Ρόδος – Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021
Μήνυμα αντιδημάρχου Τουρισμού Αθανάσιου Βυρίνη

Ρόδος, 24 Σεπτεμβρίου 2021

“Tourism for Inclusive Growth”-
“Τουρισμός για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς”

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται διεθνώς στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι «Ο τουρισμός για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», που θα φιλοξενηθεί από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η Ρόδος είναι το νησί του Αιγαίου που έχει συνδέσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, το όνομά του με τον τουρισμό. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Ρόδος είναι ένας από τους πρώτους, σε πανευρωπαϊκό αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, τουριστικούς προορισμούς, καθώς διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίου φήμης, πολιτιστική παράδοση, αξιοθέατα και μουσεία, μοναδική γαστρονομία, κοσμοπολίτικη αύρα, παραλίες και πάνω απ΄ όλα τη φημισμένη ροδίτικη φιλοξενία.

Η διατήρηση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών βρίσκεται ψηλά στην πολιτική και τον σχεδιασμό του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και της δημοτικής αρχής. Επιβάλλει δράσεις, παρεμβάσεις και τρόπους προβολής και προώθησης του τουρισμού της Ρόδου με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των τοπικών τουριστικών φορέων, οδηγώντας στην ανάπτυξη όλους σχεδόν τους παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας προς όφελος κατοίκων, επισκεπτών, εργαζομένων και επιχειρηματιών.

«Ο τουρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την οικονομική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη ενός τόπου. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κινητοποιήσουμε νέα βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, οικολογικό αποτύπωμα, παράλληλα με τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο. Ειδικότερα, εστιάζουμε στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη πριν και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο, με τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη του εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού και την προώθηση της διαφορετικότητας Ρόδου ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες το χρόνο» αναφέρει στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021 ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Αθανάσιος Βυρίνης.

«Η Ρόδος είναι ένα μοναδικό νησί που μπορεί να προσφέρει εκτός από το κλασσικό δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» πληθώρα εμπειριών. Καλύπτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων και μοναδικών εμπειριών («unique experiences») για κάθε target group. Αυτές τις εμπειρίες θα προβάλλουμε. Κι όταν λέμε τουριστική εμπειρία εννοούμε το σύνολο των δραστηριοτήτων που επιλέγει ο τουρίστας με τρόπο τέτοιο που να του δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα τα οποία και θα μεταδώσει σε τρίτους είτε δια ζώσης είτε με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε ότι αφορά δε για τον εναλλακτικό τουρισμό, ο φυσικός πλούτος της Ρόδου προσφέρεται για την ανάπτυξη μίας σειράς εναλλακτικών δραστηριοτήτων- με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον- τις οποίες αναζητούν πλέον οι επισκέπτες μας. Εκτός από τον πολιτισμό και τις αθλητικές διοργανώσεις, το windsurfing και kitesurfing και άλλα θαλάσσια αθλήματα, έχουμε μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλατικές διαδρομές. Έμφαση επίσης δίνουμε στον θρησκευτικό, συνεδριακό, γαστρονομικό τουρισμό αλλά και στους πολιτικούς γάμους.
Με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στη Ρόδο μπορούμε να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, την συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και κυρίως των νέων στις περιοχές τους και τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού.

Για τον Δήμαρχο Ρόδου και όλους εμάς στη δημοτική αρχή, στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, γιαυτό και ο προγραμματισμός και η συνολική τουριστική στρατηγική του Δήμου Ρόδου στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη του ροδιακού τουρισμού χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στην εργασία και τους εργαζομένους, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία».

 

NO COMMENTS