Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου «Jazz Across The Water», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – ΔΟΠΑΡ, με τίτλο «Candid Stories», (μτφ. «Ειλικρινείς Ιστορίες»), μια ειλικρινής και ανεπιτήδευτη προσέγγιση του κόσμου της Τζαζ μουσικής μέσα από τα λόγια και τους αυτοσχεδιασμούς των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ.
Ο διεθνώς καταξιωμένος μουσικός, συνθέτης και ακαδημαϊκός ερευνητής, Δημήτρης Βασιλάκης, πρωτεργάτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου «Jazz Across The Water», μας σύστησε μερικούς από τους σπουδαίους συνεργάτες του, που συμμετείχαν στο τρίπτυχο της βραδιάς:
1. «Jazz democracy και η φωνή των γυναικών στην Τζαζ», με ομιλήτριες την σαξοφωνίστα και συνθέτη από το Πουέρτο Ρίκο Shekina Rotz, και την κιθαρίστα από το Ισραήλ Inbar Fridman, οι οποίες αναφέρθηκαν στην παρουσία των γυναικών στην Τζαζ μουσική ως σολίστες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι διαδικτυακές παρεμβάσεις, πάνω στο ίδιο θέμα, από τη βιολίστρια Μαρία Μανουσάκη και την τραγουδίστρια Νεφέλη Φασούλη, από τις σημαντικές παρουσίες του φετινού φεστιβάλ.


2. 100 χρόνια από την γέννηση του Τζακ Κέρουακ, Αμερικανού Λογοτέχνη, εισηγητή και κύριου εκπροσώπου της Μπιτ γενιάς (Beat generation) που εκφράστηκε με την μέθοδο της αυθόρμητης πρόζας. Την ιδέα και την φιλοσοφία αυτού του είδους προσέγγισε και μετέφερε στο κοινό με την ομιλία του ο συγγραφέας από τη Ρόδο Βασίλης Μαντικός. Ακολούθως ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, διάβασε αποσπάσματα από κείμενα του Κέρουακ, ενώ ο Νέστορας Βασιλάκης (σαξόφωνο), ο Δημήτρης Βασιλάκης (κλαρινέτο), η Shekina Rotz (φλάουτο) και ο Olivier Gatto (κοντραμπάσο) συνόδευσαν ιδανικά με αυτοσχεδιασμούς τζαζ.


3. Προβολή ενός τζαζ ντοκιμαντέρ, με αποσπάσματα από σημαντικές κινηματογραφικές ταινίες με θέμα την Τζαζ μουσική και τους δημιουργούς της.
Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της νέας Προϊσταμένης του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ, κ. Ειρήνης Συμιακού, στη συνέχεια προβλήθηκε το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Υφυπουργού Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ενώ η κ. Ελένη Μιχαήλου Αντιπρόεδρος Jazz Democracy, Υπέυθυνη Διοίκησης, Επικοινωνίας και Διευθύνουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, κ. Ελένη Μιχαήλου διάβασε το μήνυμα της Προέδρου του ΕΟΤ, κ. Άντζελας Γκερέκου, για το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου «Jazz Across The Water».
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου σε συνδιοργάνωση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου / ΔΟΠΑΡ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Τζαζ Δημοκρατίας ΑΜΚΕ, υπό την αιγίδα και στήριξη του ΥΠΠΟΑ.

 

NO COMMENTS