Μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας, το μουσικόφιλο κοινό της Ρόδου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την συναυλία μουσικής δωματίου με γενικό τίτλο “Stabat Mater”, την Κυριακή 1η Μαΐου, μια διοργάνωση του ΔΟΠΑΡ και συνδιοργανωτές τα Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και ΡΟΔΙΩΝ ΩΔΕΙΟΝ.
Το στροφικό μεσαιωνικό κείμενο του έργου (13ος αι.) εκφράζει τον θρήνο της Παναγίας για τη σταύρωση του Χριστού. Το κατάμεστο και πάντα υποβλητικό Ισπανικό Κατάλυμα στην Μεσαιωνική Πόλη αποτέλεσε το ιδανικότερο σκηνικό, φιλοξενώντας το σύνολο μπαρόκ μουσικής αποτελούμενο από τους:
Γιώργο Ξανθόπουλο, φλάουτο & διεύθυνση
Σταμάτη Παυλούς, κόντρα τενόρο
Leida Tahiraj και Θανάση Διαμαντή, βιολί
Τάσο Αναστασιάδη, βιόλα
Αντώνη Αναστάση και Ιωάννα Καζαντζίδη, βιολοντσέλο
Ματίνα Μακέστα και Ντίνα Καβουριάδου, τσέμπαλο και εκκλ. όργανο
Εκτός από το ομώνυμο έργο του Antonio Vivaldi “Stabat Mater” (1712) για σόλο άλτο και έγχορδα, με σολίστ τον ρόδιο κόντρα τενόρο Σταμάτη Παυλούς, παρουσιάστηκαν σημαντικά οργανικά έργα της μπαρόκ περιόδου, μεταξύ των οποίων και το πλέον αναγνωρίσιμο “Adagio” του Τ.Albinoni, (έργο βασισμένο σε χειρόγραφες σημειώσεις του Albinoni και σύνθεση του Ιταλού μουσικολόγου Remo Giazotto, 1958).


Το πρόγραμμα αναλυτικά:
• TOMASO ALBINONI, Adagio for Strings & Organ (σόλο φλάουτο: Γιώργος Ξανθόπουλος)
• ANTONIO VIVALDI, Sonata in D minor, RV129
• GEORG FRIEDRICH HÄNDEL, Concerto in G moll, HWV291 (σόλο Organ, Ματίνα Μακέστα)
• JEAN-PHILIPPE RAMEAU, Pièces de clavecin en concerts No. 5
• ANTONIO VIVALDI, Stabat Mater, για σόλο άλτο & έγχορδα, RV621 (σολίστ, Σταμάτης Παυλούς)
Το θερμό χειροκρότημα του κοινού επιβράβευσε τους καλλιτέχνες επί σκηνής, και επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά την δίψα του κοινού για αντίστοιχες εκδηλώσεις στο νησί της Ρόδου.

 

NO COMMENTS