Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Μαΐου μία εξαιρετικά σπουδαία συναυλία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου, με έργα του καταξιωμένου Ρόδιου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, στην οποία συμμετείχαν ο μπασοβαρύτονος, Άγγελος Χονδρογιάννης, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου σε διδασκαλία Μιχάλη Καλαεντζή και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.


Η συναυλία ξεκίνησε με λίγα λόγια από τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος μίλησε για την αγάπη του για τη Ρόδο, τόπο που αποτελεί πηγή έμπνευσής του από τα νεανικά του χρόνια, και συνέχισε σε πολύ προσωπικό τόνο αναφερόμενος με υπερηφάνεια στον πατέρα του Κώστα και τη μητέρα του Ισμήνη.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε τα έργα «Τραγούδια των Ρόδων» και «Φιλέρημος», με άμεση αναφορά στο νησί της Ρόδου, τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.


«Τα τραγούδια των Ρόδων», σε ποίηση Κωστή Παλαμά «Ρόδου μοσκοβόλημα», Διονυσίου Σολωμού «Και ρόδο μέσα μου πολύ» και δημοτική ποίηση «Δυο ρόδα», ερμήνευσε με εκφραστική δύναμη ο μπασοβαρύτονος Άγγελος Χονδρογιάννης, και το ποίημα «Στην εκκλησία» του Κωνσταντίνου Καβάφη, για χορωδία και ορχήστρα, ήταν αφιερωμένο στον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία των τριάντα χρόνων στον Οικουμενικό Θρόνο.
Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το έργο «Φιλέρημος», για χορωδία, καμπάνες και ορχήστρα, που προκάλεσε δέος και ιδιαίτερη συγκινησιακή ατμόσφαιρα.


Η συναυλία περιλάμβανε και τα έργα «Μιχαήλ Άγγελος» για βιολί, βιόλα και ορχήστρα, «Cantate Domino» για φωνή και ορχήστρα και «El Greco» (IV. Σταύρωση, V. Ανάσταση) για ορχήστρα εγχόρδων.
Το κοινό χειροκρότησε με μεγάλη θέρμη όλους τους συντελεστές ενώ μετά το τέλος της συναυλίας έσπευσε να συγχαρεί το συνθέτη.


Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ρόδου, κ.κ.Κύριλλος, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Καμπούρης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο τέως δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρώην νομάρχης και βουλευτής, κ. Σάββας Καραγιάννης, η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο, κ. Αλίκη Μοσχή και πλήθος κόσμου.

NO COMMENTS