Αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”

0
165

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Ι. ΔΡΑΚΟΥ

600.000,00 ευρώ ζητά η νέα δημοτική αρχή, για την αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου

Με 600.000,00 ευρώ επιδιώκει να χρηματοδοτήσει την «Αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”», η νέα δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, δια μέσω της προτάσεως που καταθέτει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος.

Κατόπιν και της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, στη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου, η νέα δημοτική αρχή, υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης με τίτλο: «Αποκατάσταση Δημοτικού Σταδίου Ρόδου “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”», στην πρόσκληση IV με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων», του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II», Άξονα Προτεραιότητας: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η υποβολή προτάσεων στην πρόσκληση, αφορά στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων με τον κάθε δικαιούχο να έχει τη δυνατότητα υποβολής μόνο μίας (1) αίτησης με συνολικό ανώτατο ποσό χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα τις 600.000,00 ευρώ (€). Η αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει έως δύο (2) κύρια υποέργα με ελάχιστο όμως προϋπολογισμό κύριου υποέργου τις 30.000,00 ευρώ (€).

Η πρόταση της νέας δημοτικής αρχής, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, βασίζεται σε τρεις (3) άξονες:

α) την κατεπείγουσα ανάγκη αποκατάστασης του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» (λόγω σοβαρών τεχνικών θεμάτων),

β) το μεγάλο αριθμό αθλητών – ενηλίκων και ανηλίκων – που εξυπηρετεί. Το αυξημένο κοινό – επίσης ενηλίκων και ανηλίκων – που φιλοξενεί , καθώς και

γ) την ιστορική και πολιτιστική του αξία, που πολλαπλασιάζει και επιβάλλει την αναγκαιότητα διάσωσής του.

Το Δημοτικό Στάδιο Ρόδου:

Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη και την τοποθέτηση του Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου, στη θέση του αντιδημάρχου, συγκλήθηκε κατεπείγουσα σύσκεψη στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 με θέμα το Δημοτικό Στάδιο της Ρόδου. Την 25η Σεπτεμβρίου 2019, υπογράφηκε απόφαση σφράγισης τμήματος κερκίδας στην αθλητική εγκατάσταση του γηπέδου και ακολούθως απαιτήθηκε η αντιστήριξη του συγκεκριμένου τμήματος, με τον αντιδήμαρχο να εξασφαλίζει ακόμη και τα υλικά που απαιτούντο γι’ αυτή την ενέργεια (!) Στη συνέχεια και ειδικότερα την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε εντολή να αποκατασταθεί άμεσα αυτό το τμήμα, αναζητώντας ανοικτή υπάρχουσα εργολαβία, ενώ συγκλήθηκε και νέα σύσκεψη με την αγαστή συνεργασία του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου Γεώργιου Καρυδάκη, προκειμένου να συμφωνηθεί η συνολική αποκατάσταση του Σταδίου.

Τα ανωτέρω προβλήματα αντιμετωπίστηκαν από τη νέα δημοτική αρχή Ρόδου μέσα σε λιγότερο από εξήντα (60) ημέρες, ενώ υπάρχουν έγγραφα που καταδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο Στάδιο και φέρουν ημερομηνίες, όπως η 3η Απριλίου 2017 και η 27η Απριλίου 2018.

Πέραν τούτου σε σχετική αυτοψία που πραγματοποίησε ο αντιδημάρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, στο Δημοτικό Στάδιο της Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου Γεώργιο Καρυδάκη, συνεργάτες του, αλλά και μηχανικούς της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου Ρόδου, διαπίστωσε από κοντά τη δυσμενέστερη αλήθεια για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Στάδιο.

Για το θέμα δε, έπειτα από έρευνα του αντιδημάρχου και των συνεργατών του, ανακαλύφθηκε επίσημο έγγραφο της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2019, που ΔΕΝ υπήρχε στα αρχεία της Διεύθυνσης του Δήμου. Στο έγγραφο, στο οποίο επισυνάπτονται φωτογραφίες τμημάτων του Σταδίου, καλείται ουσιαστικά ο δήμος, να αποκαταστήσει μία σειρά από διαπιστωμένες ζημιές κλιμακίου της Αστυνομίας (!) Αντίστοιχες επιστολές – για διάφορα θέματα που αφορούν στο Στάδιο – εντοπίστηκαν, τόσο από την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β’ Εθνικής Κατηγορίας Super League 2 – Football League, όσο και από την ΕΠΣΔ Δωδεκανήσου κτλ.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

NO COMMENTS