Ευρεία σύσκεψη γύρω από την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου υπό τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη, με τη συμμετοχή του Εθνικού Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact) στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνου Μαχαίρα.
Συμμετείχαν επίσης ο Διεθνολόγος & Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, κ. Μιχάλης Καβουκλής, ο κ. Σταύρος Χρυσοχός, Ταμίας του Σπιτιού της Ευρώπης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Προσχολικής Αγωγής και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, ο Αντιδήμαρχος των Διοικητικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιάννης Καμπούρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ν. Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, κ. Δημήτρης Τσίκκης, o εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος τουρισμού, κ. Θανάσης Βυρίνης, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ρόδου “Κολοσσός 2047”, κ. Γιάννης Δημόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κυρία Βάνα Αγγελοπούλου – Μανωλάκη και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου, κυρία Μαρία Κολεζάκη.
Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή η «πράσινη μετάβαση». Υπό το πρίσμα αυτό, έχει δοθεί έμφαση στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, στη διαχείριση, ανακύκλωση, και ενεργειακή αξιοποίηση, των απορριμμάτων, στην επένδυση, στις νέες πράσινες τεχνολογίες κ.ο.κ. Αναφέρθηκε επίσης στην ένταξη του Δήμου Ρόδου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού-Global Sustainable Tourism Council (GSTC), αλλά και στο Co-Lab Project της TUI που έχει ως στόχο να αναδείξει τη Ρόδο ως τον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καμπουράκης, στόχος είναι να αποτελέσει η Ρόδος το πρότυπο, για το τι σημαίνει Βιώσιμος Τουρισμός.


Οι πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή με στόχο την υιοθέτηση πρακτικών αειφορίας, αποτελούν ευκαιρία, για τους πολίτες, για τους επιστημονικούς φορείς του νησιού μας, για όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους, της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, να είναι μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, είπε ο κ. Καμπουράκης, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα απαιτεί συνέργειες και τη συμπόρευση όλων των φορέων «εδώ και τώρα».
«O Δήμος Ρόδου, έχει ανοιχτές τις πόρτες του, σε κάθε παραγωγική συνεργασία, σε κάθε δημιουργική συνέργεια, που θα μας φέρνει πιο κοντά, στους κοινούς μας στόχους», επεσήμανε ο Δήμαρχος, κ. Καμπουράκης.
Με αφορμή το παράδειγμα της Ρόδου, ο κ. Μαχαίρας δήλωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κλιματική κρίση, υλοποιώντας μέσα από συνέργειες, τοπικά σύμφωνα για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ρόδου, σύμφωνα με τον κ. Καβουκλή, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «όχημα» βιωσιμότητας μία εκστρατεία αειφόρου διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει καλή πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να τη μιμηθούν και άλλες πόλεις με παρόμοια χαρακτηριστικά και προκλήσεις.
Συζητήθηκε τέλος να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας και να διοργανωθούν από κοινού, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα το διάστημα από 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2022.

 

Εκ του Γραφείου τύπου

NO COMMENTS