Τον Μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκε ένα πλέγμα δράσεων του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρόδου με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, που σκοπό είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την έμφυλη και ενδοοικογενειακή Βία, την Ισότητα και τα στερεότυπα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

• Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε μαθήτριες και μαθητές δημοτικού με την Παρουσίαση του βιβλίου της Περιφέρειας Κρήτης και της συγγραφέως Μαρίας Βοζικάκη «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ». Η δράση πραγματοποιήθηκε στη τετάρτη τάξη του 1ου Πειραματικού Δημοτικού σχολειού Ρόδου σε συνεργασία με την κα Λαζαρίδη από την εθελοντική ομάδα φιλαναγνωσίας «ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ». Σκοπός αυτής της δράσης ήταν, η αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και η ενίσχυση και καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης ,η πρόληψη και η κατάργηση των στερεοτύπων τα οποία όλα στο σύνολο τους αποτελούν τα βασικά συστατικά για τη σωστή λειτουργιά του κοινωνικού συνόλου και τη προώθηση της Ισότητας των φύλων. Τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου αλληλεπίδρασαν με τα παιδιά μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων με την οπτική του φύλου. Ευχαριστούμε τη Περιφέρεια Κρήτης και τη κα Βοζικάκη για τη διάθεση του βιβλίου ως μέσο προώθησης πολιτικών Ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων, το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου καθώς και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπάμπη Ψαρά. Τα παιδιά αγκάλιασαν αυτή τη δράση και τελικά κατάφεραν να κλείσουν μια και καλή στο χρονοντούλαπο τα στερεότυπα με αποτέλεσμα να ανθίσει το δέντρο της Ισότητας «γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα »


• Συμμετοχή στην Ημερίδα για την ενδοοικογενειακή και εργασιακή βία από το Σύλλογο Γυναικών Παστίδας με Τίτλο «ΟΧΙ Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ» στις 9 Μαρτίου με μεγάλη επιτυχία. Την ημερίδα στήριξαν με την ομιλία τους μεταξύ άλλων και το στέλεχος του Ξενώνα Στεφανάκης Δημήτριος ψυχολόγος κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση των Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολίτικης και Ισότητας Του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρόδου και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου αναλύθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες των δομών και το πλαίσιο λειτουργίας τους.
• Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις μαθήτριες και στους μαθητές του τμήματος κομμωτικής και του τμήματος νοσηλευτικής του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου στις 11 Μαρτίου. Οι μαθητές της σχολικής μονάδας ενημερώθηκαν σχετικά με την λειτουργία και το έργο των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου και του πανελλαδικού δικτύου Δομών Υποστήριξης Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ), καθώς και ενημέρωση των μαθητριών/ων για τις μορφές βίας και πως τις αναγνωρίζουμε.


• Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών προς το ευρύτερο κοινό από τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου, με διανομή φυλλαδίων και τη δωρεάν διάθεση ανθοφόρων φυτών στις Γυναίκες στον πεζόδρομο Νικολάου Πλαστήρα.


• Συμμετοχή στα εργαστήρια Εργασιακής Συμβουλευτικής του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά με διανομή ενημερωτικού υλικού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ωφελούμενων Γυναικών του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά από τις 19 έως τις 22 Μάρτιου από τα στελέχη του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας.
Σκοπός όλων των δράσεων είναι να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση και στις αντιλήψεις της κοινωνίας, σε θέματα που αφορούν την Ισότητα των δυο φύλων, την έμφυλη βία, τις προκαταλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα μιας πατριαρχικά δομημένης κοινωνίας και την αποδόμηση τους.

 

 

 

NO COMMENTS