2η  ΕΚΔΟΣΗ

14, 15 και 16 Φεβρουαρίου 2020

  • Περιγραφή 

Μετά την πρώτη επιτυχή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ « Ευρωπαϊκή Πολυφωνία » τον Φεβρουάριο του 2019 και την θερμή υποδοχή του από το κοινό, ο Οργανισμός Arts Spontanés στοχεύει να δiοργανώσει την δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου 2020 στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), το Γαλλικό Προξενείο Ρόδου και τον οργανισμό Ars Artis (Ρόδος).

Γέφυρα Παρίσι-Ρόδος

Το Φεστιβάλ « Ευρωπαϊκή Πολυφωνία », μια Ελληνογαλλική συνεργασία.

Οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ, Χρύσανθος Αντωνίου (πρόεδρος του γαλλικού Οργανισμού Arts Spontanés με έδρα το Παρίσι) και Σάββας Καραντζιάς (πρόεδρος του Οργανισμού Ars Artis με έδρα την Ρόδο) επιθυμούν την συνέχεια και ενδυνάμωση του Φεστιβάλ συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πόλης της Ρόδου ως εξέχουσας καλλιτεχνικής πρωτεύουσας και ένα από τους σημαντικότερους προορισμούς «Πολιτιστικού-τουρισμού» διεθνώς.

Το Φεστιβάλ, στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου 2020, θα μετατρέψει την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου σε ένα ενεργό εργαστήρι μουσικής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να λαμβάνει μέρος σε πολυάριθμα διαδραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες υψηλής αισθητικής με την συμμετοχή διεθνούς φήμης καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων. Είναι ένας καινούργιος τρόπος γνωριμίας μέσα απο την τέχνη και εξοικείωσης του κοινού με την σύγχρονη μουσική.

  • Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Η δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ έχει την χαρά να φιλοξενήσει τους διεθνούς φήμης μουσικούς Marcel Pérès από την Γαλλία και τον  Έλληνα μουσικό Γιώργο Καλούδη οι οποίοι θα ανοίξουν το μουσικό κύκλο του προγράμματος με δύο ξεχωριστές σόλο συναυλίες αλλά και σε συνεργασία, την μέρα αυτοσχεδιασμού που θα αφιερώσει το Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα συναυλιών θα κλείσει το βιρτουόζο τρίο εγχόρδων από την Νορβηγία, Arctic Trio, που θα παρουσιάσει έργα σημαντικών συνθετών ξεκινώντας από την περίοδο του Μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα. Ειδικά για το Φεστιβάλ, οι συνθέτες Σάββας Καραντζιάς και Αντρέας Μουστούκης θα συνθέσουν δύο μουσικά έργα όπου θα παρουσιαστούν στο κοινό (world premiere). Τα έργα θα ερμηνεύσουν το Arctic Trio και η Κύπρια σοπράνο Χρίστια Μιχαήλ.

Η δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει παράλληλα την έκθεση φωτογραφίας με την θεματική «Κύπρος-Side Stories» στο Κατάλυμα της Γαλλίας. Οι δύο Γάλλοι φωτογράφοι Adeline Bommart και Thomas Deschamps είχαν την ευκαιρία να φωτογραφήσουν και να παρουσιάσουν το έργο τους στην Κύπρο το 2017. Εικόνες από την Κύπρο του σήμερα, της ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου.

 Καλλιτεχνικοί συντελεστές 

 Χρύσανθος Αντωνίου (Fr), πρόεδρος Γαλλικού Οργανισμού Arts Spontanés, καλλιτεχνική διεύθυνση

Σάββας Καραντζιάς (Gr), πρόεδρος Οργανισμού Ars Artis, καλλιτεχνική διεύθυνση

 Μουσική

Marcel Pérès (Fr), εκκλησιαστικό όργανο

Γιώργος Καλούδης (Gr), κλασσική κρητική λύρα

Χρίστια Μιχαήλ (Cy), σοπράνο

Arctic trio (No

Gustav Rørmark, βιολί

Njord Kårason Fossnes, βιόλα

Brage Botn Seim, βιολοντσέλο

Σάββας Καρατζιάς (Gr), συνθέτης

Αντρέας Μουστούκης (Cy), συνθέτης

 Φωτογραφία 

Adeline Bommart (Fr)

Thomas Deschamps (Fr)

  • Ποιες ημέρες και ώρες θα μπορούν οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και τις τρεις μέρες.

Το φιλότεχνο κοινό μπορεί αν το επιθυμεί να υποστηρίξει δράσεις του Οργανισμού και για τις επόμενες εκδόσεις του Φεστιβάλ στο νησί με χορηγία από 10€ και άνω στη ηλεκτρονική διεύθυνση :  www.helloasso.com/associations/arts-spontanes/formulaires/1/widget

Ευελπιστούμε το κοινό να αγκαλιάσει ζεστά τις προσπάθειες όλων των συντελεστών και να νοιώσει πως είναι μέλος του Φεστιβάλ και όχι απλά ένας θεατής.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από πλούσιες δραστηριότητες.

Κρατήσεις και πληροφορίες : www.arts-spontanes.com/festival

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση : 2241039647  Ωδείο A. Corelli

(Καθημερινές 3.00 μ.μ – 9.00 μ.μ, Σάββατο 10.00 π.μ – 2.00 μ.μ)

   ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Παρασκευή 14/02/2020

« H τέχνη του αυτοσχεδιασμού»

 Συναυλία « ΑΓΑΠΗΣ ΗΧΟΣ »

A μέρος προγράμματος : Σόλο εκκλησιαστικό όργανο

Marcel Pérès (Fr), εκκλησιαστικό όργανο

 B μέρος προγράμματος : Σόλο εκκλησιαστικό όργανο και κλασική κρητική λύρα

Marcel Pérès (Fr), εκκλησιαστικό όργανο

Γιώργος Kαλούδης (Gr), 4 χορδη κλασική κρητική λύρα

 Χώρος : Ναός Αγίου Φραγκίσκου

 Με την ευγενική στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας της Ρόδου

Ώρα : 8.30 μ.μ

Σάββατο 15/02/2020

« ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ »

  • Συναυλία Γιώργου Καλούδη, «innovating tradition »

Ο Γιώργος Καλούδης, τσελίστας, λυράρης, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, έχει στο ενεργητικό του τρείς προσωπικές παραγωγές δίσκων, “TRUTH”, “ON THE WIND”, “J.S.BACH: Cello Suites on the Cretan Lyra”, “Aptera”, αλλά και πληθώρα εμφανίσεων σε συναυλίες και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.Εμπνευσμένος απ’ την κρητική του καταγωγή, επανήλθε στο αγαπημένο του όργανο το 2004.

Προσάρμοσε την τεχνική του τσέλου πάνω στη κρητική λύρα, προσθέτοντας μια 4η χορδή (χαμηλή ντο). Με αυτό τον τρόπο συμπεριέλαβε την 4-χορδη κρητική λύρα στις συνθέσεις, τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του. Μετά από 12 χρόνια έρευνας και μελέτης, κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή, οι Σουίτες του J.S. Bach για σόλο τσέλο με την 4-χορδη κρητική λύρα του, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, απ’την DNA-Label Records, τον Δεκέμβρη του 2016. Τον Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η πρεμιέρα του έργου.

Μέσα από την μυστική ησυχία του Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου, όπου ο χρόνος διαστέλλεται, σ’ένα μοναδικό στο είδος του ρεσιτάλ, μια μοναδική κρητική λύρα κι ένα τσέλο, θ’αποκαλύψουν έναν ποιητικό ηχητικό ορίζοντα μέσα από το πρόγραμμα « Innovating tradition », ενώνοντας ξανά τις χιλιετίες.

 Καλλιτεχνικοί Συντελεστές :

Γιώργος Kαλούδης (Gr), 4 χορδη κλασική κρητική λύρα, live-looping

Χώρος : Προμαχώνας Αγ. Γεωργίου

Ώρα: 8.30 μ.μ

 Κυριακή 16/02/2020

« ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ »

Συναυλία Arctic trio « J.S. bach, György Kurtág, Σάββας Καρατζιάς, Αντρέας Μουστούκης, »

Το βιρτουόζο τρίο εγχόρδων απο την Νορβηγία θα παρουσιάσει έργα σημαντικών συνθετών ξεκινώντας από την περίοδο του Μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα.

 Καλλιτεχνικοί Συντελεστές :

Arctic Trio (No): Gustav Rørmark, βιολί – Njord Kårason Fossnes, βιόλα – Brage Botn Seim, βιολοντσέλο

Χρίστια Μιχαήλ (Cy), σοπράνο

 Χώρος : Προμαχώνας Αγ. Γεωργίου

Ώρα: 8.30 μ.μ

Μουσικά εργαστήρια και σεμινάρια

 Σεμινάριο : η κλασσική κρητική λύρα

Υπεύθυνος εργαστηρίου : Γιώργος Kαλούδης (Gr)

Κοινό : Παιδιά και ενήλικες

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας    

Διάρκεια : 1 ώρα

Ημερομηνία : Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα: 12.00 μ.μ – 01.00 μ.μ

 Σεμινάριο : Η ΣΥΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκυμαντέρ « under the iron note – Κυπρος »

Υπεύθυνος εργαστηρίου : Αντρέας Μουστούκης (Cy)

Κοινό : Ενήλικες

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας    

Διάρκεια : 1 ώρα και 30 λεπτά

Ημερομηνία : Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα: 4.00 μ.μ – 5.30 μ.μ

 Εργαστήριο Μουσικής : Βυζαντινή τέχνη 

Υπεύθυνος εργαστηρίου : Marcel Pérès (Fr)

Κοινό : Ενήλικες

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας    

Διάρκεια : 1 ώρα

Ημερομηνία : Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα: 6.00 μ.μ – 7.00 μ.μ

 Έκθεση φωτογραφίας

 « CyprusSide Stories »

Έχοντας σαν στόχο την διεύρυνση του φεστιβάλ σε καινούργιες μορφές τέχνης, εγκαινιάζουμε την πρώτη έκθεση φωτογραφίας. Κάθε χρόνο σημαντικοί διεθνείς φωτογράφοι θα φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος « Residency program Ευρωπαϊκή Πολυφωνία » που δημιούργησε το ίδιο το Φεστιβάλ δίνοντας την δυνατότητα στους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν το νησί της Ρόδου, και γενικότερα το Αιγαίο και την Μεσόγειο.Στο πρώτο αυτό πρόγραμμα, έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την Γαλλίδα φωτογράφο Adeline Bommart. Η προβολή της δουλειάς της από την Ρόδο θα γίνει στην τρίτη έκδοση του φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 2020. Με αφορμή την καλλιτεχνική παρουσία της Κύπρου στη δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ « Ευρωπαϊκή Πολυφωνία » παρουσιάζουμε την πρώτη έκθεση φωτογραφίας με το τίτλο «Κύπρος-Side Stories», στο Κατάλυμα της Γαλλίας. Οι δύο Γάλλοι φωτογράφοι Adeline Bommart και Thomas Deschamps είχαν την ευκαιρία να φωτογραφήσουν και να παρουσιάσουν το έργο τους στην Κύπρο το 2017. Εικόνες από την Κύπρο του σήμερα, της ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου.

 Φωτογράφοι  :

Adeline Bommart (Fr)

Thomas Deschamps (Fr)

 Επιμελητής έκθεσης «Κύπρος-Side Stories»:

Marie Grosjean (Fr)

« Side Stories, a photo exhibition that took place Nicosia in2017, was a chance for me, having recently arrived here, to learn more about the specific history of the island and its 1974 invasion by the turkish army, as well as its still current into two entities.

Through the lens of two professional French photographers, Adeline Bommart and Thomas Deschamps, they impressions of the island reveal to us a different story from what our untrained eye can grasp. »

  1. M. Grosjean

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας    

Διάρκεια : 14-18 Φεβρουαρίου 2020

 Εγκαίνια της έκθεσης : 14  Φεβρουαρίου 2020, 6.30 μ.μ

H Κύπρια σοπράνο Χρίστια Μιχαήλ θα ερμηνεύσει έργα για σόλο φωνή από το Δυτικό Μεσαιωνικό ρεπερτόριο (Hildegarde de Bingen, …).

 Ώρες επίσκεψης :

14  Φεβρουαρίου 2020 : 6.30 μ.μ – 8.00 μ.μ

15  Φεβρουαρίου 2020 : 4.00 μ.μ – 8.00 μ.μ

16  Φεβρουαρίου 2020 : 4.00 μ.μ – 8.00 μ.μ

17  Φεβρουαρίου 2020 : 10.00 π.μ – 12.00 μ.μ

  •  Το φεστιβάλ « Ευρωπαϊκή Πολυφωνία », μια Ελληνο-γαλλική συνεργασία μεταξυ δυο οργανισμών. Ποιος είναι ο χαρακτήρας και ο στόχος των Οργανισμών Arts SpontanÉs (Παρίσι – Γαλλία) και ARS ARTIS (Ρόδος – Ελλάδα).

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Arts Spontanés ιδρύθηκε στο Παρίσι (2015) και έχει σαν γνώμονα την ανάπτυξη και προώθηση της μουσικής και γενικότερα των τεχνών στην Ευρώπη.

Κύριος στόχος είναι αφενός η διατήρηση, ανανέωση και προβολή της ελληνικής και κυπριακής μουσικής κληρονομιάς, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ανταλλαγής και κινητικότητας των Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Αφετέρου, η διοργάνωση συναυλιών, ή ό,τι άλλο αγκαλιάζει η έννοια Τέχνη  και η προσφορά τους σε κοινωνικά σύνολα που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως νοσοκομεία, φυλακές, γηροκομεία τα οποία θα ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μαζί με τους καλλιτέχνες μέσα από διαδραστικά εργαστήρια.

Ο Οργανισμός Arts Spontanés συνεργάζεται με καταξιωμένους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα όπως η Ειρήνη Τσιρακίδης, ο Γιώργος Καλούδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σάββας Καρατζιάς, Dimitri Tchesnokov, Loïc Pierre, Mikrokosmos Choir, Marcel Pérès, Ensemble Organum,  Ensemble Poursuite, κ.α.

Σημαντικές παραγωγές (Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο):

Festival « European Polyphony », Rhodes (2019 & 2020) – Concert Savvas Karatzias « Theophanes the Greek », Alexandria (2019) – Concert Yiorgos Kaloudis « Innovating Tradition », Nicosia (2018) – Concert « Alkinoos Ioannidis & Band », Paris (2016 & 2017) – Exhibition Artemis Antoniou « PAR LA MAIN ET LES MOTS », UNESCO, Paris (2017) – Concert Yiorgos Kaloudis « J.S Bach: cello suites on the classical cretan lyra », Paris (2016) – Two days of cultural activities with « Choir Mikrokosmos », Paphos (2016) – Concert « Alkinoos Ioannidis & Yiorgos Kaloudis », UNESCO, Paris (2015)…

Περισσότερες πληροφορίες : www.arts-spontanes.com

Η Ars Artis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2018 όπου παράγει και συντονίζει μοναδικές δημιουργικές εμπειρίες στην τέχνη και παρέχει συμβουλευτικές και υπηρεσίες σε καλλιτέχνες όλων των κλάδων και δημιουργικών επιχειρήσεων.  Ένα από τα έργα του είναι να προωθήσει τη δουλειά της μοναδικής γενιάς άριστων καλλιτεχνών με αναπηρίες και των οργανισμών χωρίς αποκλεισμούς.

Οι καλλιτέχνες με αναπηρίες σπρώχνουν τα όρια της φόρμας και παρουσιάζουν στο κοινό, τους συναδέλφους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες της τέχνης, μία από τις πιο δημιουργικές ευκαιρίες της εποχής μας, καθώς και σπάσιμο των γυάλινων οροφών των σύγχρονων θεάτρων, χορευτικών & μουσικών τομέων σε όλο τον κόσμο.

Ο Οργανισμός συνεργάζεται με καταξιωμένους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και σύνολα όπως ο Σάββας Καραντζιάς, Παναγιώτης Γώγος, το ωδείο A.Corelli, κ.α.

Σημαντικές παραγωγές :

Festival « European Polyphony », Rhodes (2019 & 2020) – Concert Savvas Karatzias « Theophanes the Greek », Alexandria (2019) …

Περισσότερες πληροφορίες https://www.facebook.com/Ars-Artis-110458553730444/

NO COMMENTS