Σε ένα κλίμα ευφροσύνης και Τέχνης πραγματοποιήθηκαν με ισχυρή συμμετοχή από το κοινό της Ρόδου -αλλά και με την παρουσία Γάλλων κυρίως τουριστών- την 1η Αυγούστου, στις 19:00 το απόγευμα, στο φιλόξενο «Κατάλυμα της Γαλλίας» στην Μεσαιωνική Πόλη, τα εγκαίνια της Έκθεσης Zωγραφικής της εικαστικού κ. Ευαγγελίας Βατσάκη. Η Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως και την 10η του τρέχοντος μηνός και είναι ανοικτά προσφερόμενη προς το κοινό από τις 10:00 – 14:00 και 18:00- 20:00 καθημερινά, περιλαμβάνει εκθέματα πινάκων ζωγραφικής με θεματολογία σαφώς ειλημμένη από την απεικόνιση της Φύσης και αφορά στο εικαστικό αποτέλεσμα της υλοποίησης του project N.O.A.(Nature Οf Arts).


Ειδικότερα, το συγκεκριμένο project περιελάμβανε την ποδηλατική περιήγηση της ζωγράφου κ. Βατσάκη σε 42 χωριά της Ρόδου και ο στόχος ήταν να «ταξιδέψει», σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά μας, η Τέχνη της Ζωγραφικής, μέσω εικαστικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν, ως επί το πλείστον, στη Φύση. Σημείο εκκίνησης για αυτό το οδοιπορικό αποτέλεσε το χωριό Κοσκινού ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο εργαστήρια σε κεντρικά σημεία της πόλεως. Οι συμμετέχοντες ήταν άτομα όλων των ηλικιών.


Η Επίτιμη Ελληνίδα Πρόξενος της Γαλλίας κ. Αλίκη Μοσχή, ως οικοδέσποινα του χώρου, υποδέχθηκε τον κόσμο και αναφέρθηκε συνοπτικά στο πρωτότυπο «εγχείρημα» της εικαστικού αλλά και στην πρόταση της κ. Βατσάκη προς τον Δ.Ο.Π.ΑΡ. αναφορικά με τη στήριξη και την υλοποίηση του αρχικού της project. Ιδιαιτέρως τόνισε η κ. Μοσχή τη σημαντικότητα ενός τέτοιου πρωτότυπου εγχειρήματος, αναφερόμενη στο πόσο ουσιαστική είναι μια τέτοια δράση, καθώς μόνο έτσι φτάνει η ιδέα της εικαστικής τέχνης ακόμα και σε χωριά που είναι δύσβατα και δυσπρόσιτα.


Στη συνέχεια, η Προϊσταμένη Πολιτισμού του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, αφού καλωσόρισε το κοινό με τη σειρά της και μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Αλέξανδρου Κολιάδη τον εγκάρδιο χαιρετισμό του, συνεχάρη προσωπικά την καλλιτέχνιδα κ. Βατσάκη και πολύ σύντομα αναφέρθηκε στο οδοιπορικό της γνωριμίας τους αλλά και στο πώς βιώσανε αυτό το εναλλακτικό ταξίδι στα 42 χωριά του νησιού μας, βήμα-βήμα, σε συνεχή επικοινωνία και διάδραση. Τέλος, κατέστησε σαφές στο κοινό ότι ο Πολιτισμός σε όλες του τις ποιότητες και δράσεις, προτάσεις και εκφάνσεις, είναι πανταχού παρών στο νησί μας και πως, τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Αλέξανδρος Κολιάδης όσο και η ίδια, μεριμνούν και στηρίζουν προτάσεις και δράσεις νέων καλλιτεχνών.


Στο τέλος των ομιλιών ενάρξεως των εγκαινίων, πολύ διακριτικά και σεμνά, μίλησε η ίδια η καλλιτέχνις για το πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα. Ο λόγος της ήταν ακόμα «νωπός» και διαποτισμένος από την ένταση της εμπειρίας που βίωσε, καθώς συνεργάστηκε, σε αυτό το οδοιπορικό, με 349 ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε περιβάλλοντα ήλιου ή βροχής, ζέστης ή κρύου, κόπωσης αλλά και επανεκκίνησης, πραγματικότητας στη Φύση αλλά και ονειροπόλησης προσωπικής. Όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε στο κοινό: «Αυτή η Εμπειρία ξεκίνησε αλλιώς, σχεδιάστηκε ξανά με προσθήκες ή αφαιρέσεις στην πορεία, Και τελικά, ενώ ξεκίνησε ως ένα εναλλακτικό εγχείρημα ζωγραφικής στη Φύση με ανθρώπους κάθε ηλικίας, κατέληξε σε μία πρωτόγνωρη εμπειρία ζωής, εν συνόλω, για όλους τους συμμετέχοντες, και έγινε για όλους μας ένα ταξίδι βαθύτερης γνωριμίας προς τον εαυτό μας.».
Εν κατακλείδι, εξαιρετικά σημαντικό οπτικο-ακουστικό υλικό, από προσωπικές λήψεις της κ. Βατσάκη, προβάλλεται σε ξεχωριστό χώρο στο «τελείωμα της Έκθεσης» και αποτελεί τυπικά «το κλείσιμο της περιήγησης» των επισκεπτών σε αυτή την εναλλακτική Φυσική Καλλιτεχνική Εμπειρία.
Θερμότατες ευχαριστίες στην Επίτιμη Πρόξενο κ. Αλίκη Μοσχή για την πολύτιμη παρουσία της και για την θερμή φιλοξενία της Έκθεσης στον καταπληκτικό χώρο του Καταλύματος Της Γαλλίας.

NO COMMENTS