Στους ευκαλύπτους της δενδροστοιχίας Κολυμπίων και της ευρύτερης περιοχής διαπιστώθηκε σοβαρή προσβολή από το έντομο ψύλλα του Ευκαλύπτου (Glycaspis brimblecombei Moore (Hemiptera Psyllidae,).
Tο έντομο, ιθαγενές της Αυστραλίας (απ’ όπου και οι ευκάλυπτοι), πρωτοαναφέρθηκε στην Ευρώπη (Ισπανία) το 2008 και στην Ελλάδα (Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα) το 2013.

Το Glycaspis brimblecombei τρέφεται (νύμφες και τέλεια) με τους χυμούς των φύλλων του ευκαλύπτου. Η προσβολή, προκαλεί έντονη έκκριση μελιτώματος, αποχρωματισμό των φύλλων, φυλλόπτωση, νέκρωση των βλαστών και σε σοβαρές περιπτώσεις όλου του δένδρου. Από τα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου προκαλείται μεγάλη όχληση που εμποδίζει οποιαδήποτε δραστηριότητα κάτω από τα δένδρα.
Η δενδροστοιχία των Κολυμπίων αποτελείται από 500 περίπου δένδρα μεγάλου ύψους που γειτνιάζουν με επιχειρήσεις κατοικίες κλπ, ενώ ο δρόμος είναι εξαιρετικά πολυσύχναστος. Αυτό καθιστά αδύνατη την καταπολέμηση με ψεκασμούς, που θα πρέπει να είναι επανειλημμένοι. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, που εφόσον εγκατασταθούν, θα διατηρούν τον πληθυσμό του Glycaspis brimblecombei σε χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας δραστικά την όχληση και σώζοντας τα δένδρα. Ευτυχώς υπάρχει εγκεκριμένο και διαθέσιμο ωφέλιμο έντομο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ψύλλας.


Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου ξεκινάει πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης με εξαπόλυση του αρπακτικού εντόμου Anthocoris nemoralis που χρησιμοποιείται για τη βιολογική καταπολέμηση της ψύλλας σε διάφορα είδη δένδρων :

Για την εξαπόλυση του εντόμου θα τοποθετηθούν χάρτινα κυπελλάκια στους κορμούς των δένδρων :

Παρακαλούμε να μην απομακρύνετε ή καταστρέφετε τα κυπελλάκια, είναι απαραίτητα για την επιτυχία του προγράμματος.

NO COMMENTS