-Με 55 βραβευμένες ακτές η Ρόδος κατατάσσεται πρωταθλήτρια σε επίπεδο Δήμου για μία ακόμη φορά!

-Απόλυτη υπεροχή της Ρόδου απέναντι  και σε κορυφαίους προορισμούς του κόσμου!

Στην πρώτη θέση πανελληνίως όσον αφορά το πλήθος των Γαλάζιων Σημαιών, κατατάσσεται και φέτος ο Δήμος Ρόδου, ενώ το νησί βρίσκεται σε υπερέχουσα θέση σε σύγκριση με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού!

Χθες Δευτέρα, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι υπεύθυνη στην Ελλάδα για τον θεσμό, ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση στο Glyfada Golf Gardens, τα αποτελέσματα για το έτος 2022, σύμφωνα με τα οποία η Ρόδος κατατάσσεται πρωταθλήτρια σε επίπεδο Δήμου με 55 βραβευμένες ακτές συνολικά, υπερβαίνοντας τον αριθμό των 49 Γαλάζιων Σημαιών που χάρισαν στο νησί την πρωτιά και το 2021!

Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12). Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις 55 βραβευμένες ακτές στη Ρόδο, οι 21 ανήκουν στην αποκλειστική μέριμνα του Δήμου Ρόδου. Δεύτερος κατά σειρά Δήμος με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητά του, είναι ο Δήμος Νέας Προποντίδας (Χαλκιδική) με 15 και ο Δήμος Χίου επίσης με 15, έπονται η Κασσάνδρα Χαλκιδικής (15), η Σιθωνία (15), ο Βόλος (11), το Αργοστόλι (11), η Δυτική Λέσβος (11) και τα Χανιά (10)!

Σημαντικό είναι να σημειωθεί, ότι η Ρόδος υπερέχει κορυφαίων τουριστικών προορισμών του εξωτερικού! Κέρδισε περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες από την Μαγιόρκα, την Ίμπιζα και τη Μινόρκα. Και τα τρία νησιά της Ισπανίας, συγκέντρωσαν το 2022 συνολικά 30 Γαλάζιες Σημαίες. Επίσης τα Κανάρια Νησιά (επτά νησιά) κέρδισαν 54 ενώ μόνη της η Ρόδος, 55!

Εάν δε υπολογίσει κανείς ότι η Ισπανία ως χώρα πρωτοστατεί στις γαλάζιες σημαίες ακτών τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταλάβει και φέτος την πρώτη θέση με 621 ενώ η Ελλάδα ήρθε δεύτερη με 581 συνολικά, η πρωτιά της Ρόδου και η απόλυτή της υπεροχή σε σύγκριση όχι μόνο με προορισμούς της Ελλάδας αλλά και με «ναυαρχίδες» του παγκόσμιου τουρισμού, καθίσταται ακόμη πιο σημαντική.

Δήλωση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη

Για την «πρωτιά» του δήμου Ρόδου στο θεσμό των Γαλάζιων Σημαιών, ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης προέβη στην εξής δήλωση: «Οι 55 βραβευμένες ακτές που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, κατατάσσουν το Δήμο μας στο βάθρο του πρωταθλητή για μία ακόμη φορά! Η Ρόδος συγκεντρώνει τις περισσότερες Βραβευμένες Ακτές ακόμη και από δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη σπουδαία αυτή κατάκτηση.

Αυτή η πρωτιά έρχεται να αποδείξει ότι στη Ρόδο έχουμε κάνει την επιλογή μας. Θέλουμε τη Ρόδο πράσινο νησί. Θέλουμε τη Ρόδο, να είναι ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός, παγκοσμίως. Θέλουμε να διαχειριστούμε, με όρους αειφορίας, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας, που είναι το μοναδικό φυσικό απόθεμα του νησιού μας. Είναι οι στόχοι που βάζουμε, προκειμένου να κατακτήσουμε πολλές ακόμη κορυφές!

Μισό και πλέον αιώνα, η Ρόδος πρωταγωνιστεί στο ελληνικό τουριστικό θαύμα. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, εργαζόμαστε για να είναι πρωτοπόρος, και στη νέα εποχή, τού βιώσιμου προορισμού».

Επισημαίνεται ότι η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το κατεξοχήν αναγνωρίσιμο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας. Απονέμεται από το 1987 στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Τα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και όλοι οι τουρ οπερέιτορς ανεξαιρέτως, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», «ως εγγύηση» των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Την εκδήλωση ανακοίνωσης των Γαλάζιων Σημαιών, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κ. Νίκος Πέτρου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου και ο διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος, κ. Johann Durand. Ο Δήμος Ρόδου εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Κώστα Ταρασλιά.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΡΟΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

 

 1. Αμμούδες Φαληράκι/Mitsis Alila Resort
 2. Αμμούδες-Φαληράκι/Elysium Resort
 3. Αμμούδες-Φαληράκι/Rodos Palladium
 4. Άντονι Κουίν
 5. Αφάντου 2/Irene Palace
 6. Αφάντου 2/Port Royal
 7. Βληχά/Lindos Mare & Lindos Blu
 8. Γαλούνι Κοκκινόγια/Boutique 5 Hotel
 9. Γαλούνι Κοκκινόγια/Mayia Exclusive Resort
 10. Γαλούνι Κοκκινόγια/Mitsis Rodos Village
 11. Γαλούνι Κοκκινόγια/Princess Adriana Resort
 12. Ενυδρείο 1-Άγαλμα Διαγόρα
 13. Ενυδρείο 2-Grand Hotel
 14. Ενυδρείο 3 – Έλλη
 15. Ενυδρείο 4 Καζίνο
 16. Θεολόγος
 17. Ιξιά/Rhodes Βay Ηotel
 18. Ιξιά/Rodos Palace
 19. Καβουράκια/Amilia Mare & Paradise Village
 20. Καθαρά
 21. Καλλιθέα
 22. Κιοτάρι
 23. Κιοτάρι 3/Rodos Princess Beach
 24. Κιοτάρι Αγγελιένα 1
 25. Κιοτάρι Αγγελιένα 2
 26. Κολύμπια Α-Λιμανάκι/Atlantica Imperial
 27. Κολύμπια/Mythos Beach
 28. Κολύμπια/Μικρή Πόλη
 29. Λαδικό
 30. Λάρδος 1/Lindos Princess Beach
 31. Λάρδος 3/Lindian Village
 32. Λαχανιά/Atrium Prestige
 33. Μαντώματα
 34. Μεγάλη Γη/Atlantica Dreams Resort
 35. Μεγάλος Γιαλός – Λίνδος
 36. Μικρός Γιαλός-Λίνδος
 37. Ρένη
 38. Ρένη 1/Sunwing Kallithea Beach
 39. Ρένη Καλάθου/Atrium Palace
 40. Στεγνά/Porto Angeli
 41. Τραουνού
 42. Τριάντα Β/Sun Beach Resort
 43. Τριάντα/Electra Palace Resort
 44. Τσαμπίκα
 45. Τσαμπίκα Συμιακή
 46. Φαληράκι 1/Esperides
 47. Φαληράκι 2/Amada Colossos
 48. Φαληράκι 3/Esperos Palace
 49. Φαληράκι 4/Καλυψώ
 50. Φαληράκι 5/Blue Sea
 51. Φαληράκι 5/Epsilon
 52. Φαληράκι Α
 53. Φαληράκι Λιμανάκι
 54. Φαληράκι-Καστράκι/Grecotel Lux Me Dama Dama
 55. Ψάλτος/Mitsis Lindos Memories Resort

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

NO COMMENTS