Τοποθεσία – Κοινότητες

mapkalithea

Η Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας με πληθυσμό 10.251 κατοίκους (απογραφή 2001) αποτελείται από τις Δημοτικές Κοινότητες Καλυθιών (5.861 κάτοικοι), Κοσκινού (3.224 κάτοικοι) και Ψίνθου (1.166 κάτοικοι). Ο οικισμός Φαληρακίου που υπάγεται στις Καλυθιές αποτελεί το τουριστικό κέντρο της Δ.Ε.Καλυθιές

Πρώην έδρα του Δήμου Καλλιθέας , οι Καλυθιές αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα από παραδοσιακό χωριό της Ρόδου. Βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.
koskinou01 Κοσκινού

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και είναι ανακηρυγμένο ως «παραδοσιακός οικισμός». Είναι από τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά χωριά του νησιού. Απέχει 5 χλμ. Από την πόλη της Ρόδου.

psinthos Ψίνθος

Είναι μικρό ορεινό χωριό και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 28 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού. Πλησίον του χωριού εδρεύουν διάφορα βυζαντινά μοναστήρια ενώ σε κοντινή απόσταση είναι και η «κοιλάδα με τις πεταλούδες».

faliraki Φαληράκι

Παραθαλάσσιο παραθεριστικό χωριό που βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Ρόδου. Απέχει 14 χλμ. Από την πόλη της Ρόδου και 10 χλμ. από το αεροδρόμιο.

Χάρτης

Ιστορικά Στοιχεία

ΨΙΝΘΟΣ

Αρχαιότατος οικισμός του οποίου η ύπαρξη μαρτυρείται από το 1309, ενώ η ονομασία του είναι αβέβαιης ετυμολογίας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τον αρχαίο δήμο Σιβυθίων, άλλοι από το φυτό Άψινθος και άλλοι από την ποικιλία του ψίθιου οίνου. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά μοναστήρια του 14ου και 15ου μ.Χ αιώνα, από τα οποία κάποια διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενώ άλλα είναι σχεδόν κατεστραμμένα. Στο χωριό λειτούργησε σχολείο από το 1890 αλλά και αθλητικό σωματείο, ενώ οι κάτοικοί του ήταν κυρίως γεωργοί. Στη διάρκεια του Ιταλο-τουρκικού πολέμου για την κυριαρχία στα Δωδεκάνησα δόθηκε στην Ψίνθο μιας αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου μάχη (1912). Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η Ψίνθος βρισκόταν υπό την κυριαρχία των δυνάμεων του Άξονα και οι Ψινθενοί αναγκάστηκαν πολλές φορές να πληρώσουν τον πατριωτισμό τους με φυλάκιση, εξορία και θάνατο. Τις δύσκολες δεκαετίες του ’50 και του ’60 πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν στο εξωτερικό ως μετανάστες, σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών αλλά και προς την πόλη της Ρόδου αργότερα, σε ένα κύμα εσωτερικής μετανάστευσης.

ΚΟΣΚΙΝΟΥ

Το όνομα του χωριού προέρχεται είτε από το “τρυπημένο” έδαφος λόγω των πολλών εξορύξεων είτε από την ασχολία των κατοίκων του με την κατασκευή κοσκίνων, είτε ακόμα από την πόλη της Λυδίας Κοσκινία από όπου φέρονται να κατάγονται οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Στην περιοχή βρέθηκαν ευρήματα του 4ου αι 5ου π.Χ αιώνα σε θαλάμους και τάφους λαξευμένους σε τεχνητά σπήλαια μέσα σε βράχους. Υπάρχει επίσης μεσαιωνικό οχυρό το οποίο αναφέρεται ήδη από τον 13ο αιώνα. Εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι σε περιπτώσεις ανάγκης. Το 1912, κατά τη διάρκεια του Ιταλο-τουρκικού πολέμου οι κάτοικοι βοήθησαν τους Ιταλούς εναντίον των Τούρκων, ενώ το 1919 συνέβησαν στο χωριό αιματηρά επεισόδια λόγω των αιτημάτων για απελευθέρωση. Το πρώτο σχολείο χτίστηκε το 1880, ενώ οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά και την παραγωγή ασβέστου. Οι Κοσκινιάτες ήταν ονομαστοί ημιονηγοί και επί Ιταλοκρατίας τα Κοσκινού συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα εύπορα χωριά του νησιού.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

kalitheaΟι πηγές της Καλλιθέας και η ιαματική τους δράση ήταν γνωστές ήδη από την περίοδο της Δωρικής Εξάπολης και τα χρόνια των Ιπποτών. Επισκέπτες συνέρρεαν από τις μικρασιατικές ακτές αλλά και από τα βάθη της Ανατολίας. Την τοποθεσία χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί για να αποβιβαστούν στη Ρόδο το 1912 και να διεξάγουν τον αγώνα τους κατά της Τουρκοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Το 1927 ο διοικητής Μάριο Λάγκο και ο γιατρός Αινείας Μπρουνέττι έκλεισαν συμφωνία για έρευνα στις πηγές με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού της πηγής. Η ελάχιστη ποσότητα του νερού ενισχύθηκε με μηχανικές εγκαταστάσεις για ταχύτερη άντληση και το νερό αναμίχθηκε με τα επίσης ιαματικά ύδατα από τις πηγές της Αγίας Ειρήνης και του Ιπποκράτη της Κω. piges02Οι εργασίες οικοδόμησης των εγκαταστάσεων ξεκίνησαν το 1928 και τα εγκαίνια έγιναν το 1929. Το 1929 ο βασιλιάς της Ιταλίας Βιττόριο Εμμανουέλε επισκέφθηκε τις πηγές της Καλλιθέας, ενώ το 1930 έγινε στη Ρόδο το 21ο εθνικό συνέδριο Υδρολογίας της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρώην συμμάχούς τους και στην περιοχή τοποθετήθηκαν νάρκες και συρματοπλέγματα. Το 1948 δόθηκε μια μεγάλη χρηματοδότηση, μέρος του σχεδίου Μάρσαλ, για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των πηγών.

Οι τρεις κοινότητες Καλυθιές, Κοσκινού και Ψίνθος συνενώθηκαν το 1998 με τον νόμο Καποδίστρια 2539/98 και συστάθηκε ο Δήμος Καλλιθέας.

Αξιοθέατα

Πηγές Καλλιθέας
Οι Πηγές Καλλιθέας βρίσκονται στη Δ.Ε. Καλλιθέας και απέχουν μόλις 9 χλμ από την Πόλη της Ρόδου.

Οι ιαματικkalithea4ές πηγές της Καλλιθέας Ρόδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα για το ευεργετικό για την υγεία κόκκινο νερό που αναβλύζει από τους βράχους. Κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, πλήθος κόσμου επισκεπτόταν τακτικά την περιοχή ή κατέλυε σε πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στην πηγή.
Ήδη από την εποχή της Δωρικής Εξάπολης και αυτής των Ιπποτών, η θαυματουργός ιαματική πηγή έγινε γνωστή και προσέλκυε κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά Παράλια, όσο και από τα βάθη της Ανατολίας.
Μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης του Μνημείου, ο Δήμος Καλλιθέας, ανέλαβε το σημαντικό έργο της αναστύλωσης πριν από μερικά χρόνια κι έτσι, οι Πηγές Καλλιθέας έγιναν ξανά επισκέψιμες αποκτώντας την παλιά τους δόξα μετά από μεγάλο αγώνα, πολλή αγάπη, μεράκι και πάθος.
Άνοιξαν τις πύλες τους την 1η Ιουλίου 2007 και σας υποδέχονται στους μαγευτικούς χώρους του αναπαλαιωμένου Μνημείου δίπλα στη θάλασσα. Ο μοναδικός συνδυασμός φύσης, αρχιτεκτονικής και ιστορίας ταξιδεύει σ’ ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό σκηνικό.
Η απαράμιλλη μνημειακή αρχιτεκτονική και μεγαλοπρέπεια του χώρου, με τα μοναδικά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας όπου κάποτε ανάβλυζαν τα ιαματικά νερά, το Αίθριο και κάθε γωνιά των Πηγών Καλλιθέας μας παραπέμπουν νοσταλγικά σε μια άλλη εποχή.
Σήμερα οι Πηγές Καλλιθέας αποτελούν ένα Μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μοναδικό φυσικό κάλλος, με παρουσία στην τοπική κοινωνία, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις συνεδρίων και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα (καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.α.).
Από την κεντρική είσοδο, που είναι πραγματικά μεγαλοπρεπή,rodos_kalithea04 ο επισκέπτης συνεχίζει προς μια πλατεία με στρογγυλό σιντριβάνι και στις σκάλες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους. Η δεύτερη είσοδος, που οδηγεί προς την κυρίως σκάλα, καλύπτεται δεξιά και αριστερά με κίονες που στήριζαν την πέργολα, γεμάτη από βουκαμβίλιες. Στη συνέχεια η σκάλα οδηγεί στο περιστύλιο, δεξιά και αριστερά σε κυκλικές εγκαταστάσεις – όπου βρίσκονταν τα εργαστήρια και τα γραφεία – και συνεχίζεται με σκάλες που οδηγούν πάλι από αριστερά και δεξιά στην κυρίως Ροτόντα με θόλο ύψους 14 μέτρων, περίτεχνα διακοσμημένου και κατασκευασμένου έτσι ώστε το φυσικό φως να περνάει από τα μπλε ρομβοειδή βιτρώ.

Από το περιστύλιο τρεις καμάρες οδηγούν στη Στοά του Αναψυκτηρίου των ιαμάτων νερών. Προς την προκυμαία οι κούσπες-σπηλιές διαμορφώθηκαν για να στεγάσουν το αναψυκτήριο και χώρους ανάπαυσης ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται η πίστα χορού και η θέση της ορχήστρας.
Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με θαλασσινά μοτίβα και ο όρμος δεξιά σε όλα τα επίπεδα καλύφθηκε με μικρούς δρομίσκους – με δέντρα όλων των ειδών και πέργολες που οδηγούσαν στο θαυμάσιο κυκλικό κτίριο-κήπο με τις βεσπασιανές εγκαταστάσεις. Εκεί όπου στεγαζόταν επίσης χώρος αναγνωστηρίου υπήρχε στο κέντρο ακόμη ένα σιντριβάνι.

Φαληράκι

Αν οι καλοκαιρινές διακοπές για σας σημαίνουν παραλία, διασκέδαση και τέλεια νυχτερινή ζωή, τότε το Φαληράκι είναι αναμφίβολα ο προορισμός σας.
Ως το σημαντικότερο παραλιακό θέρετρο του νησιού, το Φαληράκι έχει συγκριθεί με άλλα περίφημα θέρετρα της ξέφρενης διασκέδασης, όπως η Αγία Νάπα και το Magaluf. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία κάθε είδους, από κοσμοπολίτικα μέχρι ήσυχα και οικογενειακά, καθώς και αυτόνομα διαμερισματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.faliraki-beach2
Η ακτή στο Φαληράκι είναι αναμφισβήτητα μία από τις ωραιότερες σε ολόκληρο το νησί – με αμμουδιά μήκους 4 χιλιομέτρων, που καλύπτει όλη την ακτή του χωριού.
Επιλέξτε από την μεγάλη ποικιλία θαλασσίων σπορ, από θαλάσσιο σκι μέχρι ποδήλατα θαλάσσης και γουίντ-σερφινγκ.
Δοκιμάστε να εκτοξεύσετε την ανδρεναλίνη σας δοκιμάζοντας μία πτήση με ανεμόπλανο πάνω από την νυχτερινή πόλη της Ρόδου.
Ίσως ήρθε και η ώρα να δοκιμάσετε καταδύσεις με μπουκάλες.
Οι δραστηριότητες ωστόσο δεν σταματούν εδώ στο Φαληράκι – στην περιοχή λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα water parks στον κόσμο, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν τουλάχιστον τα παιδιά όλων των ηλικιών.faliraki-001
Αν ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο στυλ διασκέδασης, έχετε τεράστια ποικιλία να διαλέξετε – καραόκε, βρετανικές και ιρλανδέζικες παμπ, sports bars, ντίσκο. Επίσης θα βρείτε και κάποια πιο ήσυχα μπαρ, αλλά γενικά το μέρος είναι εξαιρετικά πολύβουο και θα δείτε παντού ανθρώπους να χορεύουν, ακόμα και στην παραλία.

Όταν το πάρτυ τελειώσει, χαλαρώστε σε κάποιο από τα snack bars της παραλίας και τσιμπήστε κάτι απολαμβάνοντας την ανατολή του ήλιου.
Στο θέμα του φαγητού, υπάρχουν πάνω από 60 ταβέρνες για να επιλέξετε διαφόρων ειδών κουζίνες (τοπικές αλλά και διεθνείς γεύσεις).

Παραλίες
Οι παραλίες στην Δ.Ε Καλλιθέας μπορούν να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα.Βραβευμένες με 24 γαλάζιες σημαίες, το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο παγκοσμίως, τηρώντας και τα 32 συνολικά κριτήρια που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος.Ενδεικτικά αναφέρουμε:
– τα γραφικά Καθαρά, με αμμουδιά και βραχάκια, ιδιαίτερα γνωστά για την παραλία γυμνιστών τους,
– το Λαδικό, η παραλία του Άντονι Κουήν, με το πανέμορφο φρούριο του Ερημόκαστρου, διάσημου από την ταινία “Τα κανόνια του Ναβαρόνε”,
– η παραλία της Καλλιθέας, και
– η παραλία του Τραγανού με τα βότσαλα.