Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021 στο κινηματοθέατρο Ρόδον, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εν όψει της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας εννέα φορέων του νησιού μας για τη δημιουργία δικτύου κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Στις 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του φαινομένου trafficking – σωματεμπορίας με τίτλο «Συμβαίνει κι εδώ» από τα στελέχη της Διεθνούς Οργάνωσης Α21 Μαγδαληνή Ζαφειρίου, Υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης, Γεωργία Ταβλάκη, Υπεύθυνη της Γραμμής 1109, Δημήτρης Κοντούδης, Υπεύθυνος Εκπαιδεύσεων και Γιάννης Ρίζος, Υπεύθυνος Οικονομικής Διαχείρισης. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “active citizens fund”.

Στις 24 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση ξεκίνησε με τον 10λεπτο μονόλογο “Μπέλλα”, μια αληθινή ιστορία, μιας ηρωίδας που βίωσε τη μοναξιά, την απαξίωση και την ασχήμια του κόσμου από τη μέρα που γεννήθηκε και προσπαθεί να επιβιώσει και να μείνει όρθια μέσα σε ένα περιβάλλον που όλα έχουν μια τιμή. Ο λόγος, το σώμα και η ψυχή μιας γυναίκας σε έναν καθηλωτικό μονόλογο που ενώ, γράφτηκε το 2006 για την παράσταση ΗΡΩΕΣ στο μικρό Παλλάς παραμένει το ίδιο επίκαιρος το 2021. Την εκδήλωση επιμελήθηκαν με σειρά εμφάνισης οι: Κλεοπάτρα Τερλόγκου και Γιάννης Κατσιμπράκης στο τραγούδι και την κιθάρα. Μαρία Μανουκιαν χορεύτρια- χορογράφος, Μαρία Μανιώτη, ηθοποιός- δασκάλα χορού, Κωνσταντίνος Χαρτοφυλης, ηθοποιός της ομάδας Πράξις Το κείμενο και η σκηνοθεσία των ηθοποιών είναι της Ελένης Γκασούκα η οποία στήριξε έμπρακτα τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση των εννέα φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας.

 

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κος. Καμπουράκης Β. Αντώνης, στο μήνυμα του τόνισε ότι «Η Ρόδος, δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Βγαίνει μπροστά. Κάθε πράξη βίας, κατά των γυναικών, είναι πράξη βίας, κατά της Ροδίτικης κοινωνίας, κατά του Πολιτισμού μας, κατά των Αξιών του ανθρωπισμού, και της αλληλεγγύης, που διαχρονικά εκφράζει το νησί μας. Από εδώ διατρανώνουμε, την αποφασιστικότητά μας, για μηδενική ανοχή, στη βία κατά των γυναικών, όπως αρμόζει, μέσα σε μια ευνομούμενη πόλη, και πολιτεία».

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κα. Γιασιράνη Χαρίκλεια, ένας από τους συντονιστές της παρούσας προσπάθειας, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας δηλώνοντας «Ο ρόλος αυτού του πρωτοκόλλου συνεργασίας που θα υπογραφεί, δεν πρέπει να είναι ένα κενό χαρτί. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε τη βία απέναντι στις γυναίκες, τώρα!»

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Βιτσιλάκη Χρυσή, επισήμανε την συμβολή του Πανεπιστημίου στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και οι καίριες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων φορέων, για το θέμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν οι: κ. Ρουμάνης Γρηγόριος, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Παπαδομαρκάκης Ιωάννης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Ψαρράς Χαράλαμπος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Περίδης Βασίλειος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Φραγκάκης Άγγελος, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε. και Δήμαρχος Χάλκης. Μήνυμα απέστειλε ο κος. Χατζημαλωνάς Μάνος, Πρόεδρος του Φιλότιμου Ιδρύματος.

Ακολούθησε η Υπογραφή του Πρωτοκόλλου, το οποίο εκπονήθηκε μέσα από διαβουλεύσεις – διεργασίες των εννιά συμμετεχόντων φορέων:
1. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών & Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου
2. Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
3. Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Πανεπιστημίου Αιγαίου
4. Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
5. Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
6. Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
7. Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου – Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
8. Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου ΑΝ.ΔΩ Α.Ε και
9. Φιλότιμο Ίδρυμα

Η κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε Θέματα Ισότητας και Οικολογίας, στήριξε και συντόνισε από την αρχή την πρωτοβουλία από την πλευρά του Δήμου Ρόδου, όπως και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διονύσης Γουβιάς, από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μαζί με τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου (Συμβουλευτικό Κέντρο και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών) συνέβαλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του παρόντος εγχειρήματος. Ηχηρό μήνυμα στην εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε το κείμενο που συντάχθηκε από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου, αναφορικά με τον όρο της γυναικοκτονίας και την επιτακτική ανάγκη για συλλογική προσπάθεια όλων, για την ενίσχυση της φωνής των θυμάτων, την παρακίνηση να επικοινωνήσουν το βίωμα τους και την ουσιαστική υποστήριξη και ενδυνάμωση τους.

Αρωγοί του Δικτύου είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με το Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας και η Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά από τους: κ. Κατσιμπράκης Γιάννης, τραγούδι και κιθάρα, κ. Παπαθεοδώρου Γιάννης, τραγούδι και κιθάρα, κα. Τερλόγκου Κλεοπάτρα, τραγούδι, κ. Τσακίρογλου Λευτέρης, πλήκτρα και κ. Διακουράκης Σταμάτης, μπουζούκι.

topΣτην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας παρευρέθηκαν: η κα. Μέρη Αιμιλία, Αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, η κα. Πουλάκη Στυλιανή, Αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο κ. Ψαραδάκης Λεωνίδας, Αστυνόμος Α`, Διοικητής ΑΤ Ρόδου εκπροσωπώντας την Α` Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου και η κα. Γιούργη Αγγελική, Υπαστυνόμος και Προϊσταμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Α` Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου. Επίσης με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις οι: κ. Καρίκης Ευστράτιος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής & Μετανάστευσης, κ. Καμπούρης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα. Μπιλιά Αικατερίνη, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ρόδου, κ .Μηνατσής Ιωάννης, τέως Έπαρχος Καρπάθου- Ηρωικής Νήσου Κάσου, κα. Παπαπαύλου Καλλιόπη, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδουκ. Ζήφος Κώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε., κα. Χατζηδιάκου Δέσποινα, Ειδική Σύμβουλος για τη διασπορά Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου και η κα. Νικολαϊδου Κυριακή, Γενική Γραμματέας του Δήμου Ρόδου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα. Λουλουδάκη Ροδούλα. Θερμές ευχαριστίες στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Ρόδου, τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρόδου, το ραδιοφωνικό σταθμό Λυχνάρι για την δημοσιοποίηση της εκδήλωσης ως χορηγός επικοινωνίας, τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ και την εταιρία Νύμφη Τσιγαρίδης ΑΕ. για τις χορηγίες.

NO COMMENTS