Η Τέχνη υπερασπίζεται την Ζωή
Απόηχος του 5ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων.
Στο 5ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων, μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση τόσων δημιουργών, μιλήσαμε για το περιβάλλον, την ισότητα των ανθρώπων, την ομορφιά, το βλέμμα των παιδιών, την ιστορία , την αλήθεια , την τέρψη και την συγκίνηση μέσα από ερεθίσματα υψηλής αισθητικής. Η Τέχνη συμβάλλει στην αφύπνιση μας για τα επείγοντα και τα ζωτικής σημασίας θέματα όπως είναι τα ζητήματα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, η αναζήτηση της ιστορικής μνήμης και της ταυτότητας του τόπου μας. Η Τέχνη υπερασπίζεται την ζωή!


Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, το 5ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων που ήταν αφιερωμένο στον ακτιβιστή, πολιτικό μηχανικό, Θανάση Αναπολιτάνο για την προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος και στον πολιτισμό. Θα ήθελα σε αυτό το σημείωμα να εκφράσω την συγκίνηση μου και τις πιο θερμές ευχαριστίες μου, σε όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων. Καθώς επίσης στους εθελοντές της οργανωτικής ομάδας Μάνο Αναστασιάδη, εικαστικό και Νίκο Κωνσταντινίδη, συγγραφέα και την Μαριέττα Κολοκύθα, πολιτικό μηχανικό για την παρουσίαση των εκδηλώσεων στα ελληνικά και αγγλικά και τις μεταφράσεις του έντυπου υλικού προώθησης. Όπως επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που με την προσωπική τους εργασία εξασφάλισαν την υλικοτεχνική υποδομή του Φεστιβάλ. Και τέλος, αλλά με μεγάλη σημασία, όλοι οι συντελεστές εκφράζουμε ένα ολόθερμο ευχαριστώ στο πολυπληθές κοινό που αγκάλιασε τις εκδηλώσεις μας!


Στις 23 ημέρες *που διήρκησε απολαύσαμε
Έκθεση εικαστικών τεχνών, γλυπτική , ζωγραφική, φωτογραφία στο κατάλυμα της Γαλλίας και συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού
Έκθεση εικαστικών τεχνών, ζωγραφική, φωτογραφία, σκίτσο στον Θόλο Ντεμιγύ και συναυλία λαϊκής μουσικής αφιέρωμα στην μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού.
Έκθεση βιβλίου «Ρόδιοι Ποιητές» και Παρουσίαση του βιβλίου «τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821» , συμμετοχή στην συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.


Ρεσιτάλ πιάνου και κλασσικής κιθάρας
Βραδιά αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του τιμώμενου προσώπου Θανάση Αναπολιτάνου.
Συναυλία με μουσικές της Μεσογείου στον Θόλο Ντεμιγύ
Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε τον όμιλο cine- Εκπαίδευση, τον σύλλογο Πανάκεια και τον σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου που ενέταξαν τις υπέροχες εκδηλώσεις τους στο Φεστιβάλ. Τους ευχαριστώ από καρδιάς!
*(μπορείτε να δείτε τα ονόματα των 100 και πλέον συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του φεστιβάλ στο διαδίκτυο, στο Facebook του ΔΟΠΑΡ και στον ηλεκτρονικό τύπο των χορηγών επικοινωνίας}


Το Φεστιβάλ μας υπερασπίζεται την καλλιτεχνική του ανεξαρτησία και συνεργάζεται αγαστά με τους συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ΔΟΠΑΡ , την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου, τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου. Τους οποίους και ευχαριστώ ολόθερμα!
Ένα μεγαλο ευχαριστώ, στην Γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου , στους Χορηγούς μας Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου , στο ξενοδοχείο Plaza Hotel,στο Κατάλυμα Ωβέρνη και το Τυπογραφείο 1985 (Νίκος Χατζηκαλημέρης) , στους Χορηγούς Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Ν.ΑΙΓΑΙΟ, ραδιόφωνο «Ράδιο Λυχνάρι», Περιοδικό Λωτός, « Δημοκρατική» και «Η Ροδιακή».


Ένα φεστιβάλ μεγάλης διάρκειας με τόσες συμμετοχές και υψηλούς στόχους και με κύριο συστατικό την αφιλοκερδή προσφορά χρειάζεται προσωπική εργασία, ενθουσιασμό και αυταπάρνηση.
Σας προσκαλώ, να δημιουργήσουμε μαζί, το ερχόμενο καλοκαίρι 2022,
το 6ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων, που ήδη μετρά τις καινούργιες υποψηφιότητες συμμετοχής και θα είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο αρχαιολόγο και έφορο Αρχαιοτήτων, Ηλία Κόλλια, που του χρωστάμε, μεταξύ πολλών άλλων, την ανάδειξη του μεγαλείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και την ανακήρυξή της ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Τάκης Βούης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
του Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

 

NO COMMENTS