Τοποθεσία – Κοινότητες

Η Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού
Τοποθεσία ialisos1
Σήμερα η Ιαλυσός είναι μια σύγχρονη πόλη, με 10.275 κατοίκους, βάσει της απογραφής του 2001.
Βρίσκεται στο βόρειο – δυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 8 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Εκτείνεται κατά μήκος του βασικού οδικού άξονα Ρόδου – Καμείρου.
Στο βόρειο σύνορό της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, βρίσκεται η Δημοτική Ενότητα Ρόδου, στο νότιο η Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων, ανατολικά η Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας και δυτικά η θάλασσα.
Η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, αφού στο Δήμο υπάρχουν πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών και τουριστικά καταλύματα με χιλιάδες – συνολικά κλίνες – καθώςmysitelindos και τα δύο υπερσύγχρονα συνεδριακά κέντρα της Ρόδου, με δυνατότητες διοργάνωσης και φιλοξενίας συνεδρίων διεθνούς εμβέλειας.
Χάρτης

Ιστορικά Στοιχεία

ialysos_logo_1Η Ιαλυσός ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου, μαζί με τη Λίνδο και την Κάμειρο.
Η αρχαία Ιαλυσός κατείχε το βορειοανατολικό άκρο της Ρόδου και τα σύνορα της εκτείνονταν από το χείμαρρο «Πλατή» του χωριού Φάνες, τη Διμυλιά και την Αρχίπολη, μέχρι την παραλία Αρχαγγέλου. Όλη η περιφέρεια ονομαζόταν Ιαλυσία και εκτός από την πόλη της Ιαλυσού, είχε τρία μεγάλα κέντρα, την Ιστάνη (Θολός, Σορωνή), την Βρυγίνδαρα (Αφάντου – Κολύμπια) και την Ποντώρεια (Αρχάγγελος).

Η ακρόπολη της, βρισκόταν στο λόφο Φιλέρημος, όπου βρισκόταν και ο αρχαιότερος οικισμός, που πήρε το όνομα Αχαΐα, από τους Αχαιούς, που κατέλαβαν τη Ρόδο, περί το 1500 πΧ.

Στην ακρόπολη βρισκόταν ένας μεγάλος αρχαίος ναός, αφιερωμένος στην Πολιάδα Αθηνά και τον Δια Πολιέα, του 3ου ή 2ου πΧ αιώνα.
Από την ένωση των τριών αρχαίων πόλεων, χτίστηκε το 408 πΧ η πόλη της Ρόδου. Από τότε η Ιαλυσός παράκμασε και μνημονεύεται από τον Στράβωνα, σαν μια κώμη.
Το 1248 σε αυτήν ακριβώς την περιοχή πολιόρκησαν οι Γενουάτες τους Βυζαντινούς, το 1306 ήρθαν οι ιππότες και το 1522 ο Σουλειμάν έστησε το στρατηγείο του, για τη διεξαγωγή της πολιορκίας της Ρόδου.
Επίσης, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε και από τους Ιταλούς, κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Αξιοθέατα

Στα αξιοθέατα της πόλης εκτός από τις παρακείμενες αρχαιότητες περιλαμβάνονται:

 

filerimos31. Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κοντά στη πλατεία Αποστολίδη.

2. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (4ου αιώνα), ιδιαίτερο διατηρητέο μνημείο

3. Η εκκλησία της Παναγίας της Φιλερήμου (15ου αιώνα)

 

cross4. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ομοίως του 15ου αιώνα

5. Η υπόγεια βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χωστού με σπουδαίες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.

6. Ο κλιμακωτός δρόμος του Γολγοθά με 134 σκαλοπάτια στις πλευρές του οποίου φέρονται αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού.

7. Και βέβαια οι διάφορες φυσικές γύρω ομορφιές και η τεράστια σε μήκος παραλία του όρμου.

 

rodosialissosmonipanagias

 

 

Φωτογραφικό Αρχείο

Παραδοσιακό Σπίτι

 

 

Πρόσβαση – Συγκοινωνία
Η πόλη της Ιαλυσού βρίσκεται στο Βόρειο-Δυτικό τμήμα της Νήσου Ρόδου σε απόσταση 8 χλμ. από το Δημοτικό Μέγαρο της Πόλης Της Ρόδου. Εκτείνεται κατά μήκος του βασικού οδικού άξονα Ρόδου – Αεροδρομίου – Καμείρου.