Πρωτοβουλία «Γνωρίζω – Μαθαίνω – Φροντίζω δεσποζόμενα & αδέσποτα ζώα συντροφιάς».

Η Δ/νση Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γ. Γεννήματα σχεδιάζουν και υλοποιούν μια καινοτόμα πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης πολιτών – εθελοντών και φιλόζωων. Οι Δράσεις έχουν στόχο την ενημέρωση κοινού, συλλόγων και δημοτικών υπαλλήλων και την προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει δυο δράσεις:

Η πρώτη δράση θα αφορά κατάρτιση, η οποία θα υλοποιηθεί από το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς με το διαδικτυακό σεμινάριο:
«Γνωρίζω – Μαθαίνω – Φροντίζω δεσποζόμενα & αδέσποτα ζώα συντροφιάς»

με σκοπό την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη από τη συνύπαρξη και εμπλοκή με τα ζώα συντροφιάς. Η επιδίωξη μας είναι ιδιαιτέρως η ευαισθητοποίηση και η ενθάρρυνση των πολιτών για εθελοντική προσφορά αλλά και η ενημέρωση τους για τις αλλαγές στη νομοθεσία (Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ).

Η δεύτερη δράση, που θα υλοποιηθεί μετά τη λήξη του σεμιναρίου, θα αφορά τη δημιουργία Ομάδων Φιλόζωων Εθελοντών, που θα δώσουν μία πολύτιμη “ανάσα” στους λιγοστούς ανθρώπους που επί χρόνια με όλες τους τις δυνάμεις στηρίζουν και φροντίζουν τα ζώα στο Καταφύγιο Αδέσποτων του Δήμου Ρόδου. Επίσης οι εθελοντές θα συμβάλουν στην προώθηση υιοθεσίας των ζώων που βρίσκονται στο καταφύγιο του Δήμου αλλά και των αδέσποτων ζώων του νησιού (γάτες, σκύλοι).

Το πρόγραμμα κατάρτισης χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ενημέρωσης Επιμόρφωσης και Κατάρτισης στα Δωδεκάνησα & τις Κυκλάδες» και πρόκειται για μια πρωτοβουλία με πρωτοποριακή και ολιστική προσέγγιση στα τοπικά ζητήματα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, όπου μέσα από αυτήν οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις ορθές πρακτικές σύμφωνα με τις επιταγές της νομικής και κτηνιατρικής επιστήμης αλλά και τις αρχές εκπαίδευσης οδηγώντας στην αρμονική συμβίωση ζώων και ανθρώπων.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες με τέσσερις διαφορετικούς εκπαιδευτές:

Ιατρική πρόληψη, από την κυρία Αικατερίνη Βελώνη, κτηνίατρος Δήμου Ρόδο.
Ενημέρωση για την πρόληψη σε θέματα υγείας, ευζωίας, και περίθαλψης των ζώων συντροφιάς, καθώς και ο ρόλος της πρόληψης, του ελέγχου, του εμβολιασμού και της θεραπευτικής αγωγής στην υγεία τους.
Εκπαίδευση των ζώων, από τον κύριο Δημήτρη Κυμπάρη, αρχιφύλακας, εκπαιδευτής σκύλων Ελληνικής Αστυνομίας.
Αποσκοπεί στη δημιουργία μιας γλώσσας επικοινωνίας καθώς και μιας υγιούς σχέσης μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, με θεμέλια τη γνώση απ’ τη μεριά του ιδιοκτήτη, την υπακοή απ’ τη μεριά του σκύλου και τον αμοιβαίο σεβασμό για αρμονική συμβίωση. Αφορά τόσο την εκμάθηση κανόνων συμπεριφοράς και εντολών απ’ τη μεριά του σκύλου, όσο και την εκμάθηση θεωρίας, ασκήσεων και τεχνικών διαχείρισης απ’ τη μεριά του ιδιοκτήτη.
Συνθήκες διαβίωσης αδέσποτων ζώων, από τον κύριο Γιώργο Κρητικό, εκπαιδευτής και ειδικός στις περισυλλογές άγριων ζώων και ζώων συντροφιάς.
Η περισυλλογή, η προστασία, η στέγαση και η φροντίδα όλων των αδέσποτων ζώων που περιφέρονται στους δρόμους είτε μόνα είτε σε αγέλες. Προγράμματα στείρωσης ώστε να περιοριστούν οι γέννες, η κοινωνική επανένταξη των ζώων σε ανάδοχες οικογένειες και οι ευθύνες απόκτησης ζώων
Νομική υποστήριξη, από την κυρία Γεωργία Διμέλη, δικηγόρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου.
Ενημέρωση για τα δικαιώματα των ζώων, την ισχύουσα νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα συντροφιάς, τις ποινές και κυρώσεις που προβλέπει ο νομοθέτης για την κακομεταχείρισή τους.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα του Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς www.kek-gennimatas.gr και μπορούν να το παρακολουθήσουν τόσο κάτοικοι της Ρόδου όσο και από των υπόλοιπων νησιών του Νότιου Αιγαίου.

Οι ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης των παραπάνω θεματικών ενοτήτων αντίστοιχα είναι:
21-22 και 28-29 Ιανουαρίου από 18:00 έως 20:30.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν και με το πέρας του προγράμματος θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος
Ισότητας, Οικολογίας και Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης

Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη

 

NO COMMENTS