Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βιωματικό σεμινάριο επιμέλειας Εαυτού & Αυτοάμυνας για γυναίκες με τίτλο: «Εξασκώντας τη Δύναμη της Ευαλωτότητας» την Τρίτη 14 Ιανουαρίου από τις 9:00 έως τις 13:00 στην αίθουσα Καλλιπάτειρα των Εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία, από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου και το Φιλότιμο Ίδρυμα, με αφορμή τα έξι χρόνια λειτουργίας του Κέντρου. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε με τη στήριξη και την αρωγή του κ.Στράτου Καρίκη,Αντιδημάρχου Παιδείας,Προσχολικής Αγωγής, Οικολογίας,Ισότητας και Μετανάστευσης.Χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Χαζηδιάκου Δέσποινα, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων και Αποδήμων συγχαίροντας το Συμβουλευτικό Κέντρο και το Φιλότιμο Ίδρυμα δήλωσε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης αντίστοιχων δράσεων προς τις γυναίκες, για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση τους σε κάθε τομέα ανάπτυξης βιοτικού επιπέδου. Στο σεμινάριο παρευρέθηκε επίσης η κα. Παπαπαύλου Πέπη, Επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου, η κα. Μηνατσή Παρασκευή-κοινωνιολόγος, η κα. Φακιδαράκη Δέσποινα-ψυχολόγος και η κα. Χρυσού Θεανώ – Κοινωνική Λειτουργός καλωσόρισαν τις συμμετέχουσες και έκαναν αναφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου και ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις ευαισθητοποίησης και τις ομάδες των εξυπηρετούμενων γυναικών.

Στη συνέχεια ο κ. Μάνος Χατζημαλωνάς – ψυχολόγος και ιδρυτής του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ‘Φιλότιμο Ίδρυμα’, αφού ξεκίνησε με τη γνωριμία των συμμετεχουσών, αναφέρθηκε στις έννοιες της ψυχοκοινωνικής ευαλωτότητας, του βιοτροπισμού (αφηγηματικός αυτοπροσδιορισμός, συναισθηματική ανθεκτικότητα, ανάδειξη δυνατοτήτων χαρακτήρα κα) καθώς και στις μεθόδους επιμέλειας εαυτού. Έδωσε παραδείγματα και μέσα από συζήτηση αποσαφηνίστηκαν με τις συμμετέχουσες οι ορολογίες. Ακολούθως η κα Ευαγγελία Πότσου – καθηγήτρια φυσικής αγωγής και πρωταθλήτρια πολεμικών τεχνών παρουσίασε τεκμηριωμένες μεθόδους επιμέλειας της σωματικής υγείας, ενώ παράλληλα οι γυναίκες εξασκήθηκαν σε τεχνικές σωματικής ενδυνάμωσης (τεστ ορθοσωμίας και ευκαμψίας). Αναλύθηκαν κιναισθητικές δεξιότητες που συνδράμουν σε μια συμπλοκή, όπως η αντίληψη, τα αντανακλαστικό, η δυναμική ισορροπία, η οπτικοακουστική ικανότητα πέρα της δύναμης. Επίσης, εξασκήθηκαν σε τεχνικές αυτοάμυνας με επίκεντρο τις δεξιότητες, σε όρθια μάχη, ανατροπή και μάχη στο έδαφος. Παράλληλα έγινε αναφορά στους παράγοντες μείωσης των δεξιοτήτων αυτών μέσα από τις Ορμόνες του άγχους (αδρεναλίνης κτλ).

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε από τον κ. Χατζημαλωνά με βιωματική άσκηση, προκειμένου η κάθε γυναίκα ξεχωριστά να διερευνήσει βαθύτερα τον εαυτό της, να κάνει ένα ταξίδι προσωπικής αυτογνωσίας, να αλληλεπιδράσει και να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα της, αλλά και με τους ανθρώπους δίπλα της.Ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ψυχοκοινωνική και σωματική ενδυνάμωση των συμμετεχουσών, έτσι ώστε να διαφυλάξουν την ακεραιτότητα τους, να πάρουν την ευθύνη του εαυτού τους και να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Μέσα από υγιή όρια, η καθεμία μπορεί να είναι ο εαυτός της, να επικοινωνεί ουσιαστικά, να έχει περισσότερη αυτοεκτίμηση, να ζει με ισορροπία και ασφάλεια και να ενεργοποιηθεί, ώστε να δει την αλλαγή στον ίδιο της τον εαυτό και στις σχέσεις της με τους άλλους.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου, εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στους εισηγητές του σεμιναρίου κ. Μάνο Χατζημαλωνά και κα. Ευαγγελία Πότσου για την εξαιρετική συνεργασία και την προσφορά τους, τον κ. Κυριακούλη των Εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία για τη θερμή φιλοξενία των περίπου 70 γυναικών που πήραν μέρος, την παραχώρηση της αίθουσας «Καλλιπάτειρα» και την προσφορά γραφικής ύλης και εδεσμάτων, καθώς και το Ραδιόφωνο Λυχνάρι για την προβολή του σεμιναρίου ως χορηγού επικοινωνίας. Τέλος, σύσσωμη η ομάδα διοργανωτών απευθύνουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες της τοπικής κοινωνίας που αγκάλιασαν αυτή τη δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου.

NO COMMENTS