-Στόχος η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και η προσφορά προγραμμάτων επιμόρφωσης και πιστοποίησης τουριστικών επαγγελμάτων και επαγγελματιών

Στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεργασίας του Δήμου Ρόδου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, αρμόδιου στον τομέα του τουρισμού, Αθανάσιου Βυρίνη.

Συμμετείχαν, η Πρυτάνισσα του Παν. Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, η Εντεταλμένη Αντιπρόεδρος Τουριστικής Εκπαίδευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Ανδριάννα Χατζηλαζάρου, ο Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας & Marketing της ΕΞΡ, μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ, Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του ΕΒΕΔ, Σάββας Παγωνάκης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, Δημήτρης Σαλαχούρης, ο Γραμματέας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Βαγγέλης Μουστακάκης και το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου & εκπρόσωπος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Βασίλειος Χατζηχριστοδούλου, ώστε μέσα από το συγκερασμό των προτάσεων να «χαρτογραφηθούν» οι ανάγκες της αγοράς σε στελεχιακό και εργατικό δυναμικό και να υλοποιηθούν από πλευράς του Πανεπιστημίου τα αντίστοιχα προγράμματα επιμόρφωσης και πιστοποίησης τουριστικών επαγγελμάτων και επαγγελματιών σε διάφορους κλάδους του τουρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Βυρίνης, αποτελεί κύρια προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη η αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος μέσω της αναβάθμισης των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και της ενίσχυσης των δεξιοτήτων των απασχολούμενων στον τουριστικό κλάδο. Η συνεργασία του δήμου Ρόδου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους παραγωγικούς φορείς, σύμφωνα με τον κ. Βυρίνη θα καλύψει την ανάγκη της επιστημονικής κατάρτισης των εργαζόμενων.

Η κυρία Βιτσιλάκη ανέφερε από την πλευρά της ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δύναται να προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης που να εμπεριέχουν πιστοποίηση προσόντων σε επιμέρους επαγγελματικά περιγράμματα. Αναγκαία προϋπόθεση για το σχεδιασμό των προγραμμάτων αυτών, είναι η αλληλεπίδραση με τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς για τις ανάγκες της αγοράς, υπογράμμισε η κα Βιτσιλάκη και επεσήμανε παράλληλα ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Ρόδου μέσω της Διεύθυνσης Τουρισμού ανοίγει από κοινού με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ένα τέτοιο διάλογο με τους τοπικούς φορείς. Η πρυτάνισσα του Παν. Αιγαίου εξέφρασε την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα των διεργασιών.

Ορισμένες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων είχαν να κάνουν με την εκπαίδευση των εργαζόμενων σε θέματα βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή της τουριστικής δραστηριότητας, το ηλεκτρονικό/ψηφιακό μάρκετινγκ και το brand management, την πρακτική άσκηση κλπ.

Οι διαβουλεύσεις και η συνεργασία του κ. Βυρίνη, της κας Βιτσιλάκη και των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και των εργαζομένων θα συνεχιστούν, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο των αναγκών της τουριστικής αγοράς σε στελεχειακό δυναμικό και σε δεξιότητες, έτσι ώστε να τεθούν οι προτεραιότητες προφοράς των αναγκαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

  Εκ του γραφείου τύπου

NO COMMENTS