Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου στη Ρόδο

0
183

MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS 2021
Ρόδος, 10-17 Οκτωβρίου

Μετά από μια εβδομάδα εντατικής δημιουργίας στην πόλη της Ρόδου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης σεναρίου MFI Script 2 Film Workshops 2021 που διοργανώνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος να πραγματοποιείται όπως πάντα στη Νίσυρο 2-16/7.
Με τη συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe/MEDΙA, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Νισύρου, του Δήμου Ρόδου, της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕ, 50 δημιουργοί από την Ευρώπη και τον κόσμο, υπό την καθοδήγηση κορυφαίων καθηγητών και παραγωγών διεθνούς φήμης, εργάστηκαν εντατικά στην ανάπτυξη 25 κινηματογραφικών σεναρίων, 3 σεναρίων τηλεοπτικών σειρών και 6 υπό ανάπτυξη ντοκιμαντέρ, αντλώντας έμπνευση από το μαγευτικό χώρο των Καταλυμάτων της Ισπανίας και της Γαλλίας και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Οι πολύτιμες συμβολές της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Ρόδου και προσωπικά του αντιδημάρχου πολιτισμού Alexander-Basil Coliadis, του Δήμου Νισύρου σε συνδυασμό με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού – Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και της προϊσταμένης της κ. Μάνιας Μιχαηλίδου υπήρξαν καταλυτικές για την επιτυχημένη διεξαγωγή μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διοργάνωσης στη Ρόδο.


Από τη δική μας πλευρά στοχεύουμε στην ανάδειξη της Ρόδου ως τόπου ουσιαστικής δημιουργίας και όχι απλά καλλιτεχνικής προβολής, συνεισφέροντας έτσι στη σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Η προσέλκυση δημιουργικών ανθρώπων και η έκθεσή τους στη δυναμική της τοπικής κοινωνίας είναι ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός απαιτητικού κοινού στη Ρόδο και κατά συνέπεια για τη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου της παραγόμενης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κυρίως όμως η προσέλκυση ανθρώπων που μέσα από το έργο τους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη (opinion makers) θέτει τις συντεταγμένες μιας πολλαπλασιαστικής διαδικασίας που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τη δική της δυναμική.
Αντιλαμβανόμενοι αυτήν την προοπτική, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, οι Δήμοι Ρόδου και Νισύρου με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Άθλησης, το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου αγκάλιασαν το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και τις δράσεις του στηρίζοντας μια νέα ευκαιρία για τη Ρόδο και τη Νίσυρο, και ανανεώνοντας το ραντεβού για το 2022.

Τα εργαστήρια πλαισίωσαν, όπως κάθε χρόνο, masterclasses, διαλέξεις και προβολές που θα πραγματοποιηθούν στο Κατάλυμα της Ισπανίας τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε απόλυτη εναρμόνιση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΕ.

Αναλυτικά:
Διαλέξεις:
• Τη Δευτέρα 11/10 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Βέλγου Michel Sabbe, που εστίαζε στην τέχνη των τηλεοπτικών σειρών.
• Την Τετάρτη 13/10 και ώρα 18:00 η Γαλλίδα παραγωγός και σύμβουλος ανάπτυξης Isabelle Fauvel ανέλυσε τεχνικές & βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης project.
Προβολές ταινιών
• Παρασκευή,15/10 και ώρα 18:00 προβλήθηκαν βραβευμένες μικρές ταινίες των κινηματογραφιστών που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα (με αγγλικούς υπότιτλους).
• Σάββατο, 16/10 και ώρα 18:00 προβλήθηκαν βραβευμένες μικρές ταινίες των κινηματογραφιστών που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα (με αγγλικούς υπότιτλους).

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe/MEDΙA, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Δήμο Νισύρου, το Δήμο Ρόδου, την ΕΡΤ και το ΕΚΟΜΕ.
Δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε θερμά, το Δήμο Ρόδου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Σύλλογο για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου, τη Γαλλική Προξενική Αρχή στη Ρόδο, και την κυρία Αλίκη Μοσχή-Γκογκέ, για την πολύτιμη συνδρομή τους στην υλοποίηση του εργαστηρίου στη Ρόδο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚ
Ανάπτυξη σεναρίου & project
• Χριστίνα Λαζαρίδη, (διευθύντρια σπουδών, διευθύντρια του τμήματος σεναρίου στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης, με υποψηφιότητες για Όσκαρ στο ενεργητικό της)
• Jan Fleischer (καθηγητής σεναρίου στην FAMU, τ. National Film and Television School του Λονδίνου)
• Νίκος Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας, σεναριογράφος (καθηγητής στο ΕΑΠ και στη Σχολή Σταυράκου)
• Ana Sanz Magallón, επιμελήτρια σεναρίων (με πάνω από 30 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές),
• Δημήτρης Εμμανουηλίδης σκηνοθέτης-σεναριογράφος (επιμελητής σεναρίου σε συνεργασία με το Meetings on the Bridge και άλλα προγράμματα)
• Michel Sabbe σεναριογράφος για κινηματογράφο και τηλεόραση, συνεργάτης της Βελγικής RTBF
• Ove Jensen, καθοδηγητής ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, με τεράστια εμπειρία στο χώρο του ντοκιμαντέρ, συνεργάτης με το EDN, το European Film Market, Sunny Side of the Doc και το MIPDOC
• Marco Gastine, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ανάπτυξης ντοκιμαντέρ
• Pavel Jech (FAMU International, πανεπιστήμιο Yale, του Berlinale Talent Campus και του MIDPOINT)
• Δημήτρης Γιατζουζάκης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος (καθηγητής στη σχολή Σταυράκου)
Παραγωγή και Υλοποίηση

• Simon de Santiago (παραγωγός ταινιών όπως «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», «ΑΓΟΡΑ», «REGRESSION» του Alejandro Amenábar και «BIUTIFUL» του Alejandro González Iñárritu)
• Martina Bleis, industry expert / συμπαραγωγές (διευθύντρια του φόρουμ συμπαραγωγών της Berlinale)
• Marjorie Bendeck, industry expert / pitching (συν-διευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus)
• Isabelle Fauvel (παραγωγός με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη project)
• Nicolò Gallio (PHD Film Marketing & Audience Development)
Τα MFI Script 2 Film Workshops 2021 περιλαμβάνουν:
• έναν πρώτο κύκλο εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στη Νίσυρο (2-16/7),
• μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Σεπτέμβριο,
• ένα δεύτερο κύκλο στην πόλη της Ρόδου (10-17/10)
• και μια τελευταία περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Δεκέμβριο.

 

NO COMMENTS