Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) συμμετέχει ως εταίρος στο διακρατικό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Εκπαιδεύοντας πολίτες: Μαθαίνοντας τη δημοκρατία μέσω κοινωνικής δράσης” μαζί με τη Σουηδία, την Ισπανία και την Ουγγαρία. Βασικός σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η κατανόηση της έννοιας της ενεργού πολιτειότητας, με στόχο τη διαμόρφωση μαθητών – ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη, δημοκρατικές ευαισθησίες και ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, έγκυρη ενημέρωση για τα κοινά και επαρκή γνώση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του ανθρώπου.

Από τις 14 έως 18 Οκτωβρίου μαθητές και μαθήτριες των παραπάνω ευρωπαϊκών χωρών επισκέφτηκαν το νησί της Ρόδου, προκειμένου να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε μείζονα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη των Δομών Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρόδου (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών) καλέστηκαν (κλήθηκαν) στο Ίδρυμα Σταματίου για να παρουσιάσουν τις δομές τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τις ωφελούμενες γυναίκες. Ανέπτυξαν θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και τις επιπτώσεις της τόσο στην γυναικά όσο και στο παιδί, ενώ μέσω προβολής σποτ απέδωσαν με γλαφυρό τρόπο (αποδίδοντας) τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ακολούθησε σχολιασμός και συζήτηση, στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τα ερωτήματα τους και τους προβληματισμούς τους.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, που είναι διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, το πολιτισμό ή τη θρησκεία και η ενημέρωση αποτελεί έναν από τους τρόπους πρόληψής του.

 

 

NO COMMENTS