Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου: «Κρεσέντο» πολιτιστικής προσφοράς

0
88

Ήταν το 1962 όταν, μετά την εμπνευσμένη πρωτοβουλία της μουσικού Ξένης Έμνερ Παπαχαλκίτου, επί δημαρχίας Μιχαήλ Πετρίδη, δημιουργήθηκε η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου. Σήμερα, μπορεί να είναι η παλαιότερη χορωδία της Ρόδου, ωστόσο αποτελεί ένα σύγχρονο και εξελιγμένο πολυφωνικό σύνολο που αενάως στοχεύει στην ποιοτική πολιτιστική δημιουργία. Ομολογουμένως, η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου για μία ακόμη χρονιά φέτος, υπό την ευθύνη του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή, έχοντας τη σταθερή υποστήριξη του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη, αλλά και του προέδρου του ΔΟΠΑΡ Τέρη Χατζηιωάννου, διαπρέπει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Συνοπτικά, οι δράσεις της χορωδίας, μέχρι τώρα κατά το τρέχον έτος, ήταν:

1. 3-1-2023 Τηλεοπτικός Σταθμός Θάρρι, 3ωρο απευθείας πρόγραμμα,

με συζήτηση και τραγούδια.

2. 22-1-2023 Βενετόκλειο (γήπεδο μπάσκετ), συμμετοχή στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

3. 25-1-2023 Αίθουσα εθιμοτυπίας Δημαρχείου, κοπή βασιλόπιτας χορωδίας.

4. 21-2-2023 Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετοχή στην εκδήλωση βράβευσής του από την αντιπρόεδρο της Κίνας κ.ά. αξιωματούχους.

5. 4-3-2023 Θεσσαλονίκη-Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, σύμπραξη με τη Σ.Ο.Ν.Ε – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας και άλλες 26 χορωδίες Ελλάδας και Κύπρου, τον ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα κ.ά. (1.000 συντελεστές επί σκηνής), με έργα Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοΐζου.

6. 6-3-2023 Ι.Ν. Ευαγγελισμού, Πασχαλινή Συναυλία Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου-ΔΟΠΑΡ, σε συνεργασία με τη Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου

7. 13-4-2023 Ι.Ν. Ευαγγελισμού, Εγκώμια (ομάδα γυναικών)

8. 22-4-2023 Παγκόσμιο πρωτάθλημα σχολικού σκακιού (ομάδα νεαρών γυναικών)

9. 9-6-2023 Πλ. Δημαρχείου, συμμετοχή στη συναυλία-αφιέρωμα του ΔΟΠΑΡ στους Μίκη Θεοδωράκη και Μάριο Τόκα, με την ορχήστρα «Μ. Θεοδωράκης» (μπουζούκι ο σολίστ Μανώλης Καραντίνης) και τους Γλυκερία, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Γιάννη Θεοδωράκη κ.ά.

10. 13-7-2023 Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, συναυλία ΔΟΠΑΡ με τον Γιώργο Χατζηνάσιο.

11. 24-9-2023 Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, συμμετοχή στη μουσική εκδήλωση «Mozart’s Costa Violin», των ΠΝΑι, Δήμου Ρόδου, ΔΟΠΑΡ, σε συνεργασία με το Mozarteum και το Αυστριακό Προξενείο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023.

Επίσης, κατά τη φετινή χρονιά, η χορωδία ανανέωσε την ενδυματολογική της εμφάνιση, αποκτώντας νέες, γαλανές, στολές, χάρη -κυρίως- στη χρηματοδότηση Δήμου-ΔΟΠΑΡ.

Ήδη, η χορωδία βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για να ταξιδέψει περί τα τέλη Οκτωβρίου στη Βουδαπέστη, μετά την αποφασιστική στήριξη του δημάρχου. Εκεί θα λάβει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις του ΟΧΙ, της «Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας» κι επίσης θα αναπτύξει το μουσικό της «διάλογο» με την περίφημη ουγγρική χορωδία Lantos.

Στο ρεπερτόριο της Μικτής Χορωδίας Δήμου Ρόδου (https://www.facebook.com/rodos.mixedchoir), η οποία έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και διαθέτει το επίπεδο ώστε να συνεργάζεται συχνά με σπουδαίους καλλιτέχνες, περιλαμβάνονται εγχώρια και διεθνή έργα διαφόρων ειδών και εποχών μουσικής. Κάθε εβδομάδα πραγματοποιεί τις πρόβες της στην αίθουσά της, στο parking, πίσω από το Δημαρχείο.

Παρά τα πολυάριθμα μέλη της, η Μικτή Χορωδία δεν παύει να προσκαλεί νέα μέλη στις τάξεις της, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, χωρίς να απαιτούνται γνώσεις μουσικής, αρκεί να διαθέτουν σωστή και ωραία φωνή και αγάπη για το τραγούδι. Η εγγραφή και η συμμετοχή στη χορωδία είναι πάντα εντελώς δωρεάν.

Στη Μικτή Χορωδία, χάρη στις σύγχρονες μεθόδους του μαέστρου και χάρη στην αξιοποίηση των τεχνολογιών, μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσεγγίσει, με σχετική ευκολία, ακόμη και σπουδαία έργα μουσικής και να λάβει μέρος στην εκτέλεσή τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ακόλουθη απλή φόρμα: https://forms.gle/tMPNcWd2QSmi7Tux5

Μπορούν, ακόμη, να επικοινωνούν με τον ΔΟΠΑΡ (τηλ. 22410.27427) ή με τον μαέστρο κ. Μ. Καλαεντζή (6945.29.29.65), ο οποίος είναι μουσικός και πτυχιούχος παιδαγωγός, διευθυντής χορωδιών, διπλωματούχος Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης, Βιολιού και Βιόλας (του Εθνικού Ωδείου Αθηνών) και καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου.

 

NO COMMENTS