Πρόγραμμα Lifelong Learning Leonardo SoTo

Ο κοινωνικός τουρισμός είναι μία μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει προγράμματα, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που δίνουν τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα στη νεολαία, τις οικονομικά ασθενείς οικογένειες, τους συνταξιούχους, τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα καθώς και τα άτομα με περιορισμένη φυσική ικανότητα να επισκεφθούν διάφορους τουριστικούς προορισμούς ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των επισκεπτών και των ντόπιων κατοίκων του τουριστικού προορισμού. Ο κοινωνικός τουρισμός δίνει ουσιαστικά σε όλες τις ομάδες μιας κοινωνίας την πρόσβαση και το δικαίωμα στον τουρισμό.

Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες εδώ και χρόνια εφαρμόζουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, έρευνες έχουν επισημάνει την κατά κανόνα έλλειψη κατάρτισης και εκπαίδευσης των απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού, την έλλειψη ή την μερική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στους χρήστες προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού καθώς και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των φορέων του τουρισμού που απασχολούνται στο συγκεκριμένο κομμάτι του τουρισμού.

Το κενό αυτό επιδιώκει να καλύψει το κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Lifelong Learning Leonardo da Vinci με τον τίτλο «SoTo, Socializing Tourism, Integrated training course for Social Tourism» που έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός μοντέλου για την ολοκληρωμένη κατάρτιση των φορέων που απασχολούνται στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετευθεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε φορείς εκπαίδευσης που παρέχουν γνώσεις σχετικά με τον κοινωνικό τουρισμό. Η διάρκεια του προγράμματος αυτού είναι 24 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2014).

Στόχοι του προγράμματος

Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι η διεύρυνση της γνώσης πάνω στο αντικείμενο του κοινωνικού τουρισμού, η δημιουργία δικτύων μεταξύ των tour operators και των τοπικών φορέων του τουρισμού που απασχολούνται με τον κοινωνικό τουρισμό καθώς και η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου προώθησης του τουρισμού ειδικά στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Leonardo SoTo στοχεύει:

  • στο σχεδιασμό ενός κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος κατάρτισης για ενήλικες πάνω στον κοινωνικό τουρισμό σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες και τις ελλείψεις συνδυάζοντας θεωρητικά στοιχεία του τουριστικού management με κοινωνικές δεξιότητες όπως είναι η συνεργασία, η επικοινωνία, η παρακίνηση και η διαδραστική συνύπαρξη της τοπικής κοινωνίας με τους επισκέπτες του τουριστικού προορισμού,
  • στη δημιουργία ενός πιστοποιημένου προτύπου εκπαίδευσης στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού,
  • στην πιλοτική εφαρμογή του ως άνω προτύπου σε προγράμματα επιστημονικής κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών στις χώρες όλων των εταίρων του προγράμματος Leonardo SoTo ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σε κάθε χώρα και να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του μοντέλου, και
  • στη διάδοση του τελικού προτύπου στο οποίο θα δοθεί ο τίτλος «Κοινωνικός Τουρισμός: Ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κατάρτισης» σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλων των βαθμίδων και σε διάφορους Οργανισμούς Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Συμμετέχουσες χώρες- εταίροι

Όπως προαναφέρθηκε, στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι χώρες εταίροι: η Ελλάδα (Δήμος Ρόδου- Ρόδος, ΚΕΚ Z Invest- Αθήνα), η Ιταλία (Cefal- Consorzio Europeo per Formazione e Addestramento Lavoratori- Bologna, Italy και Fare Comunita), η Ισπανία (Asociacion Observatorio de Economia Solidaria- Barcelona, Spain), η Μάλτα (Πανεπιστήμιο της Μάλτας- Msida, Malta), η Πολωνία (DOT Lower Silesia Dolnoslaska Organizacja Turystyczna- Wroclaw, Poland) και η Ρουμανία (Fundatia Pestalozzi- Bucarest, Romania).

Πακέτα εργασίας

1ο πακέτο εργασίας:

Τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει ο ένας εκ των δύο Ιταλός εταίρος, C.E.F.A.L., ο οποίος είναι ο ανάδοχος του έργου.

2ο πακέτο εργασίας:

  • Μελέτη της υφιστάμενη κατάστασης όσον αφορά τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στον κοινωνικό τουρισμό.
  • Εντοπισμός των ορθών πρακτικών εκπαίδευσης πάνω στον κοινωνικό τουρισμό.
  • Αξιολόγηση των αναγκών κατάρτισης μέσω ομάδων εστίασης (focus groups) που αφορούν ενενήντα εμπλεκόμενους εκπροσώπους φορέων (stakeholders) στις έξι χώρες των εταίρων.

Για το 2ο πακέτο εργασίας έχει οριστεί υπεύθυνος εταίρος το Πανεπιστήμιο της Μάλτας.

3ο πακέτο εργασίας:

  • Διαμόρφωση ενός μοντέλου- προτύπου ολοκληρωμένης εκπαίδευσης με τίτλο «Κατάρτιση στον κοινωνικό τουρισμό» που θα απευθύνεται σε tour operators, φορείς και απασχολούμενους στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού (συνολικά ενενήντα εκπαιδευόμενοι).

Για το 3ο πακέτο εργασίας έχει οριστεί υπεύθυνος εταίρος το ΚΕΚ Z- Invest από την Αθήνα.

4ο πακέτο εργασίας:

  • Πιλοτική εφαρμογή του ως άνω προγράμματος- Οργάνωση έξι πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ένα για κάθε συμμετέχουσα χώρα) που θα απευθύνονται σε τοπικούς φορείς και στελέχη του τουρισμού.
Για το 4ο στάδιο έχει οριστεί υπεύθυνος εταίρος ο Οργανισμός Asociacion Observatorio de Economia Solidaria από την Βαρκελώνη.

5ο πακέτο εργασίας:

  • Αξιολόγηση των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από την όλη διαδικασία.
  • Οριστικοποίηση του μοντέλου εκπαιδευτικής κατάρτισης στον κοινωνικό τουρισμό το οποίο θα πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό OeS και θα είναι κοινό για όλες τις χώρες.
  • Δημιουργία ενός εγχειριδίου που θα διατίθεται σε επτά γλώσσες: αγγλικά, ιταλικά, ελληνικά, ισπανικά, μαλτέζικα, πολωνέζικα, ρουμάνικα.

Για το 5ο στάδιο έχει οριστεί υπεύθυνος εταίρος η Fundatia Pestalozzi από τη Ρουμανία.

6ο πακέτο εργασίας:

  • Διάδοση του προγράμματος μέσω ενός πολύγλωσσου διαδικτυακού τόπου και μιας σελίδας στο Facebook.
  • Διοργάνωση τεσσάρων εκδηλώσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση στον κοινωνικό τουρισμό.
Για το 6ο στάδιο έχει οριστεί υπεύθυνος εταίρος το Lower Silesia Dolnoslaska Organizacja Turystyczna από την Πολωνία.

7ο πακέτο εργασίας:

  • Διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των αποτελεσμάτων σε τοπικό επίπεδο.
  • Διαμόρφωση ενός συμφωνητικού προκειμένου να υπογραφεί από διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης τα οποία θα δηλώσουν ενδιαφέρον να λάβουν τα αποτελέσματα του έργου καθώς και να εφαρμόσουν πιλοτικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού.
  • Διοργάνωση συνεδρίου που θα απευθύνεται στους φορείς του τουρισμού με αντικείμενο την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού.
  • Διοργάνωση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς του τουρισμού και οι δημόσιες Αρχές.

Για το 7ο στάδιο έχει οριστεί υπεύθυνος εταίρος το Δήμος Ρόδου.

8ο πακέτο εργασίας:

Ο δεύτερος Ιταλός εταίρος Fare Comunita έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των ως άνω δράσεων.
Το τελικό διακρατικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Bologna. Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν με την υπογραφή είκοσι συμφωνιών συνεργασίας με Οργανισμούς Επαγγελματικής Κατάρτισης, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εργαστήρια και μεταφράσεις σε τέσσερις γλώσσες.
Στη διάρκεια των 24 μηνών θα πραγματοποιηθούν οι εξής συναντήσεις εργασίας:
14-16 Νοεμβρίου 2012: Bologna (πραγματοποιήθηκε- ο Δήμος Ρόδου δεν έλαβε μέρος καθώς είχε μόλις ανατεθεί στη Διεύθυνση Τουρισμού από το Γραφείο Προγραμματισμού η διαχείριση του εν λόγω προγράμματος οπότε δεν υπήρξε επαρκής χρόνος προετοιμασίας).
27 Φεβρουαρίου- 1 Μαρτίου 2013: Βαρκελώνη (πραγματοποιήθηκε- ο Δήμος Ρόδου έλαβε μέρος εκπροσωπούμενος από τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου και υπεύθυνη έργου του προγράμματος Leonardo SoTo κυρία Βεατρίκη- Καλλιόπη Σέρβου του Αθανασίου και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Λογιστηρίου και υπεύθυνη για το οικονομικό σκέλος του προγράμματος Leonardo SoTo κυρία Μαρία Ταμβακά του Γεωργίου).
15-17 Μαΐου 2013: Μάλτα.
10-11 Οκτωβρίου 2013: Ρόδος- Αθήνα.
14-17 Μαϊου 2014: Βαρσοβία.
Οκτώβριος 2014 (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη): Bologna.
Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 75% για κάθε εταίρο.

Τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. Υπεύθυνη έργου έχει οριστεί η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κυρία Βεατρίκη- Καλλιόπη Σέρβου ενώ υπεύθυνη για τη διαχείριση του οικονομικού σκέλους του προγράμματος Leonardo SoTo έχει οριστεί η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Λογιστηρίου κυρία Μαρία Ταμβακά του Γεωργίου.

Διοργάνωση της τρίτης συνάντησης εργασίας των εταίρων του προγράμματος από το Δήμο Ρόδου

 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Leonardo So.To. Socializing Tourism», την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 09:00, στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ρόδου φιλοξένησε την τρίτη συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος στην οποία συζητήθηκε η πρόοδος της υλοποίησης του τρίτου πακέτου εργασίας που έχει ως αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός μοντέλου- προτύπου ολοκληρωμένης εκπαίδευσης με τίτλο «Κατάρτιση στον κοινωνικό τουρισμό» και το οποίο απευθύνεται σε tour operators, φορείς και απασχολούμενους στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού (υπεύθυνος εταίρος είναι το ΚΕΚ Z- Invest από την Αθήνα), αξιολογήθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών που υλοποιήθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες σε προγραμματισμένη συνάντηση των εταίρων και στην οποία συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Ρόδου η υπάλληλος του Κ.Ε.Κ. «Γ. Γεννηματάς» κυρία Μαρία Παπανικολάου, παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός του τέταρτου πακέτου εργασίας που αφορά την πιλοτική εφαρμογή του ως άνω προγράμματος με την οργάνωση έξι πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ένα για κάθε συμμετέχουσα χώρα) που θα απευθύνονται σε τοπικούς φορείς και σε στελέχη του τουρισμού (υπεύθυνος εταίρος ο Οργανισμός Asociacion Observatorio de Economia Solidariaαπό την Βαρκελώνη) και παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη εικόνα του site που έχει δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον εταίρο Lower Silesia Dolnoslaska Organizacja Turystyczna από την Πολωνία.
Διοργάνωση της ημερίδας για τον κοινωνικό τουρισμό με τίτλο «So.To.: Κοινωνικός τουρισμός: Σημερινά δεδομένα, προοπτικές ανάπτυξης και καλές πρακτικές».
από το Δήμο Ρόδου
Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 09:00, στο ξενοδοχείο Mediterranean, ο Δήμος Ρόδου διοργάνωσε ημερίδα για τον κοινωνικό τουρισμό με τίτλο «So.To.: Κοινωνικός τουρισμός: Σημερινά δεδομένα, προοπτικές ανάπτυξης και καλές πρακτικές».
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κύριος Μανώλης Καμπουρόπουλος ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ανέλυσε τη δομή και τους στόχους του προγράμματος. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον ανάδοχο και διαχειριστή του προγράμματος κύριοGiacomo Sarti από την πόλη Emilia Romagna της Ιταλίας, ο οποίος παρουσίασε στους παριστάμενους το πρόγραμμα «Lifelong Learning Leonardo So.To.».

Ακολούθησε η ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κυρίας Ελευθερίας Φτακλάκη με τίτλο: «Η συμβολή του κοινωνικού τουρισμού στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι τοποθετήσεις της κυρίας Άντας Καραγιάννη, Αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στην ομιλία της με τίτλο: «Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας».

Ο κύριος Μανώλης Ζηδιανάκης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρίες Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με αναπηρίες Επαρχίας Ρόδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στην ομιλία του με τίτλο «Υποδομές προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες στη Ρόδο» κατέθεσε τη βιωματική του εμπειρία στο κοινό, μία εμπειρία ετών.

Ο κύριος Αγαπητός Ξάνθης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τουρισμού Δωδεκανήσου ΠΥΤ- Ε.Ο.Τ., παρουσίασε μία ομιλία με τίτλο: «Κοινωνικός Τουρισμός: Μία μορφή τουρισμού για ειδικές ομάδες».

Στη συνέχεια, η κυρία Marie Avellino από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για τον κοινωνικό τουρισμό που το Πανεπιστήμιο της Μάλτας πραγματοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo So.To. στο οποίο επίσης συμμετέχει ως εταίρος.

Τέλος, το ΚΕΚ Z- Invest, εταίρος του προγράμματος από την Αθήνα, δια της Διευθύντριάς του κυρίας Αγγελικής Γιαννέλου- Αρσένη, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα So.To. την ευθύνη της κατάρτισης του οποίου είχε. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, εκπαιδευτές εκπαιδευτών από τις έξι χώρες εταίρους εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα αυτό. Από το Δήμο Ρόδου στο πρόγραμμα «Training for Trainers» συμμετείχε η υπάλληλος του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» κυρία Μαρία Παπανικολάου.

Την ημερίδα τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κύριος Αντώνης Χατζηϊωάννου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ρόδου κύριος Παύλος Τσίπρας, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κύριος Γιάννης Περδίκης, ο Αντιδήμαρχος Λινδίων κύριος Μιχάλης Παλαιολόγου, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. κύριος Γιάννης Αφεντούλης, ο Διευθυντής της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κύριος Αθανάσιος Στάμος, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΡΟ.ΤΟΥΡ. κύριος Μπάμπης Παλογιαννίδης, η Διευθύντρια του Λιμενικού Ταμείου Ρόδου κυρία Μαρίκα Δεληγιάννη, η Πρόεδρος του ΚΕΚ «Γιώργος Γεννηματάς» και Περιφερειακή Σύμβουλος κυρία Λίνα Παπατσή, η Αερολιμενάρχης κυρία Ξανθή Κριτσινέλια, ο κύριος Γιώργος Πρέτζας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ο Διευθυντής του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» κύριος Κώστας Χατζηδάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου κύριος Χάρης Λαμπρίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ρόδου κύριος Τσαμπίκος Μπαρδακάς, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κυρία Μαριτάνα Αλακιώτου- Ανθοπούλου, η Δημοτική Σύμβουλος κυρία Χαρούλα Γιασιράνη, Διευθυντές Ξενοδοχείων, Δημοσιογράφοι, Στελέχη του Δήμου Ρόδου και λοιποί φορείς του τουρισμού.