ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη

Ο ΔΟΠΑΡ στα πλαίσια των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού μας παρουσιάζει την παράσταση ” ΟΡΈΣΤΗΣ” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
Θέλοντας να προσδώσει φιλανθρωπικό χαρακτήρα σ αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στο νησί μας, δίνει την ευκαιρία στον καθένα από μας , που θέλει να παρακολουθήσει την παράσταση να συμμετάσχει σ´αυτόν τον κοινωνικό σκοπό με το συμβολικό ποσό εισιτηρίου των 10 € . Όλα τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στο Γ. Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΜΠΆΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΊΔΙΟ – ΜΈΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΣ ΕΛΛΉΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΏΝ
ΜΕ ΑΜΑΞΊΔΙΟ.
ΤΕΤΆΡΤΗ 18 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2021 και ΠΈΜΠΤΗ 19 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2021
Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου ” Μελίνα Μερκούρη”
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σμυρνιού
Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Άνοιγμα πόρτας: 8.30 μ.μ.
Συμβολική τιμή εισιτηρίου: 10 €
Τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεων: 6934856048
Απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.
Απαγορεύεται η είσοδος φαγητών , σνακ και ποτών. Επιτρέπεται μόνο νερό.
Σημεία πώλησης εισητηρίων:
Δ.Α.Κ. ΚΑΛΛΙΠΆΤΕΙΡΑ 7.00μ.μ.- 10.00 μ.μ και ΠΕΖΌΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΑΊΟΝ 7.00 μ.μ.- 10.00 μ.μ
Η προετοιμασία και η πραγματοποίηση της παράστασης γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων που συστήνει το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Στις 18 και 19 Αυγούστου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου ” Μελίνα Μερκούρη” ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.
Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός Άρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας. Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘Αλκηστις Ζιρώ,
Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.
ΥΠΌΘΕΣΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ
Βρισκόμαστε στο Άργος. Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι, απροστάτευτοι και ευάλωτοι, ασφυκτιώντας μέσα στον μύθο τους, μετατρέπονται σε άγρια ζώα.
Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους γίνονται από παιδιά βασιλέων μιάσματα στην ίδια τους την οικογένεια και ανεπιθύμητοι στην ίδια τους την πατρίδα. O Μενέλαος και η Ελένη φτάνουν από την Τροία. Τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του Μενέλαου, αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεται τότε στον Πυλάδη.
Οι δυο τους, με τη βοήθεια της Ηλέκτρας, σχεδιάζουν ένα πλάνο εκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της, Ερμιόνη. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα. Στον Ορέστη ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που
καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως. Την Αλήθεια. Την Αυτογνωσία. Ο Ορέστης του Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστά ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Θεωρείται το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του για τη Μακεδονία και πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων
μετά το έγκλημα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία/Δραμ. επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνικά/Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση: Άρης Σερβετάλης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τρομπούκη
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Βοηθός ενδυματολόγου Ιωάννα Καλαβρού
Βοηθός συνθέτη: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός Φωτίστριας Στέβη Κουτσοθανάση
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ (Ορέστης)
ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ (Ηλέκτρα)
ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Μενέλαος)
ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ (Πυλάδης)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ (Τυνδάρεως)
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΤΣΑΗΛΙΔΟΥ (Ωραία Ελένη)
ΖΕΡΟΜ ΚΑΛΟΥΤΑ (Φρύγας)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΖΙΡΩ,ΝΙΚΗ ΛΑΜΗ,ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΚΚΑ,
ΔΑΝΑΗ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ ,ΕΛΙΖΑ ΣΚΟΛΙΔΗ,
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ,ΗΛΕΚΤΡΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ
Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ

 

Date

Αυγ 18 2021
Expired!

Time

09:30

Location

Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου " Μελίνα Μερκούρη"

NO COMMENTS