Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στην πεζοπορική ξενάγηση που διοργάνωσε και υλοποίησε το Τμήμα Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, στον ευρύτερο χώρο του λόφου του Αγίου Στεφάνου («Μόντε Σμιθ») στην Ακρόπολη της Ρόδου, σε μια κυκλική πεζοπορική διαδρομή, το πρωί της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου 2020.


Η δράση πραγματοποιήθηκε με την σημαντική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου καθώς και με τη συνεργασία του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, ειδικότερα του επιφανούς μέλους του και Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, κ. Ξυλουρά Νίκου, ο οποίος, επί ενός συνεχόμενου διώρου, πραγματοποίησε εκτεταμένο σχολιασμό για τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της ελληνιστικής και υστεροελληνιστικής περιόδου (3ος-2ος αι. π.X.), όπως τον Nαό της Aθηνάς Πολιάδος & του Διός Πολιέως, τον Nαό του Πυθίου Aπόλλωνος, τα «Νυμφαία», το Αρχαίο Στάδιο, το Ωδείο, το Γυμνάσιο, αλλά και για το παρατηρητήριο του Άγγλου Ναυάρχου Σίντνεϊ Σμιθ (Sir William Sidney Smith, 1764-1840). Στον χώρο της σφενδόνης του Αρχαίου Σταδίου, τέλος, επικεντρώθηκε στο κύριο θέμα της ξενάγησης, αναφορικά με τους «Αρχαίους Ρόδιους Ολυμπιονίκες», τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα αγωνίσματα που ελάμβαναν χώρα σ’ αυτούς. Παρενέβησαν επίσης υποβοηθητικά, και αφού τους δόθηκε ο λόγος, ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Σπύρος Συρόπουλος και η κα Αικατερίνη Γκόγκου, πρώην Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, με εμπεριστατωμένες και χρήσιμες νύξεις τους. Η εκδήλωση κατέληξε με την παρουσίαση τεχνικών- στάσεων και ασκήσεων, από την εξαίρετη και πολλά υποσχόμενη πιστοποιημένη γυμνάστρια, κα Μαρία Νικολίκου (Certified Yoga Instructor / Yoga Alliance), η οποία έλαβε μέρος εθελοντικά στην συνολικότερη δράση.


Η προαναφερόμενη ξενάγηση και η αθλητική παρουσίαση, πραγματοποιήθηκαν με τις καλύτερες συνθήκες, ως απόρροια της ευγενικής χορηγίας του εξειδικευμένου και πρωτοποριακού συστήματος της ομώνυμης εταιρείας «Speakeasy (Tour Guide System)», η οποία παρέχει καθημερινές υπηρεσίες παράδοσης και παραλαβής συστημάτων ξενάγησης. Το ειδικό αυτό σύστημα πομποδεκτών, επέτρεψε στους εκατοντάδες δημότες – πολίτες που συμμετείχαν, να μην «χάσουν ούτε λέξη» από την σημαντική δίωρη ξενάγηση, ακόμα κι αν αυτοί απείχαν έως και 100 μέτρα από τον κ. Ξυλουρά.


Ο Αντιδήμαρχος Ρόδου σε θέματα Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης & Διεθνών Σχέσεων, κ. Ταρασλιάς Κωνσταντίνος, απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, εκ μέρους του Δήμου Ρόδου, ενώ συμμετείχε, ανελλιπώς, μέχρι και την λήξη της ενδιαφέρουσας αυτής αθλητικής – πολιτιστικής εκδήλωσης.
Σημαντικότατη αποδείχθηκε η συμβολή, για άλλη μια φορά, της Ελληνικής Αστυνομίας, του «Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ο.Α.Κ), που συνέδραμαν αποφασιστικά στην ασφαλή περιήγηση των εκατοντάδων πεζοπόρων μας.
Ιδιαίτερες και ειλικρινείς ευχαριστίες για τη προώθηση αυτής της δράσης, απονέμονται στην επιχείρηση του Νίκου Χατζηκαλημέρη «Τυπογραφείο – Γραφικές Τέχνες», που συνεχώς και αμισθί υποστηρίζει σθεναρά, επί χρόνια, τις δραστηριότητές μας. Ευχαριστούμε, επίσης ιδιαιτέρως, τα στελέχη και τους εργαζομένους του «Ραδιοφώνου “Λυχνάρι”» (ραδιοφωνικός χορηγός επικοινωνίας), που με την ίδια επιμονή συμπαραστέκονται πάντα για την επιτυχία των υπηρεσιακών μας δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και την Ιστοσελίδα “Rodos Events”, ως επίσημου διαδικτυακού χορηγού προβολής τους.


Ο εξαίρετος φίλος, κ. Βασίλης Καϋμενάκης, μας παρείχε ευγενικά, για άλλη μια φορά, φωτογραφίες από το πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό αρχείο του, ενώ ο κ. Χρήστος Στάτης, εκτός της προσφοράς της όμορφης φωτογραφίας που κόσμησε την αφίσα μας, επιπλέον συνόδευσε και φωτογράφισε με το ιδιωτικό του drone, στιγμιότυπα της περιήγησης.
Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά όλους ανεξαιρέτως τους προαναφερόμενους, καθώς και την συνάδελφο κα Βάσω Κεφάλα για το ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό που μας παρέδωσε, αλλά και τον αρχαιοφύλακα που με την συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, τέθηκε σε υπηρεσία ώστε να είναι προσβάσιμος ο μικρός θεματικός μουσειακός χώρος του Αρχαίου Σταδίου, καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της αθλητικής-πολιτιστικής δράσης μας.

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

NO COMMENTS