο από 19 σειρές καθισμάτων κάτω από το διάζωμα και επτά σειρές πάνω από το διάζωμα. Από τις 9 κερκίδες σώζονται μόνο 5. H χωρητικότητα του θεάτρου ανερχόταν στους 1800 θεατές. |
|
Τετράστωο κτήριο
Λείψανα τετράπλευρου κτηρίου σώζονται στην προέκταση της σκηνής του θεάτρου. Στο εσωτερικό υπάρχουν κίονες στις τέσσερεις πλευρές, που στήριζαν δίρριχτη στέγη και περιέβαλαν υπαίθρια αυλή. H είσοδος στη βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου συμπληρώνεται με πρόσταση (σειρά κιόνων) που έφεραν επιστύλιο. H χωρητικότητά του ανερχόταν στους 1500-1700 θεατές. Θα πρέπει να προοριζόταν για θρησκευτικές τελετές. Αργότερα στο χώρο κτίσθηκαν διαδοχικά τρεις χριστιανικές εκκλησίες.
|
|
Αρχοκράτειο (θέση Kαμπάνα Κράνας, λόφος δυτικά της ακρόπολης)
Ταφικό μνημείο λαξευμένο στο βράχο. Στην πρόσοψη του ορόφου είχαν στηθεί επιτύμβιοι βωμοί με τα ονόματα των νεκρών στις βάσεις τους, ενώ στο εσωτερικό διάδρομος οδηγούσε σε χώρο ταφικών τελετών. Στις πλευρές του θαλάμου είναι λαξευμένοι 19 τάφοι. H νεότερη ονομασία “Φραγκοκκλησιά” δημιουργεί την υπόθεση ότι κατά την Ιπποτοκρατία χρησιμοποιήθηκε ως ναός.
|
|
Βουκόπιον (Βιγλί, βορειοανατολικά της ακρόπολης)
Τόπος θυσιών. Στους γύρω βράχους σώζονται 38 επιγραφές που ταυτίζουν το χώρο. Σημαντικός για την επακριβή γνώση του Γεωμετρικού παρελθόντος της Λίνδου είναι ο ναΐσκος από μικρούς ακατέργαστους λίθους με πρόναο και είδος προθαλάμου που πιθανώς να προοριζόταν για τη φύλαξη αναθημάτων προς μια άγνωστη ως τώρα θεότητα (10ος-9ος αι. π.X.).
|
|
Τάφος Κλεοβούλου (2ος-1ος αι. π.X.)
Ταφικό μνημείο πλούσιας οικογένειας. Πρόκειται για κυκλικό κτίσμα, με επιμελημένη τοιχοδομία και θολωτή στέγη. Ίχνη τοιχογραφιών, όπως και το όνομα “΄Αγιος Aιμιλιανός” μαρτυρούν τη μεταγενέστερη μετατροπή του σε χριστιανικό ναό.
Aξιοθέατα της Δημοτικής Ενότητας και γενικότερα των σημείων εκείνων που αξίζει να γνωρίσουν όσοι επισκέπτονται την Δημοτική Ενότητα για πρώτη φορά.
|
|
Κάλαθος – Βληχά Η Κάλαθος σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο της Λινδίας, Κλάσιοι. Στα ερείπια του Αγίου Ιωάννη βρέθηκαν πέτρες που ανήκαν σε αρχαίο ελαιοτριβείο.
Στο χωριό υπάρχει ο θαυμάσιος όρμος των Βλυχών (το αρχαίο Θέρμιδρο) ο οποίος αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης το καλοκαίρι.Η περιοχή κατά το μεσαίωνα χρησίμευε ως αγρότοπος και βοσκότοπος της Λίνδου. Αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ρωμαϊκό βωμό. Αξιόλογη είναι και η σκαμμένη στο βράχο εκκλησία της Παναγίας με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. |
|
Λάρδος
Κτισμένη μέσα στον καταπράσινο κάμπο και πολύ κοντά στην θάλασσα, η Λάρδος γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω του τουρισμού.
Πεντακόσια μέτρα από το χωριό σώζονται τα θεμέλια του τείχους και των πύργων του βυζαντινού κάστρου της Λάρδου το οποίο το 1309 είχε παραχωρηθεί μαζί με το χωριό από τους Ιππότες στον Γενουάτη ναύαρχο Βινιόλι ως αναγνώριση για την βοήθεια που τους παρείχε στην κατάληψη της Ρόδου.
Δρόμος που ξεκινά από το χωριό οδηγεί στην όμορφη γυναικεία μονή της Παναγιάς της Υψενής. |