Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ο Σύλλογος για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου σε συνεργασία με τον κ. Θωμά Σωτρίλλη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Ισότητας Δήμου Ρόδου και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, συνδιοργανώνουν το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 6:00μ.μ. ομιλία με τίτλο: «Πόσο Εύκολο είναι να ξεφύγεις; Η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία στη σύγχρονη κοινωνία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κατάλυμα της Αγγλίας, Πλατεία Μουσείου, στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ως ημέρας με ισχυρή την αρχική πολιτική σημασία της, παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος διότι σε πολλές χώρες, ακόμα και σήμερα, η γυναίκα παλεύει για τα δικαιώματά της.
Η ενδοοικογενειακή βία, μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία και τον (κοινωνικό) έλεγχο πάνω στο θύμα του, είτε είναι σύντροφος ή/και παιδί. Τα «πρόσωπα» της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολλά, όπως και οι τρόποι εκδήλωσής της. Ο δρόμος από τη λεκτική βία στην ψυχολογική κακοποίηση και εντέλει στην αφαίρεση μίας ανθρώπινης ζωής δεν είναι ιδιαίτερα μακρύς, εάν αναλογιστεί κανείς τα περιστατικά δολοφονιών που έχουν δει κατά καιρούς το «φως» της δημοσιότητας.
Η ενδοοικογενειακή βία έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην συναισθηματική και την ψυχική υγεία των θυμάτων, τα οποία σταδιακά εγκλωβίζονται στον «κύκλο της βίας» αδυνατώντας να την αποκαλύψουν, να την καταγγείλουν και να διαφύγουν.
Πώς αναγνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία γύρω μας; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα οικείο μας άτομο; Ποιοι μηχανισμοί στήριξης υπάρχουν; Τι προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων;
Για όλα τα παραπάνω θέματα και ακόμα περισσότερα θα ενημερώσουν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου. Πιο συγκεκριμένα, θα αναφερθούν στα στατιστικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την έκταση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, στον ορισμό και στις μορφές της βίας κατά των γυναικών. Θα δοθεί έμφαση στις προειδοποιητικές ενδείξεις μίας βίαιης σχέσης, όπως και θα γίνει εκτενής ανάλυση στον κύκλο της βίας, στο προφίλ του θύματος και του θύτη, την ψυχολογία της γυναίκας θύματος βίας και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών.
Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με τις πολιτικές και πρακτικές εκείνες που υπάρχουν και απαιτούνται για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε νομικό, θεσμικό και πρακτικό επίπεδο, καθώς και τη διαδραστική άσκηση με τους συμμετέχοντες/σουσες : «Μύθοι και Πραγματικότητα» – μία άσκηση βασιζόμενη σε κοινά αποδεκτές πεποιθήσεις, στάσεις ή λανθασμένες αντιλήψεις για τη βία κατά των γυναικών, τις οποίες αν εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε και να ενεργούμε βάσει αυτών, οι μύθοι θα γίνονται ισχυρότεροι της πραγματικότητας. Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση με το κοινό. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα ανταποκρίνεται στην εν λόγω θεματική.
Εισηγήτριες θα είναι η Εύη Μηνατσή, Κοινωνιολόγος, Απόφοιτη του Πανεπιστημίου Μiddlesex του Λονδίνου με Μεταπτυχιακές σπουδές στην «Εγκληματολογία», του Πανεπιστημίου Μiddlesex του Λονδίνου και της Σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ, η Θεανώ Χρυσού, Κοινωνική Λειτουργός, Απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και της Σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ και η Δέσποινα Φακιδαράκη, Ψυχολόγος, Απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης με Μεταπτυχιακές σπουδές στο «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Ραδιόφωνο Λυχνάρι.
Για την εύρυθμη ροή της εκδήλωσης παρακαλείται θερμά η έγκαιρη προσέλευση. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

 

NO COMMENTS