Στην απόφαση της δημοτικής αρχής να συνδράμει τους πολίτες του νησιού με την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης αλλά και προστασίας τους από την διάδοση του κορωνοϊού αναφέρεται σε συνέντευξη του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Τηλέμαχος Καμπούρης.
Ο κ. Καμπούρης καθιστά σαφές ότι ενώ ο Δήμος Ρόδου έχει στερηθεί έσοδα και έχει προχωρήσει σε έκτακτες σημαντικές δαπάνες θα βάλει «πλάτη» προκειμένου οι δημότες του να βγούν νικητές από την απροσδόκητη δοκιμασία.
Aναλυτικά η συνέντευξη του αντιδημάρχου οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Τηλέμαχου Καμπούρη.

• Κύριε Καμπούρη ο Δήμος Ρόδου έλαβε πρόσφατα μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες του. Πότε θα αρχίσουν να υλοποιούνται και πόσο έχουν κοστολογηθεί αρμοδίως;
Με γνώμονα πάντα την στήριξη της τοπικής αγοράς καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων και πάντα εξαντλώντας νομικά τα όρια που επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, προχωρήσαμε στην λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων και ελαφρύνσεων με επιφύλαξη βέβαια, συμπλήρωσής τους από τυχόν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ή εγκυκλίους. Τα μέτρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται σταδιακά.
Ήδη έχει δοθεί σχετική εισήγηση από το τμήμα προσόδων προς την υπηρεσία πληροφορικής να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια υπηρεσία.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε και επίσημα στο κοινό.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό το οποίο θα «στερηθεί» σε έσοδα ο Δήμος, αλλά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή βάζουμε όλοι πλάτη, ο καθένας από το δικό του μετερίζι προκειμένου να καταφέρει ο συμπολίτης μας να βγει νικητής απ’ την απροσδόκητη αυτή δοκιμασία στην οποία έχει περιέλθει.
Σ αυτό το σημείο επιτρέψτε μου γι’ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω δημόσια το προσωπικό του Δήμου και ειδικά των υπηρεσιών στις οποίες είμαι υπεύθυνος που απρόσκοπτα συνεχίζει να εργάζεται σε αντίξοες συνθήκες τις περισσότερες φορές θέτοντας σε κίνδυνο την προσωπική του υγεία αλλά και των οικογενειών τους με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη τις δύσκολες αυτές ώρες.
• Τι έχει προβλέψει ο Δήμος για την στήριξη των μισθωτών δημοτικών καταστημάτων; Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα με το καθεστώς της αποζημίωσης χρήσης κυρίως για τα μαγαζιά της Νέας Αγοράς;
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μισθώματα από δημοτικά ακίνητα προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν ή διέκοψαν την λειτουργία τους εξαιτίας του κορωνοϊού.
Δυστυχώς όμως, δεν περιλαμβάνονται ρητώς οι περιπτώσεις μισθωτών δημοτικών ακινήτων που οι επαγγελματικές τους μισθώσεις έληξαν και οι μισθωτές παρέμειναν και παραμένουν με καθεστώς αποζημίωσης χρήσης, ταλανιζόμενοι ομοίως και οι υπαχθέντες στο καθεστώς αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Για αυτό το λόγο, με πρωτοβουλία του δημάρχου υποβλήθηκε αίτημα προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές οι επιχειρήσεις στην πρόβλεψη της μερικής απαλλαγής τους 40%.
Προσδοκώ ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε απάντηση με αίσια έκβαση και γι’αυτή την κατηγορία επιχειρηματιών.
• Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως για την παροχή βοήθειας σε ασθενείς και οικονομικά αδύναμους;
Ο Δήμος Ρόδου αποδεικνύει από την πρώτη στιγμή ότι αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών. Από τις 27/02/2020 κι ενώ εκδίδονταν καθημερινά νέες προβλέψεις μέτρων και οδηγιών από το κεντρικό κράτος, ο Δήμος στο σύνολό του, μερίμνησε παίρνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του COVID-19, και την ανάγκη περιορισμού της διάδοσης του. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τα πιο σημαντικά.
– Σε όλες τις υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή έγινε προμήθεια αντισηπτικών υγρών, βάσεων χρήσης καθώς και απολυμαντικών.
– Τοποθετήθηκαν προστατευτικά διαχωριστικά υαλοπετάσματα σε σημεία εργασίας που είναι και θα είναι προσβάσιμα στο κοινό.
– Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τις δημοτικές εγκαταστάσεις των δημοτικών ενοτήτων πραγματοποιούνται απολυμάνσεις με νεφελοψεκασμούς και πιστοποιημένα προϊόντα ανά δεκαήμερο.
– Πραγματοποιούνται εξωτερικές απολυμάνσεις κοινόχρηστων χώρων με πλυστικά οχήματα της διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου.
– Υλοποίηση προγράμματος «μένουμε σπίτι», καθώς και προμήθεια τροφίμων και είδη προσωπικής υγιεινής και νοικοκυριού για 300 περίπου νοικοκυριά, από τη διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής και υγείας.
-Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τοπική επιχείρηση για την σίτιση των αδέσποτων.
Ο πολίτης να είναι σίγουρος ότι εμείς προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες, πάντα με την απαραίτητη σωφροσύνη διαχειριζόμαστε με σύνεση και προνοητικότητα τις καθημερινές προκλήσεις.
• Είστε αισιόδοξος ότι ο Δήμος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μετά το πέρας της πανδημίας; Αναμένονται πρόσθετες επιχορηγήσεις;
Η ανθρωπότητα βιώνει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά της. Όσο αυτή παρατείνεται, τόσο μεγαλώνει και η ζημιά στην οικονομία. Από αυτή την συνθήκη δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση τα οικονομικά των Δήμων. Σίγουρα θα κληθούμε να αναπροσαρμόσουμε τον οικονομικό προγραμματισμό μας προκειμένου αφενός να στηρίξουμε τον δημότη και την τοπική επιχειρηματικότητα, και αφετέρου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.
Μετά το τέλος της πανδημίας, όποτε και αν γίνει αυτό, θα μπορούμε να «κάνουμε ταμείο» και να μιλήσουμε με ασφάλεια και σαφήνεια για την αναγκαστική περιστολή κάποιων δαπανών εξαιτίας της διαμορφούμενης αυτής κατάστασης.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών στέκεται δίπλα στην αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας συνεχώς μέτρα για τη διευκόλυνσή της, όπως η δυνατότητα είσπραξης προκαταβολών από τους ΚΑΠ και εξόφλησής τους σε 72 μήνες αλλά και το πάγωμα των δανείων προς το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καταρχήν για 3 μήνες.
Είναι κάτι παραπάνω από έκδηλο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει τη δική της μάχη κόντρα στον COVID-19 σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος στήριξης της κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες τις δυνάμεις μας και όλα τα διαθέσιμα μέσα. Είμαι πεπεισμένος ότι η κεντρική διοίκηση με τη σειρά της κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, θα έχει στην ατζέντα της την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση για τους ΟΤΑ.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

NO COMMENTS