Μετά από μια εβδομάδα εντατικής δημιουργίας στην πόλη της Ρόδου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης σεναρίου MFI Script 2 Film Workshops 2022 που διοργανώνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος να πραγματοποιείται όπως πάντα στη Νίσυρο 24/6-7/7.
Με τη συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe/MEDΙA, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Ρόδου, του Δήμου Νισύρου, και της ΕΡΤ, 57 δημιουργοί από την Ευρώπη και τον κόσμο, υπό την καθοδήγηση κορυφαίων καθηγητών και παραγωγών διεθνούς φήμης, εργάστηκαν εντατικά στην ανάπτυξη 25 κινηματογραφικών σεναρίων, 3 σεναρίων τηλεοπτικών σειρών και 6 υπό ανάπτυξη ντοκιμαντέρ, αντλώντας έμπνευση από το μαγευτικό χώρο και την πραγματικά ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.


Η συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Ρόδου, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού – Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου υπήρξαν καταλυτικές για την επιτυχημένη διεξαγωγή μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διοργάνωσης στη Ρόδο. Ειδικά χάρη στην καθοριστική συμβολή του τμήματος Πολιτισμού Δήμου Ρόδου και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας.Τσαμπίκας Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε φέτος στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», το ίδρυμα Fondation Marc de Montalembert, και τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου.
Από τη δική μας πλευρά στοχεύουμε στην ανάδειξη της Ρόδου ως τόπου ουσιαστικής δημιουργίας και όχι απλά καλλιτεχνικής προβολής, συνεισφέροντας έτσι στη σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Η προσέλκυση δημιουργικών ανθρώπων και η έκθεσή τους στη δυναμική της τοπικής κοινωνίας είναι ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός απαιτητικού κοινού στη Ρόδο και κατά συνέπεια για τη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου της παραγόμενης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κυρίως όμως η προσέλκυση ανθρώπων που μέσα από το έργο τους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη (opinion makers) και προβάλλουν το πρόγραμμα και τη Ρόδο μέσα από τα κοινωνικά τους δίκτυα, θέτει τις συντεταγμένες μιας πολλαπλασιαστικής διαδικασίας που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τη δική της δυναμική.


Αντιλαμβανόμενοι αυτήν την προοπτική, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, οι Δήμοι Ρόδου και Νισύρου με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Άθλησης, το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου αγκάλιασαν το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και τις δράσεις του στηρίζοντας μια νέα ευκαιρία για τη Ρόδο και τη Νίσυρο, και ανανεώνοντας το ραντεβού για το 2023.
Τα εργαστήρια πλαισιώθηκαν από masterclasses, διαλέξεις και προβολές στον επιβλητικό χώρο του Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου:

• Τη Δευτέρα 17/10 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Ισραηλινού Katriel Schory με τίτλο: «Κινηματογραφική δημιουργία – Μια συλλογική μορφή τέχνης». Τις επόμενες μέρες ο Katriel θέλησε αφιλοκερδώς να συναντήσει και να καθοδηγήσει όσο περισσότερους συμμετέχοντες του επέτρεπε το εντατικό του πρόγραμμα.

• Την Τετάρτη 19/10 και ώρα 18:00 ο Σέρβος συγγραφέας θεάτρου, σινεμά και τηλεόρασης Nebojsa Romcevic μίλησε για τον: «Αφηγηματικό χρόνο, χώρο και λύση της σύγκρουσης του δράματος ως ιδεολογικές κατασκευές», ενώ στη συνέχεια συμμετείχε ενεργά στην ομάδα του ντοκιμαντέρ.

Προβολές ταινιών
• Πέμπτη 20/10 και ώρα 18:00 προβλήθηκαν βραβευμένες μικρές ταινίες των κινηματογραφιστών που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα (με αγγλικούς υπότιτλους).
• Παρασκευή 21/10 και ώρα 18:00 προβλήθηκαν βραβευμένες μικρές ταινίες των κινηματογραφιστών που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα (με αγγλικούς υπότιτλους).

Παράλληλα με τις δράσεις του προγράμματος, το ΜΙΚ υποστήριξε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αθήνα, Αναζητώντας τη Χαμένη Πόλη», παρουσία του σκηνοθέτη και καθηγητή του προγράμματος, Marco Gastine, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, από τον όμιλο CINE Εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe/MEDΙA, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Δήμο Νισύρου, το Δήμο Ρόδου και την ΕΡΤ.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚ
Ανάπτυξη σεναρίου & project
• Χριστίνα Λαζαρίδη, (διευθύντρια σπουδών, διευθύντρια του τμήματος σεναρίου στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης, με υποψηφιότητες για Όσκαρ στο ενεργητικό της)
• Jan Fleischer (καθηγητής σεναρίου στην FAMU, τ. National Film and Television School του Λονδίνου)
• Νίκος Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας, σεναριογράφος (καθηγητής στο ΕΑΠ και στη Σχολή Σταυράκου)
• Ana Sanz Magallón, επιμελήτρια σεναρίων (με πάνω από 30 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές),
• Δημήτρης Εμμανουηλίδης σκηνοθέτης-σεναριογράφος (επιμελητής σεναρίου σε συνεργασία με το Meetings on the Bridge και άλλα προγράμματα)
• Michel Sabbe σεναριογράφος για κινηματογράφο και τηλεόραση, συνεργάτης της Βελγικής RTBF
• Ove Jensen, καθοδηγητής ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, με τεράστια εμπειρία στο χώρο του ντοκιμαντέρ, συνεργάτης με το EDN, το European Film Market, Sunny Side of the Doc και το MIPDOC
• Marco Gastine, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ανάπτυξης ντοκιμαντέρ
• Pavel Jech (FAMU International, πανεπιστήμιο Yale, του Berlinale Talent Campus και του MIDPOINT)
• Δημήτρης Γιατζουζάκης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος (καθηγητής στη σχολή Σταυράκου)
Παραγωγή και Υλοποίηση

  • Simon de Santiago (παραγωγός ταινιών όπως «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», «ΑΓΟΡΑ», «REGRESSION» του Alejandro Amenábar και «BIUTIFUL» του Alejandro González Iñárritu)
  • Martina Bleis, industry expert / συμπαραγωγές (διευθύντρια του φόρουμ συμπαραγωγών της Berlinale)
  • Marjorie Bendeck, industry expert / pitching (συν-διευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus)
  • Isabelle Fauvel (παραγωγός με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη project)
  • Nicolò Gallio (PHD Film Marketing & Audience Development)

Τα MFI Script 2 Film Workshops 2022 περιλαμβάνουν:

  • έναν πρώτο κύκλο εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στη Νίσυρο (24/6-7/7),
  • μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Σεπτέμβριο,
  • ένα δεύτερο κύκλο στην πόλη της Ρόδου (15-23/10)
  • και μια τελευταία περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Δεκέμβριο.

Δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε θερμά, το Δήμο Ρόδου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ίδρυμα Fondation Marc de Montalembert για την πολύτιμη συνδρομή τους στην υλοποίηση του εργαστηρίου στη Ρόδο.

NO COMMENTS