Τοποθεσία – Κοινότητες

 

archaggelos
Η Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου, βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, απέχει από την πόλη της Ρόδου περίπου 30 χλμ. και αποτελείται από τρία δημοτικά διαμερίσματα. Έδρα της Δημοτικής Ενότητας, είναι ο Αρχάγγελος, στη σημερινή του θέση, μεταφέρθηκε στα μεσαιωνικά χρόνια για λόγους προστασίας από τους πειρατές και χτίστηκε κάστρο από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου βρίσκεται το διάσημο μοναστήρι της Ρόδου, της Παναγίας της Τσαμπίκας. Στην Δημοτική Ενότητα περιλαμβάνονται τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:

Δημοτικό διαμέρισμα Αρχαγγέλου
O Αρχάγγελος
Δημοτικό διαμέρισμα Μαλώνος
Ο Μαλών
Το Χαράκι
Δημοτικό διαμέρισμα Μασάρων
Τα Μάσαρη

 

Ιστορικά Στοιχεία

archaggelos2Το 1500 π.Χ οι “Αχαιοί” είναι οι πρώτοι Έλληνες κάτοικοι που αποικούν στην περιοχή της σημερινής “Φιλέρημου” που τότε λεγόταν “Αχαΐα”. Το 1100 π.Χ. με το τέλος του “Μυκηναϊκού πολέμου” γίνεται κάθοδος των “Δωριέων” στην Ρόδο και κτίζονται οι τρεις πόλεις κράτη της Ρόδου : “Λίνδος , Ιαλυσός και Κάμιρος”, που μαζί με την “Κω , Κνίδο και Αλικαρνασσό” ιδρύουν τη Δωρική Εξάπολη. Το 408 π.Χ. αναφαίνεται η πόλη της Ρόδου που αναπτύσσεται σε βάρος των τριών άλλων πόλεων του νησιού. Πριν από το ιστορικό αυτό γεγονός κάθε πολιτεία είχε τους δικούς της δήμους , κωμοπόλεις και χωριά, όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο Αρχάγγελος ήταν τότε γνωστός ως Δήμος Ποντορέων (από το Πόντος και όρος-θάλασσα και βουνό) που ανήκε στο κράτος της Ιαλυσού και βρισκόταν στην παραλιακή θέση Πετρώνας, που στο Μεσαίωνα μεταφέρθηκε στο εσωτερικό για ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές και πήρε το όνομα Αρχάγγελος. Ίχνη κατοίκησης διαπιστώνονται με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού, στο σπήλαιο του Κουμέλου και ασφαλώς στη γύρω περιοχή του “Κεραμιού”, στον Αναγρό και στα Μαλά – “Πετροκοπιό”. Η κατοίκηση εξαπλώνεται με την πάροδο των χρόνων στις γύρω περιοχές και σχηματίζονται οικισμοί στη “Σύρα, Στεγνά, Φαγιού, πλαγιές της Κυράς, Γεμαχί, Κυρά Ναπενή, Νάπες, Λιπαρή, Σεραφί, Αμπάς” και αλλού. Η σημερινή θέση του χωριού φαίνεται να κατοικείται από τα παλιά χρόνια , αφού βρίσκεται στο κέντρο περίπου όλων των παραπάνω οικισμών. Η ταύτιση του Δήμου “Ποντωρέων” με τη σημερινή περιοχή Αρχαγγέλου κρατά κατά τα Ευρήματα μέχρι τον 2οαιώνα μ.Χ. , όπου παίρνει και το όνομα Αρχάγγελος , όπως το συναντάμε στα διατάγματα των ιπποτών τον 15ο αιώνα μ.Χ., και συγκεκριμένα το 1309 μ.Χ. η Ρόδος και ο Αρχάγγελος τίθενται υπο την εξουσία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάνου μέχρι το 1522 μ.Χ. Στα χρόνια αυτά χτίστηκε και το κάστρο (1476) φρούριο για την προστασία των κατοίκων, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα. Ο Αρχάγγελος του σήμερα παίρνει το όνομα του από τον Ταξιάρχη Πολιούχο της πόλης , “Αρχάγγελο Μιχαήλ”.

Αξιοθέατα

Ναός Αρχαγγέλου: Με νευρωτά σταυροθόλια και βοτσαλόστρωτη αυλή.
tsampika4 Παναγιά Τσαμπίκα (Αρχάγγελος):

Προστάτιδα του χωριού διαθέτει δυο ενδιαιτήματα, Το παλαιότερο βρίσκεται σε υψόμετρο 326 μ. Το νεότερο ανάγεται τουλάχιστον στο 1760.
Ανήκει στον δωδεκανησιακό τύπο, με σταυροθάλιο με βοτσαλόστρωτο δάπεδο, περίφημο τέμπλο και δεσποτικές εικόνες.
agiosgeorgios Αγ. Γεώργιος (Μαλώνα – αρχές 19ου αι.):
Ενοριακός ναός με 35 μέτρων κωδωνοστάσιο, αρχιτεκτονικό επίτευγμα.
harakfieraklos Φρούριο Φαρακλού (Χαράκι, Λόφος Φαρακλού):
Κτίστηκε στη θέση βυζαντινού κάστρου. Κατά την Ιπποτοκρατία προφύλασσε τον άμαχο πληθυσμό.
 paraliatsampika5  Η παραλία της Τσαμπίκας σε τοποθεσία 26 χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη πόλη της Ρόδου, στην ανατολική ακτή του νησιού και μαζί με την διπλανή πλαζ των Στεγνών, η Τσαμπίκα προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να χαρείτε μία όμορφη μέρα στην παραλία, με τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια, μέσα στο πανέμορφο σκηνικό της φύσης. Πάνω από την παραλία ψηλά σ’ έναν επιβλητικό βράχο θα δείτε το θαυματουργό μοναστήρι της Παναγιάς Τσαμπίκας, απ’ όπου πήρε το όνομα η παραλία.
 charaki3
 Το Χαράκι είναι μια όμορφη έκπληξη γι αυτούς που το ανακαλύπτουν, με πολύ ήσυχη ατμόσφαιρα, καθαρά διαυγή νερά κατάλληλα για εξερεύνηση του βυθού με μάσκα, μικρές ψαρόβαρκες αραγμένες στο λιμανάκι, φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες και πάνω απ’όλα το επιβλητικό κάστρο της Φέρακλου – παλιό ορμητήριο πειρατών, που έγινε το πρώτο φρούριο της Ρόδου μετά την κατάληψή της από τους Ιωαννίτες Ιππότες.
 agathi  Η παραλία της Αγαθής βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού της Ρόδου, 36 χιλιόμετρα μακρύτερα από την πόλη της Ρόδου και 10 χιλιόμετρα από την Λίνδο. Ακολουθήστε τα σημάδια από την διπλανή παραλία Χαράκι και βρείτε τον δρόμο σας για την Αγαθή.
 castro  Ιπποτικό κάστρο (Αρχάγγελος, 1455 – 1474): Πρέπει να χτίστηκε ή να ανοικοδομήθηκε τον 15° αι. από το Μ. Μάγιστρο Ντεμιλύ, όπως αναφέρεται σε ιπποτικό διάταγμα.

Μοναστήρι Καμειρί (Μάσαρη – 14ος αι.)
Βυζαντινή μονή με ίχνη τοιχογραφιών και βοτσαλωτή αυλή.

Αρχαιολογικά ευρήματα (Αρχάγγελος, θέση Κεραμί):
Τα πιο πρώιμα ευρήματα ανάγονται στο 1100 π.Χ. Η ευρύτερη περιοχή φημιζόταν για το κρασί και τη ναυπηγική τέχνη των κατοίκων της τουλάχιστον από τον 7° αι. π.Χ. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι σταδιακά εγκατέλειψαν το γιαλό και μετοίκησαν στα ενδότερα για ασφάλεια. Ο αρχαίος Δήμος των Ποντορέων (ΔΑΜΟΣ ΠΟΝΤΩΡΕΙΩΝ) περιελάμβανε την Αρχάγγελο.

Αρχαιολογικά ευρήματα (Χαράκι και Λόφος Φαρακλού):
Στην περιοχή έχουν βρεθεί ερείπια βασιλικών με προσκτίσματα ψηφιδωτά δάπεδα και θεμελιώσεις διαφόρων κτηρίων.

Η θέα στα μισά της διαδρομής του πανέμορφου μεσαιωνικού κάστρου της Φέρακλου που κοιτάζει πάνω από την ακτή είναι κάτι που αξίζει να απαθανατίσετε.
Η παραλία είναι μικρή και σχετικά απομονωμένη, προσφέροντας ένα ιδανικό καταφύγιο για ξεκούραση – η χρυσή άμμος σμίγει αρμονικά με τα διαυγή γαλάζια νερά που ενδείκνυνται για εξερεύνηση του υπέροχου θαλάσσιου κόσμου με μάσκα. Οι άνετες ταβέρνες δένουν απόλυτα με το φυσικό τοπίο και σας καλούν να δοκιμάσετε ένα παραδοσιακό γεύμα και να δροσιστείτε με ένα αναψυκτικό μετά από μια «εξουθενωτική» μέρα με κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Φωτογραφικό αρχείο