14ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ
7-13 Σεπτεμβρίου 202Ι
“Μαγικές Βραδιές Μουσικής στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου”

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, των Ιπποτών της Ρόδου έκλεισε και πάλι τις πύλες του και το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου αποχαιρέτησε για 14η χρονιά το πολυπληθές και ενθουσιώδες κοινό του αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στον κόσμο της μουσικής και του πολιτισμού

Ένα φεστιβάλ με διεθνείς συνεργασίες, υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, σε ένα ιστορικό μνημείο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου-των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου έκανε επίσημη έναρξη με μια διεθνή συνεργασία-συμπαραγωγή με τον πολιτιστικό οργανισμό Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης και την Camerata Bardi Vocal Academy NY και παρουσίασε σε δυο παραστάσεις την όπερα “Ιδομενέας” του W. A. Mozart, σε πρωτοποριακή μορφή alla breve, με τρισδιάστατες απεικονίσεις (προβολές) στους τοίχους του Παλατιού σχεδιασμένες από ειδικό lightning designer, σε σκηνοθεσία του ελληνοαμερικανού διακεκριμένου σκηνοθέτη Στέφανου Κορωναίου, καλλιτεχνικού και γενικού διευθυντή του Teatro Grattacielo και με βραβευμένους λυρικούς τραγουδιστές από όλο τον κόσμο.


Με αυτή την υπέροχη όπερα που έκλεψε τις εντυπώσεις, η οποία είναι εμπνευσμένη από την Ελληνική μυθολογία και την ιστορία του βασιλιά Ιδομενέα της Κρήτης, όπου και παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι σε συμπαραγωγή με το Πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο του Ηρακλείου, το φεστιβάλ τίμησε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας στη Ρόδο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Νέας Υόρκης με άρθρα και αφιερώματα για το φεστιβάλ.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα λαμπερό Γκαλά αφιέρωμα στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας για την 44η επέτειο από το θάνατό της με λυρικούς τραγουδιστές της Camerata Bardi Vocal Academy από πέντε διαφορετικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας: Kinneret Ely- σοπράνο Nikitas Gkritzalis- τενόρος, Chung Wing Kwan-σοπράνο, Marios Maniatopoulos -τενόρος και Eva Marco -μέτζο σοπράνο. Στο πιάνο συνόδευσε ο Παύλος Κόρδης.

Ακολούθησε μια μοναδική συναυλία της Ορχήστρας εγχόρδων της ΚΟΑ, με τους εξέχοντες μουσικούς της υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα και τη συμμετοχή του διάσημου Βέλγου φλαουτίστα Marc Grauwels και του τρομπονίστα Αχχιλέα Λιαρμακόπουλου που ενθουσίασαν το κοινό με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Όπως είναι γνωστό το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην όπερα και την κλασική μουσική όμως κάθε χρόνο αφιερώνει μια συναυλία σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς που έχουν διακριθεί. Φέτος η συναυλία στην επίσημη λήξη του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στα 30 χρόνια σπουδαίας μουσικής πορείας του ταλαντούχου συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Θεοφάνους που χάρισε στο Ελληνικό τραγούδι μεγάλες επιτυχίες που αγαπήθηκαν πολύ και άντεξαν στον χρόνο. Με τη συνοδεία τεσσάρων εκπληκτικών φωνών, τη συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών και τον ίδιο τον συνθέτη να συνοδεύει στο πιάνο το φεστιβάλ χάρισε στο κοινό του μια μαγική βραδιά που αποτυπώθηκε στα χαμόγελα όλων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού -Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και του ΕΟΤ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο. Επίσημος χορηγός η ΔΕΔΔΗΕ.

Τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο Αντιδήμαρχος -Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, η Κα Εύη Πλιάκα- Καμπουράκη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου και εκπρόσωποι των χορηγών.

Με ένα θερμό χαιρετισμό, με φανερή ικανοποίηση και ενθουσιασμό η Καλλιτεχνική & Γενική Διευθύντρια Πηνελόπη Σερδάρη, ιδρύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου, ευχαρίστησε και αποχαιρέτησε τους επίσημους καλεσμένους, τους συνδιοργανωτές, υποστηρικτές, χορηγούς και το αγαπημένο κοινό του φεστιβάλ.

 

 

NO COMMENTS