Τον Ιούνιο δημοπρατείται η αποκατάσταση του Εθνικού θεάτρου Ρόδου

0
156

Φθόνος έλκος εστί της αληθείας (!)

Εν αρχή – δια τους κριτές των πάντων – η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη έλαμψε δια της απραξίας της σε ότι αφορά στο σχεδιασμό για την Αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου. Εν συνεχεία οι αιτούμενες μελέτες ήταν – κατά τους ιδίους – ανύπαρκτες (!). Κατόπιν η δημοπράτηση του έργου με τη διαδικασία του άρθρου 50 του Ν.4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 15 του Ν.4782/2021 «Δημόσιες συμβάσεις έργων με αξιολόγηση μελέτης», θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτο τέλμα, στην καταστροφή (!). Στη συνέχεια, οι οριστικές μελέτες που λίγο νωρίτερα ΔΕΝ είχε η δημοτική αρχή – κατ’ αυτούς και πάλι – τελικώς αφού τις είχε ήταν δικές τους (!) και σήμερα αφού ξέμειναν από ψεύδη – αποκαλούμενα ως επιχειρήματα ή πολιτικές θέσεις ή ανησυχίες – μας μιλούν για έλλειψη χρηματοδότησης, προεκλογικές δεσμεύσεις και κατασπατάληση πόρων, κρίνοντας προφανέστατα εξ’ ιδίων τα αλλότρια… Η απάντησή μας: Φθόνος έλκος εστί της αληθείας (=Ο φθόνος είναι πληγή της αλήθειας).
2020-2021: Μας κατηγορήσατε ότι δεν κάναμε τίποτα για την Αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, ενώ εμείς δουλεύαμε αθόρυβα και ουσιαστικά δίχως τυμπανοκρουσίες (!).
2021: Μας κατηγορήσατε ότι δεν είχαμε τις αιτούμενες μελέτες, ενώ εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις αξιόλογες εργασίες των μελετητών, τις δουλέψαμε, τις επικαιροποιήσαμε και συντάξαμε από την αρχή – από το μηδέν – νέες οριστικές αιτούμενες μελέτες σε συνεργασία πάντοτε με εξειδικευμένους μελετητές.

Μας κατηγορήσατε γιατί δημοπρατούμε με το άρθρο 50 του Ν.4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 15 του Ν.4782/2021 «Δημόσιες συμβάσεις έργων με αξιολόγηση μελέτης», ενώ ΔΕΝ μπορείτε να ξεχωρίσετε ή παριστάνετε πως δεν μπορείτε, τι σημαίνει προμελέτη, οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής.
2021-2022: Μας κατηγορήσατε γιατί ΔΕΝ δώσαμε 1.500.000,00€ για τη δημοπράτηση των μελετών εφαρμογής, ενώ στην πραγματικότητα είχατε σχεδιάσει να δημοπρατήσετε τις μελέτες εφαρμογής με το ποσό των 2.717.968,68€ όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Ρόδου, αλλά απ’ ότι φαίνεται ούτε τι σχεδιάζατε δεν γνωρίζετε επαρκώς ή ηθελημένα κάνετε πως δεν θυμάστε.

Μας κατηγορήσατε γιατί χάνουμε – λέτε – έκπτωση 70% επί του αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού – ωσάν άλλος Προφήτης – ενώ δεν μας λέτε ότι σχεδιάζατε τη δημοπράτηση των μελετών εφαρμογής με πραγματικό αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 2.717.968.68€ και με φωτογραφική διακήρυξη που οδηγούσε σε έναν και μόνο εκλεκτό (!) και η οποία υπάρχει στο αρχείο του Δήμου.
2022: Μας κατηγορείτε ότι οι οριστικές μελέτες που τελικά έχουμε και μας κατηγορούσατε ότι δεν είχαμε, είναι δικές σας (!) Δυστυχώς ούτε δικές σας είναι, ούτε κανενός άλλου. Είναι περιουσία του Δήμου Ρόδου και ανήκουν στο Ροδιακό λαό.
Συντάχθηκαν από το 2012 έως και το 2022 (κατά διαστήματα).
Συντάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν το 2022 (διακόσια είκοσι δύο -222- αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή και δεκαέξι -16- κιβώτια σε έντυπη).
Εγκρίθηκαν το 2022 (όλος ο οριστικός φάκελος με τις διορθώσεις, νέες οριστικές μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης κτλ) σε συνέχεια της από το 2018 έγκρισης που αφορούσε σε ένα μέρος με αιτούμενες διορθώσεις και ελλείψεις.

Διαβιβάστηκαν, εγκρίθηκαν και θεωρήθηκαν το 2022 και αξιοποιούνται από τη δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, προς όφελος του τόπου (!) Γιατί για εμάς πάνω απ’ όλα είναι ο ΤΟΠΟΣ.
Μας κατηγορείτε γιατί λέει ψηφίσαμε δια περιφοράς το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για τη χρηματοδότηση του Έργου από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, αλλά δεν λέτε στο Ροδιακό λαό ότι η παράταξή σας απείχε από τη ψηφοφορία επικαλούμενη αυτό ακριβώς. Δηλαδή ΔΕΝ ψήφισε υπέρ του Σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης για την Αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου επειδή η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία (!) Εν ολίγοις συνεχίζετε να βλέπετε το δέντρο και να χάνετε το δάσος.
Μας κατηγορείτε ακόμη για προεκλογικές φιέστες, κρίνοντας από τη δική σας πορεία και τη δική σας πολιτική στάση. Εμείς ουδέποτε υποβάλαμε προεκλογικά σε πρόγραμμα που επιτρεπόταν να κατατεθούν έως δύο (2) έργα, επτά (7), και ουδέποτε σύραμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίζει αυτές μας τις αερολογίες (!) για να μοιράσουμε υποσχέσεις κενού περιεχομένου.
Εμείς από την 1η ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας δουλέψαμε για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.
Εμείς – σε συνεργασία με εκατοντάδες ανθρώπους σε Ρόδο και Αθήνα – εργαστήκαμε για την ολοκλήρωση, επικαιροποίηση, ανασύνταξη και σύνταξη των οριστικών μελετών που απαιτούνταν.
Εμείς λάβαμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις των οριστικών μελετών (υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/26447/28.02.2022 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού).
Εμείς συντάξαμε τα τεύχη δημοπράτησης για τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου με το άρθρο 50 του Ν.4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 15 του Ν.4782/2021 «Δημόσιες συμβάσεις έργων με αξιολόγηση μελέτης».
Εμείς συντάξαμε το Τεχνικό Δελτίο Πράξης που υποβλήθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και με το οποίο εξασφαλίζετε χρηματοδότηση 16.800.000,00€ για την εκτέλεση του έργου.

Εμείς συντάξαμε το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του έργου 17.235.000,00€ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού με το ποσό των 16.800.000,00€, για τη χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 400.000,00€, και για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου Ρόδου που για ένα έργο 17.235.000,00€ θα συμβάλλει μόλις με το ποσό των 35.000,00€. Παράλληλα, διατηρούμε τη θέση του Προέδρου (Δήμος Ρόδου) στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης, έχοντας την πλήρη εποπτεία στην αποκατάσταση του Μνημείου.
Εσείς λέγατε ότι δεν κάναμε τίποτα.
Εμείς τα κάναμε όλα.
Εσείς λέτε ότι δεν είχαμε μελέτες.
Εμείς έχουμε θεωρημένες τις οριστικές μελέτες.
Εσείς που λέγατε ότι δεν είχαμε μελέτες, τώρα οι μελέτες είναι δικές σας.
Εσείς δίνατε 2.717.968.68€ για μελέτες εφαρμογής.
Εμείς δίνουμε 35.000,00€ για το έργο αποκατάστασης αξίας 17.235.000,00€.
Εσείς λέτε ότι δεν έχουμε χρηματοδότηση.
Εμείς υπογράφουμε την Προγραμματική Σύμβαση αξίας 17.235.000,00€.
Εν τέλει πονάει και πονάει πολύ ότι η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου – το όνειρο κάθε Δημάρχου όπως είχε ειπωθεί στη συνεδρίαση του 2021 οπότε και ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου που περιλάμβανε το εν θέματι έργο – θα φέρει το όνομα του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.
Και δυστυχώς για εσάς, αλλά ευτυχώς για τον τόπο, που τόσο παθιασμένα προσπαθείτε να παραπλανήσετε, συνεχίζουμε…(!)
Συνεχίζουμε με έργα, έργα μεγάλα και σπουδαία πολιτιστικής αξίας.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

NO COMMENTS