1. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Βυζαντινό Μουσείο)
Ανηφορίζοντας την οδό Ιπποτών στο τέρμα δεξιά, βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Απέναντι από το παλάτι και ανάμεσα σε λείψανα διαφόρων ιστορικών περιόδων, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου.
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου, εκεί που αρχικά βρισκόταν ο ναός του Θεού Ήλιου. Στην ίδια θέση τον 7ο αιώνα υπήρχε ένα βυζαντινό παλάτι και στη συνέχεια τον 14ο αιώνα, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννου κατασκεύασαν το παλάτι ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και ως διοικητικό κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το 1856 από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στα υπόγεια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη.
Διεύθυνση: Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 Ρόδος
3. Ναός Παναγιάς του Κάστρου
Ο αρχικός πυρήνας του κτιρίου οικοδομήθηκε πιθανότατα κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. Μετά την κατάληψη της Ρόδου από τους Ιωαννίτες ιππότες, μεταξύ των ετών 1319 και 1334, η βυζαντινή εκκλησία μετασκευάστηκε σε γοτθική βασιλική, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος (Εντερούμ Τζαμί).
4. Κοσμητική Συλλογή
Η Κοσμητική Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από την Εθνογραφική Συλλογή των Ιταλών, από το Λαογραφικό Αρχείο της Δωδεκανήσου και από δωρεές, ανασκαφές και κατασχέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου. Αποτελεί έκφραση της καλαισθησίας των κατοίκων των νησιών κατά τους νεότερους χρόνους.
Η Συλλογή περιλαμβάνει ενδυμασίες, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και αντικείμενα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Ανάμεσά τους βρίσκονται δείγματα της κεραμικής της Νίκαιας (16ος έως 19ος αιώνας), πιάτα από αρμένικα σπίτια της Κιουτάχειας, στάμνες με πλαστικό ανθρωπόμορφο ή τερατόμορφο διάκοσμο, δείγματα ντόπιας κεραμικής από χωριά της Ρόδου και κεραμικά ευρωπαϊκής προέλευσης του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και ξυλόγλυπτα αντικείμενα.
Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν οι παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της Σύμης, της Αστυπάλαιας, του Έμπωνα Ρόδου, της Καρπάθου, της Νισύρου, της Τήλου και της Χάλκης.
5. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου
Διεύθυνση: Πλατεία Γ. Χαρίτου – Εκατό Χουρμαδιές, 851 00 Ρόδος
Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου
Διεύθυνση: Πλατεία Σύμης 2 – Είσοδος Μεσαιωνικής Πόλης, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 23766 και 22410 36646
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 36646
6. Το Ενυδρείο της Ρόδου ή Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου
Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το έτος 1934. Το 1937 άρχισε να λειτουργεί ως ερευνητική μονάδα με την ονομασία Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου (Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi). Από το 1947, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, λειτούργησε υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών ως Υδροβιολογικό Ινστιτούτο. Από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο και μουσείο με την ονομασία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και ως ερευνητική μονάδα στη Μεσόγειο.
Website: www.hcmr.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 22410 – 30960 και +30 22413 – 65200
Είσοδος Ελεύθερη
8. Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου
To Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου ξεκίνησε το 1997. Εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Μουσείο και ιδρυτής είναι ο Αρών Χασών δικηγόρος από το Λος Άντζελες και Ροδίτης τρίτης γενιάς. Παρατήρησε την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνία αλλά και των επισκεπτών του νησιού, για τη μοναδική ιστορία της Κοινότητας αλλά και για τη μοναδική απομένουσα Συναγωγή Kahal Shalom. Έτσι σαν πρώτο βήμα τον Οκτώβριο 1997, με δική του πρωτοβουλία και χρηματοδότηση, άνοιξε τις πόρτες της μια έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο δίπλα στη Συναγωγή όπου ήταν παλιά ο γυναικωνίτης.
Συγχρόνως ίδρυσε το ίδρυμα Rhodes Historical Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα για την προώθηση αυτού του στόχου και άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφικό, ιστορικό υλικό αλλά και αντικείμενα από τη Ρόδο από Ροδίτες του εξωτερικού αλλά και από διάφορες άλλες πηγές από όλο τον κόσμο καθώς δωρεές για τη συνέχιση του σκοπού.
Επίσης δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να είναι μια πηγή πληροφοριών για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία των Εβραίων της Ρόδου καθώς και για εκείνους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο. Σιγά σιγά με την δραστηριοποίηση και την οικονομική συμβολή της Κοινότητας και μεμονωμένων δωρητών το Μουσείο επεκτάθηκε , τριπλασίασε την έκτασή του και μετά τις επισκευές το 2006 ξανάνοιξε ανανεωμένο με παρουσίαση πολλών ενδιαφερόντων εκθεμάτων.
Διεύθυνση: Συμμίου & Δωσιάδου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδο, δίπλα στη Συναγωγή Kahal Shalom στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 22364
Website: www.jewishrhodes.org , www.rhodesjewishmuseum.org
9. Το μουσείο της μέλισσας
Το μοναδικό Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας στην Ελλάδα δίνει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να γνωρίσει από κοντά το θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο και τη διαδικασία επεξεργασίας του μελιού.
Website: www.mel.gr
Διεύθυνση: Ηπείρου και Πίνδου 1, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6979 252672
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 62205
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 90201 και 6975 595865
Website: www.geomuseum.gr/
13. Artistic Village (Μουσείο Κεραμικής Τέχνης)
Artistic Village Contemporary Art είναι μια γκαλερί τέχνης και ένα Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και λειτουργεί από το 1984, με δημιουργό τον Νικόλα Ι. Συμιακό. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όμορφου νησιού της Ρόδου, 23 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ρόδου. Η πρόσβαση είναι εύκολη από οποιοδήποτε σημείο της πόλης μέσο της περιφερειακής εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου. O αερολιμένας Διαγόρας της Ρόδου απέχει μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο, όσο περίπου και το κέντρο (η πόλη) της Ρόδου καθώς επίσης και το λιμάνι. Θα το βρείτε ανάμεσα στην κωμόπολη Αφάντου και τη γνωστή τουριστική περιοχή των Κολυμπίων. Άνετος χώρος στάθμευσης και εξωτερικά σημεία ξεκούρασης και ανάπαυσης, σε ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, είναι μόνο μερικές από της ανέσεις που προσφέρει το Artistic Village στον κάθε επισκέπτη.
Στο φιλόξενο εκθεσιακό χώρο με εμβαδόν 600 τ.μ., οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πρωτοποριακά έργα τέχνης, διακοσμητικά, γλυπτά, ειδικές κατασκευές και συνθέσεις, φτιαγμένα από πηλό, γυαλί, ξύλο, μπρούντζο, σίδηρο, αλουμίνιο και άλλα υλικά. Το Artistic Village περιλαμβάνει επίσης μία αίθουσα ζωγραφικής, ένα εργαστήρι 200 τ.μ. και ένα ανοικτό Μουσείο Κεραμικής Τέχνης.
Το Μουσείο είναι ένας ανοικτός εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στο χώρο του Artistic Village. Είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού από την αρχή μέχρι σήμερα. Στο Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πρώτα το εργαστήριο, όπου εκεί μέσα είναι ο χώρος όπου δουλεύει ο τεχνίτης. Το εργαστήρι θα πρέπει να έχει άφθονο χώρο έτσι ώστε ο καλλιτέχνης να δουλεύει με άνεση τον τροχό στη γωνία του εργαστηρίου. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε τα διάφορα είδη πηλού που χρησιμοποιούνται στη Ρόδο, καθώς και τα εργαλεία, τα καμίνια και τη διαδικασία με την οποία το χώμα γίνεται λάσπη και έπειτα πηλός. Το Μουσείο παρουσιάζει επίσης την ισχυρή σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κεραμικών. Τα κεραμικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το ταξίδι της ζωής, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ρόδο. Συμμετέχουν στα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα νοικοκυριά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από τα εκθέματα του Μουσείου.
Ελεύθερη Είσοδος
Διεύθυνση: 23º χιλ. Λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου, Ρόδος 851 03
Τηλέφωνο: +30 22410 52038
Website: www.artisticvillage.gr