Σε σχέση με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ζήτημα του υπερπληθυσμού ελαφιών στην Ρόδο, από το Δήμο Ρόδου επισημαίνονται τα εξής:

– Είναι γνωστό σε όλους πως τα ελάφια Dama-Dama του νησιού μας αποτελούν προστατευόμενο είδος, το κυνήγι του οποίου απαγορεύεται. Είναι δε μέρος της ιστορίας και του περιβαλλοντικού πλούτου της Ρόδου.

– Ο υπερπληθυσμός των ελαφιών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει – ειδικά στη νότια Ρόδο – προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, στο οικοσύστημα του νησιού μας, ενώ έχει προκαλέσει ακόμα και ανθρώπινους τραυματισμούς, κυρίως λόγω τροχαίων ατυχημάτων.

– Μετά από εκκλήσεις δημοτών και φορέων του νησιού, το θέμα συζητήθηκε για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να βρεθεί μια λύση η οποία προφανώς θα σέβεται τα υπέροχα αυτά ζώα που είναι έμβλημα του νησιού μας από αρχαιοτάτων ετών, αλλά θα προστατεύει ταυτόχρονα το οικοσύστημα και τις καλλιέργειες του νησιού μας.

– Η απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο αφορά στη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (όπως το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) θα αναζητήσει τη βέλτιστη δυνατή λύση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν πολλές απόψεις, χωρίς καμία να αποτελεί δεσμευτική εισήγηση και χωρίς να ληφθεί καμία απολύτως απόφαση (πλην της σύστασης της επιτροπής) κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να συμβεί καθώς το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Ρόδου, αλλά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

– Δεν προκαλεί εντύπωση το ότι εκείνοι που επί χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό για την διαχείριση αυτού του προβλήματος, που ακολούθησαν και σε αυτό το ζήτημα τη λογική της αδράνειας και της απραξίας, επιχείρησαν να κάνουν και πάλι φτηνή και μικρόψυχη αντιπολίτευση διαστρεβλώνοντας όχι μόνο τα όσα ακούστηκαν στο ΔΣ, αλλά και τον ίδιο το νόμο ο οποίος ορίζει τις αρμοδιότητες κάθε φορέα. Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς η Ρόδος αξίζει περισσότερα.

– Ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής μελέτης σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα της χώρας και παράλληλα θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκοντας την βέλτιστη δυνατή λύση, η οποία θα προστατεύει και το εμβληματικό ελάφι της Ρόδου και το οικοσύστημα του νησιού μας.

Από το Γραφείο Τύπου

 

NO COMMENTS