Μουσεία

1. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Βυζαντινό Μουσείο)

Ανηφορίζοντας την οδό Ιπποτών στο τέρμα δεξιά, βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Απέναντι από το παλάτι και ανάμεσα σε λείψανα διαφόρων ιστορικών περιόδων, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου.

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου, εκεί που αρχικά βρισκόταν ο ναός του Θεού Ήλιου. Στην ίδια θέση τον 7ο αιώνα υπήρχε ένα βυζαντινό παλάτι και στη συνέχεια τον 14ο αιώνα, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννου κατασκεύασαν το παλάτι ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και ως διοικητικό κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το 1856 από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στα υπόγεια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη.

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια από τους Ιταλούς το 1940. Το 1988 φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ο.Κ. Κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις και σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.
Διεύθυνση: Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22413 65270
 
2. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου
Το κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών άρχισε να κτίζεται το 1440 και ολοκληρώθηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο d’ Aubusson (1476 – 1503).
Αυτό το μνημειώδες και βιοκλιματικά σχεδιασμένο κτίριο στεγάζει τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, στο οποίο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορα σημεία της Ρόδου και των γύρω νησιών.

ΔιεύθυνσηΟδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 Ρόδος

Τηλέφωνο: +30 22413 65256

3. Ναός Παναγιάς του Κάστρου

Ο αρχικός πυρήνας του κτιρίου οικοδομήθηκε πιθανότατα κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. Μετά την κατάληψη της Ρόδου από τους Ιωαννίτες ιππότες, μεταξύ των ετών 1319 και 1334, η βυζαντινή εκκλησία μετασκευάστηκε σε γοτθική βασιλική, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος (Εντερούμ Τζαμί).

Διεύθυνση: Οδός Απέλλου, Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22413 65256

4. Κοσμητική Συλλογή

Η Κοσμητική Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από την Εθνογραφική Συλλογή των Ιταλών, από το Λαογραφικό Αρχείο της Δωδεκανήσου και από δωρεές, ανασκαφές και κατασχέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου. Αποτελεί έκφραση της καλαισθησίας των κατοίκων των νησιών κατά τους νεότερους χρόνους.

Η Συλλογή περιλαμβάνει ενδυμασίες, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και αντικείμενα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Ανάμεσά τους βρίσκονται δείγματα της κεραμικής της Νίκαιας (16ος έως 19ος αιώνας), πιάτα από αρμένικα σπίτια της Κιουτάχειας, στάμνες με πλαστικό ανθρωπόμορφο ή τερατόμορφο διάκοσμο, δείγματα ντόπιας κεραμικής από χωριά της Ρόδου και κεραμικά ευρωπαϊκής προέλευσης του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και ξυλόγλυπτα αντικείμενα.

Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν οι παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της Σύμης, της Αστυπάλαιας, του Έμπωνα Ρόδου, της Καρπάθου, της Νισύρου, της Τήλου και της Χάλκης.

Διεύθυνση: Πλατεία Αργυροκάστρου, Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας22413 65247

5. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Περιλαμβάνει συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής που εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, πολλά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα. Οι συλλογές περιγράφουν την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία εκατό χρόνια. Περιλαμβάνει οργάνωση εκθέσεων νεοελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα με πανελλήνιο ή διεθνές βεληνεκές, εικαστικές επεμβάσεις πρωτοποριακού χαρακτήρα, εκθέσεις επιφανών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ιστορικά ντοκουμέντα και άλλα και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών δωδεκανησιακής καταγωγής (http://www.mgamuseum.gr).
Χωροθετείται σε τέσσερα κτίρια:
Νεστορίδειο Μέλαθρον

Διεύθυνση: Πλατεία Γ. Χαρίτου – Εκατό Χουρμαδιές, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 43780 – 82
 
Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου Μελάθρου
Διεύθυνση: Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδη (πρώην οδός Κω) – πίσω πλευρά από Εκατό Χουρμαδιές, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 25780

Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου

Διεύθυνση: Πλατεία Σύμης 2 –  Είσοδος Μεσαιωνικής Πόλης, 851 00 Ρόδος

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 23766 και 22410 36646

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – Παλιό Συσσίτιο
Διεύθυνση: Σωκράτους 179 – Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 36646

6. Το Ενυδρείο της Ρόδου ή Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το έτος 1934. Το 1937 άρχισε να λειτουργεί ως ερευνητική μονάδα με την ονομασία Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου (Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi). Από το 1947, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, λειτούργησε υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών ως Υδροβιολογικό Ινστιτούτο. Από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο και μουσείο με την ονομασία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και ως ερευνητική μονάδα στη Μεσόγειο.

Διεύθυνση: Οδός Κω, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 27308
Website: www.hcmr.gr
7. Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης
Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στο Μπούργκο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Κτίστηκε το 1391-92, επί μεγάλου Μαγίστρου Heredia, από τον Ιταλό Domenico d’ Allemagna, Αμιράλη του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Στο ιδρυτικό συμβόλαιο του Ξενώνα το 1391 αναγράφεται ότι ιδρύθηκε στο βούργο της Ρόδου, κοντά στα τείχη στην πύλη που οδηγούσε στο μώλο και ήδη το 1465 ονομαζόταν πύλη της Αγίας Αικατερίνης. Η θέση του κτιρίου ήταν περίοπτη, αφού προβάλλεται στον άξονα της εμπορικής πλατείας, όπου τοποθετήθηκαν και τα οικόσημα του 1516. Ο Ξενώνας, που προοριζόταν μόνο για διακεκριμένους επισκέπτες της Ρόδου, χρησιμοποιείται ήδη από το 1394 – 95, οπότε περιγράφεται από τον ταξιδιώτη Niccole de Martoni ως ωραίος και λαμπρός, με πολλά και όμορφα δωμάτια με πολλά και καλά κρεβάτια.
Στον ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης λειτουργούν εκθεσιακοί χώρος στους οποίους εκτίθεται οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, μία αναπαράσταση υπνοδωματίου της Ιπποτικής εποχής και αρχαία που βρέθηκαν στη γύρο περιοχή.
Διεύθυνση: Θησέως & Εβραίων Μαρτύρων, 851 00, Μεσαιωνική πόλη, Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 22410 – 30960 και +30 22413 – 65200
Είσοδος Ελεύθερη

8. Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου

To Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου ξεκίνησε το 1997. Εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Μουσείο και ιδρυτής είναι ο Αρών Χασών δικηγόρος από το Λος Άντζελες και Ροδίτης τρίτης γενιάς. Παρατήρησε την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνία αλλά και των επισκεπτών του νησιού, για τη μοναδική ιστορία της Κοινότητας αλλά και για τη μοναδική απομένουσα Συναγωγή Kahal Shalom. Έτσι σαν πρώτο βήμα τον Οκτώβριο 1997, με δική του πρωτοβουλία και χρηματοδότηση, άνοιξε τις πόρτες της μια έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο δίπλα στη Συναγωγή όπου ήταν παλιά ο γυναικωνίτης.

Συγχρόνως ίδρυσε το ίδρυμα Rhodes Historical Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα για την προώθηση αυτού του στόχου και άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφικό, ιστορικό υλικό αλλά και αντικείμενα από τη Ρόδο από Ροδίτες του εξωτερικού αλλά και από διάφορες άλλες πηγές από όλο τον κόσμο καθώς δωρεές για τη συνέχιση του σκοπού.

Επίσης δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να είναι μια πηγή πληροφοριών για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία των Εβραίων της Ρόδου καθώς και για εκείνους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο. Σιγά σιγά με την δραστηριοποίηση και την οικονομική συμβολή της Κοινότητας και μεμονωμένων δωρητών το Μουσείο επεκτάθηκε , τριπλασίασε την έκτασή του και μετά τις επισκευές το 2006 ξανάνοιξε ανανεωμένο με παρουσίαση πολλών ενδιαφερόντων εκθεμάτων.

Διεύθυνση: Συμμίου & Δωσιάδου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδο, δίπλα στη Συναγωγή Kahal Shalom στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 22364
Website: www.jewishrhodes.org , www.rhodesjewishmuseum.org

9. Το μουσείο της μέλισσας

Το μοναδικό Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας στην Ελλάδα δίνει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να γνωρίσει από κοντά το θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο και τη διαδικασία επεξεργασίας του μελιού.

Διεύθυνση: 5ο χιλιόμετρο Τσαΐρι – Αεροδρομίου, έξω από την Παστίδα, 851 04 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 48200
Website: www.mel.gr
10. Ροδίτικο Σπίτι 
Αναπαράσταση του παραδοσιακού ροδίτικου σπιτιού. Στους χώρους του πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, η αναβίωση του Κλήδονα.
Ελεύθερη είσοδος
Διεύθυνση: Ηπείρου και Πίνδου 1, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6979 252672
11.  Διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι Κοσκινού
Ο παραδοσιακός οικισμός Κοσκινού αποτελείται από σπίτια με πολύχρωμες προσόψεις, όμορφες αυλές με το χαρακτηριστικό ροδίτικο χοχλακάκι και την παραδοσιακή εσωτερική του διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους. Βρίσκεται στο χωριό Κοσκινού. Το διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο του χωριού Κοσκινού αναβιώνει την παράδοση, την τέχνη και την αρχοντιά των ανθρώπων του χωριού. Η εσωτερική διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους γοητεύει τους επισκέπτες.
Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου – Κοσκινού, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 62205
12.  Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας (Παλυχρόνη Σταματιάδη)

Φιλοξενεί ορυκτά και απολιθώματα από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο όπως τα ορυκτά του Λαυρίου και πολλά χαλκούχα και μολυβδούχα ορυκτά, πετρώματα, απολιθωμένους κορμούς δέντρων και απολιθωμένα φυτά. Σε ξεχωριστές προθήκες βρίσκονται οργανισμοί παλαιότερων εποχών και απολιθωμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί.
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλειδών 33 – Ιαλυσός, 851 01 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 90201 και 6975 595865
Website: www.geomuseum.gr/

13. Artistic Village (Μουσείο Κεραμικής Τέχνης)

Artistic Village Contemporary Art είναι μια γκαλερί τέχνης και ένα Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και λειτουργεί από το 1984, με δημιουργό τον Νικόλα Ι. Συμιακό. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όμορφου νησιού της Ρόδου, 23 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ρόδου. Η πρόσβαση είναι εύκολη από οποιοδήποτε σημείο της πόλης μέσο της περιφερειακής εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου. O αερολιμένας Διαγόρας της Ρόδου απέχει μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο, όσο περίπου και το κέντρο (η πόλη) της Ρόδου καθώς επίσης και το λιμάνι. Θα το βρείτε ανάμεσα στην κωμόπολη Αφάντου και τη γνωστή τουριστική περιοχή των Κολυμπίων. Άνετος χώρος στάθμευσης και εξωτερικά σημεία ξεκούρασης και ανάπαυσης, σε ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, είναι μόνο μερικές από της ανέσεις που προσφέρει το Artistic Village στον κάθε επισκέπτη.

Στο φιλόξενο εκθεσιακό χώρο με εμβαδόν 600 τ.μ., οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πρωτοποριακά έργα τέχνης, διακοσμητικά, γλυπτά, ειδικές κατασκευές και συνθέσεις, φτιαγμένα από πηλό, γυαλί, ξύλο, μπρούντζο, σίδηρο, αλουμίνιο και άλλα υλικά. Το Artistic Village περιλαμβάνει επίσης μία αίθουσα ζωγραφικής, ένα εργαστήρι 200 τ.μ. και ένα ανοικτό Μουσείο Κεραμικής Τέχνης.

Το Μουσείο είναι ένας ανοικτός εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στο χώρο του Artistic Village. Είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού από την αρχή μέχρι σήμερα. Στο Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πρώτα το εργαστήριο, όπου εκεί μέσα είναι ο χώρος όπου δουλεύει ο τεχνίτης. Το εργαστήρι θα πρέπει να έχει άφθονο χώρο έτσι ώστε ο καλλιτέχνης να δουλεύει με άνεση τον τροχό στη γωνία του εργαστηρίου. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε τα διάφορα είδη πηλού που χρησιμοποιούνται στη Ρόδο, καθώς και τα εργαλεία, τα καμίνια και τη διαδικασία με την οποία το χώμα γίνεται λάσπη και έπειτα πηλός. Το Μουσείο παρουσιάζει επίσης την ισχυρή σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κεραμικών. Τα κεραμικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το ταξίδι της ζωής, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ρόδο. Συμμετέχουν στα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα νοικοκυριά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από τα εκθέματα του Μουσείου.

Ελεύθερη Είσοδος
Διεύθυνση: 23º χιλ. Λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου, Ρόδος 851 03
Τηλέφωνο: +30 22410 52038
Website: www.artisticvillage.gr