Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 συνεχίστηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου με την σταθερή υποστήριξη της κα. Ευδοκίας Αποστολίδη-Πάττα, Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου για θέματα Οικολογίας και Ισότητας και Πρωτογενούς Τομέα.
Από τις 25 έως τις 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στη Ρόδο, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα: “Η Ψυχιατρική πραγματικότητα στη Ρόδο μετά από 25 χρόνια ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Εμπειρίες, προβληματισμοί, προτάσεις”, που έλαβε χώρα κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου αναφέρθηκε στις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις επιπτώσεις της βίας στη γυναίκα θύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης στο πλαίσιο της συμβουλευτικής υποστήριξης.


Στις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία έπειτα από πρόσκληση του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία στο Κέντρο Διημέρευσης/ Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση “Ελπίδα”. Πιο συγκεκριμένα οι ωφελούμενοι/νες του Κέντρου ενημερώθηκαν από την Κοινωνιολόγο και την Νομική Σύμβουλο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, τον ορισμό και τις μορφές της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας και το νομικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων. Κατά τη διάρκεια της δράσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και έλαβε χώρα βιωματική άσκηση που στόχο είχε την αναγνώριση των χαρακτηριστικών των υγιών και μη υγιών σχέσεων.


Για τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών η παρέμβαση στην ομάδα στόχου ατόμων με αναπηρία αποτελεί υψίστης σημασίας, λόγω των πολλαπλών άμεσων και έμμεσων διακρίσεων που υφίστανται εξαιτίας της αναπηρίας και του φύλου τους, οι οποίες τα τοποθετούν σε υψηλό επίπεδο ευαλωτότητας. Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στοχεύουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων για τις γυναίκες με αναπηρία, καθώς και στην ενθάρρυνση τους για συμμετοχή στην κοινωνική ζωή. Το φύλο και η αναπηρία δε θα έπρεπε να αποτελούν εμπόδια σε μια κοινωνία ισότητας. Σε ένα κράτος δικαίου οι γυναίκες με αναπηρία θα πρέπει να τυγχάνουν ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων.
Στις 30 Ιουνίου τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών παρευρέθηκαν στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας από τους Δήμους Ρόδου και Χάλκης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ρόδου.
Η Χάρτα Διαφορετικότητας αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας, της ποικιλομορφίας και της εξασφάλισης των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο. Στόχος η αλληλεγγύη, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη στους έξι πυλώνες διαφορετικότητας: Φύλο, Ηλικία, Φυλή/Χρώμα, Αναπηρία/Χρόνια πάθηση, Εθνική/εθνοτική καταγωγή, Σεξουαλικός προσανατολισμός. Η Ελλάδα έγινε η 23η χώρα που υπεγράφη η Χάρτα. Στη χώρα μας η Χάρτα Διαφορετικότητας υλοποιείται από το ΚΕΑΝ -Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και η υπογραφή της είναι μία εθελοντική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς να αναπτύσσουν και να υλοποιούν πρακτικές ένταξης και διαχείρισης της διαφορετικότητας.


Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Διαφορετικότητα – Συμπερίληψη – Ισότητα στον εργασιακό χώρο», το οποίο διοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρόδου, τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης, το Τμήμα Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας της Διεύθυνσης Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και το EUROPE DIRECT Νοτίου Αιγαίου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου ΑΝ.ΔΩ.

 

 

 

NO COMMENTS