Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στο ξενοδοχείο Rodos Palace η Ημερίδα Τουριστικής Κατάρτισης που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου με θέμα “Εκπαίδευση, Απασχόληση και Σημαντικές Προοπτικές για την Τοπική Οικονομία”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών, στους οποίους συγκαταλέγεται και η αείμνηστη Ιφιγένεια Μήτσκα, που “μόλις πριν από τρεις μήνες εδώ, σε αυτόν τον χώρο, πήρε το πτυχίο της στην απονομή της ΑΣΤΕΡ”, όπως χαρακτηριστικά είπε στην έναρξη του χαιρετισμού του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων κύριος Αθανάσιος Βυρίνης.

Αρχικά, ο κύριος Βυρίνης παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι:
• Η Ρόδος συγκαταλέγεται κάθε χρόνο στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως σε αναλογία μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών 1/21.
• Το 80% του εργατικού δυναμικού του νησιού απασχολείται σε τουριστικά επαγγέλματα.
• Σήμερα υφίσταται έλλειψη τεσσάρων χιλιάδων στελεχών στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού γι΄ αυτό και υπάρχει ανάγκη οι νέοι να κατευθυνθούν προς τον τουριστικό κλάδο.
• Η βιωσιμότητα της ανάπτυξης του μοναδικού μας προορισμού απαιτεί εξειδίκευση, πλήρη γνώση του αντικειμένου και βέβαια ανταποδοτικό όφελος στην τοπική κοινωνία, όχι έμμεσο αλλά άμεσο, όπως και σεβασμό στο περιβάλλον, στην ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων καθώς και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνέχεια ο κύριος Βυρίνης αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης ο οποίος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση τόσο του εν δυνάμει όσο και του υφιστάμενου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της περιοχής, αναφορικά με το εύρος της απασχόλησης και τη δυναμική που προσφέρει ο τουριστικός τομέας. Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ημερίδας θα αναλύονταν οι απαιτούμενες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν τα στελέχη όλων των βαθμίδων και πως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αλλάζει τα δεδομένα της σύγχρονης τουριστικής τάσης, η οποία απαιτεί συνεχώς κατάρτιση και μοντέρνα ψηφιακά εργαλεία.
Τέλος, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης των νέων γύρω από τις προοπτικές στις Τουριστικές Επιστήμες, αλλά κυρίως τη δυνατότητα διασύνδεσης άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό των περισσοτέρων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα ανέφερε πώς μπορεί ένας οικονομολόγος (σε λογιστήριο), επικοινωνιολόγος (στο marketing and digital marketing), πληροφορικός (ως IT Manager), στατιστικός (στα data analysis), γραφίστας (στο web design), φιλόλογος (ως Ξεναγός ή Pr and Guest relations), γυμναστής (στον αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό) ή ακόμη και γιατρός (στον ιαματικό τουρισμό), να εμπλακεί προσοδοφόρα και καινοτόμα (μέσα και από τον θεματικό τουρισμό) με το τουριστικό προϊόν της Ρόδου.


Ο κύριος ομιλητής Δρ. Χρήστος Ταουσάνης, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Συγγραφέας και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και ένας από τους πλέον έμπειρους ομιλητές πανευρωπαϊκά, ξεκίνησε με τις θέσεις εργασίας που έμειναν ακάλυπτες έως και 50% (στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ) την πρόσφατη διετία στις τουριστικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα σε ειδικότητες που αφορούν την τεχνική υποστήριξη, τους receptionists, τους sommelier, τα στελέχη marketing, τους guest relations managers, τα spa και βέβαια τους σερβιτόρους, τις καμαριέρες, τους barista και άλλα.
Στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στις δομές παροχής τουριστικών σπουδών, ανά βαθμίδα, ξεκινώντας από τα είκοσι περίπου πανεπιστημιακά τμήματα που έχει η χώρα μας (μεταξύ αυτών και η Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.) και συνεχίζοντας με τα Ι.Ε.Κ., τα Κ.Ε.Κ., τις Σχολές Μαθητείας αλλά και τα Πανεπιστήμια εξωτερικού.
Επιπλέον, εστίασε στις γενικές δεξιότητες (soft and hard skills) που απαιτούνται από τους επιτυχημένους του χώρου, όπως είναι (εκτός της γνώσης ξένων γλωσσών και των ψηφιακών δεξιοτήτων) η επικοινωνιακή ικανότητα, η δυνατότητα (συν)εργασίας σε ομάδα, η ανάληψη πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων, η δημιουργικότητα και άλλα.
Ειδική αναφορά έκανε στην διεπιστημονικότητα, η οποία αναβάθμισε τον τουριστικό κλάδο με την προσθήκη νέων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα social media marketing, στα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM), στα συστήματα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP), στο content management, στο search engine marketing (SEM) και σε άλλους χαρακτηριστικούς τομείς που άπτονται της σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης.


Τέλος, αναφέρθηκε στον εναλλακτικό τουρισμό, στις απεριόριστες προοπτικές του και πέρα από τον συμβατικό τουρισμό, στις αναδυόμενες μορφές τουρισμού όπως ο ψηφιακός και ο ευφυής τουρισμός. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Βιομετρική, το Blockchain, το Cloud Internet of Things, το Data Analysis, η Εκτεταμένη Πραγματικότητα είναι μερικές από τις τεχνολογίες που αναδιαμορφώνουν το φάσμα του τουριστικού κλάδου και δίνουν δυνατότητες ενασχόλησης σε όλο και περισσότερο νέους επαγγελματίες.
Ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. κύριος Νίκος Πέρος σε τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο κύρος των σπουδών της Σχολής η οποία συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας και στελεχώνει από το 1956 με διευθυντικά στελέχη ή στελέχη με υψηλή κατάρτιση τα ξενοδοχεία της Ρόδου (αλλά και όλης της Ελλάδας), συντελώντας στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.


Ο διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου του Υπουργείου Τουρισμού κύριος Παναγιώτης Κουντούρης, αναφέρθηκε στην καταξιωμένη μακροχρόνια λειτουργία της Σχολής, στις εγκαταστάσεις της οποίας προσφέρονται θεωρητική και πρακτική κατάρτιση όπως και στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει στους απόφοιτους της.
Η διευθύντρια της τουριστικής σχολής Ι.Ι.Ε.Κ. Anko κυρία Στεργία Έψιμου στην εισήγησή της, προσδιόρισε την Anko ως την απόλυτα εξειδικευμένη ιδιωτική Σχολή στον Τουρισμό, αφού στην εποχή μας η εξειδίκευση σημαίνει επιτυχία. Η συγκεκριμένη Σχολή η οποία ιδρύθηκε το 1992 και είναι το μοναδικό Ι.Ι.Ε.Κ. στην Ελλάδα με Accreditation από τον Βρετανικό Οργανισμό Institute of Hospitality προσδίδει προστιθέμενη αξία στο πτυχίο των σπουδαστών και παρέχει τέσσερις ειδικότητες σπουδών.
Ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Δ.Υ.Π.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.) κύριος Λουκάς Γιαννίκης και ο Διευθυντής της Πειραματικής Επαγγελματικής Σχολής Δ.ΥΠ.Α. Ρόδου κύριος Σωτήριος Γρηγοριάδης ενημέρωσαν για τα προγράμματα τους, τις ειδικότητες και την πιστοποίηση που φέρουν.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς κυρία Βάνα Μανωλάκη Αγγελοπούλου σε παρέμβασή της, τόνισε το συγκριτικό πλεονέκτημα του Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και ένταξη – επανένταξη στην αγορά εργασίας και το πλεονέκτημα του εύρους, του όγκου και της διασποράς της κατάρτισης.


Η Υπεύθυνη Σύμβουλος του Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κυρία Μαρία Καραϊσαρλή αναφέρθηκε στη διετή συνεργασία που έχει με τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου αναφορικά με την ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία στις τουριστικές ειδικότητες με επιστέγασμα τη σημερινή δράση, η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα στην ενδελεχή τους ενημέρωση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και έκαναν παρεμβάσεις ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας κύριος Σπύρος Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ξενοδόχος, κύριος Μανώλης Μαρκόπουλος, ο Διευθυντής της Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κύριος Γεώργιος Ματσίγκος, ο Διευθυντής της εταιρίας Atlantica Princess κύριος Θεοχάρης Θεοχάρους, ο Επιχειρησιακός Διευθυντής του Tez Tours κύριος Γεώργιος Ζαχαράκης, η Σύμβουλος Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κυρία Σοφία Παναγιωτίδου, ο καθηγητής της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. κύριος Νικήτας Μπόλκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων Ξεναγών κύριος Δημήτριος Σαλαχούρης, οι υποψήφιοι Βουλευτές κυρία Αικατερίνη Βολονάκη και κύριος Παναγιώτης Κουνάκης, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κρεμαστής κύριος Δημήτρης Γρηγοριάδης, εκπρόσωποι διαφόρων Συλλόγων και Σωματείων, φοιτητές της Τουριστικής Κατεύθυνσης, εκπρόσωποι των τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων και εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας.
Την εκδήλωση συντόνισε η προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου κυρία Μαρία Καραμπίνη.


Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κυρίας Βεατρίκης Σέρβου, του Προϊστάμενου του Τμήματος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης κύριου Κωνσταντίνου Χατζίκου, της Προϊσταμένης του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τουρισμού κυρίας Ειρήνης Χατζηνικολάου, ενώ το info desk στήριξαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κύριος Γιώργος Μάτσης και κυρίες Καλυψώ Δημητράκη και Θεοφιλία Γιαννικίου.
Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν folders με έντυπο και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής ενώ το ξενοδοχείο Rodos Palace παραχώρησε τον χώρο, το coffee brake και τον μπουφέ που ακολούθησε, στηρίζοντας φιλόξενα την εκδήλωση. Οι μαθητές και οι σπουδαστές μεταφέρθηκαν δωρεάν στον χώρο της εκδήλωσης με την ευγενική προσφορά λεωφορείων των εταιριών Ρ.Ο.Δ.Α. και Κ.Τ.Ε.Λ.

NO COMMENTS