Την 17η Σεπτεμβρίου 2019, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, με επέλεξε για την αντιδημαρχία των Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης. Τότε, απευθυνόμενος σε όλα τα στελέχη της παράταξής μας, είπε, πως έχουμε μόνο μία επιλογή, να επιτύχουμε. Και όπως πάντοτε είχε δίκιο. Όχι για εμάς, αλλά για τον τόπο μας (!)

Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 2020, πέντε (5) μήνες μετά, πετύχαμε πολλά και θέτουμε τα θεμέλια για να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα στο άμεσο και ορατό μέλλον.

Σήμερα, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι παραλάβαμε, αλλά κυρίως για το τι έχουμε κάνει και τι σχεδιάζουμε νε πράξουμε. Πολιτική βούληση υπάρχει. Μπορεί μέχρι σήμερα να μην υπήρχε, αλλά με τη νέα δημοτική αρχή υπάρχει. Αυτό όμως, δεν αρκεί. Για να επιτύχουμε απαιτείται σχέδιο, διαθέσιμος χρόνος, ανθρώπινο δυναμικό, αλλά κυρίως απαιτείται η συνδρομή των πολιτών, των κατοίκων αυτού του νησιού.

Χρειάζεται ομοψυχία για το συνολικότερο καλό, το καλό των πολιτών, του τόπου, για το μέλλον μας.

Θέλω να σας πω κάτι. Κάτι σημαντικό για εμένα και τους συνεργάτες μου. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ακούω σε σχεδόν καθημερινή βάση τη φράση:
«Ανέλαβες την “καυτή πατάτα”. Όποιος αναλαμβάνει τη θέση αυτή δεν επανεκλέγεται».

Έπειτα βρήκαμε ένα άδειο γραφείο, χωρίς … γραφείο (!), ηλεκτρονικό υπολογιστή, δίχως καρέκλα. Στη συνέχεια δώσαμε μάχη για να αλλάξουμε ορισμένα βασικά, αυτονόητα πράγματα, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε.

Συνάντησα δύο λέξεις σε σχεδόν όσα ρωτούσα: «ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ». Και όμως ΓΙΝΕΤΑΙ.

Σήμερα, πέντε (5) μήνες μετά, με τα τόσα παράπονα των δημοσιογράφων για τις δηλώσεις που ΔΕΝ κάναμε και των πολιτών για τις εκδηλώσεις που ΔΕΝ πήγαμε, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι μόνο δουλεύαμε και δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα το καταλάβετε μόλις ακούσετε στη συνέχεια όλα όσα έχουμε πράξει.

Νωρίτερα όμως, θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, που με εμπιστεύτηκε γι’ αυτή τη θέση, που μου έδωσε και μου δίνει την ευκαιρία να προσπαθήσω και εγώ για την αλλαγή της Ρόδου, τη Ρόδο της προόδου και της προοπτικής.

Ευχαριστώ και τους κατοίκους της Ρόδου, αυτούς που μου εμπιστεύτηκαν, που με ψήφισαν, που στάθηκαν και στέκονται δίπλα μου. Η πόρτα μου θα είναι πάντοτε ανοικτή, και σήμερα τους απευθύνω νέα έκκληση, ώστε να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη για το νέο που έρχεται. Το νέο πλάνο, το νέο σχέδιο, τη νέα Ρόδο, τη Ρόδο του Αντώνη Β. Καμπουράκη που θα λάμπει για πρώτη φορά (!)

Η ενημέρωσή σας σήμερα και κατ’ επέκταση η ενημέρωση των πολιτών, τους οποίους θέλουμε αρωγούς και συμμέτοχους της προσπάθειάς μας, αφορά σε τέσσερα (4) σημεία:
1. Στη Μεσαιωνική πόλη.
2. Στα έργα, τις δράσεις και τις υπηρεσίες που έχουν ήδη ξεκινήσει να εκτελούνται στο πλαίσιο του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού μας.
3. Στα έργα που προγραμματίζονται για όλο το νησί της Ρόδου, αρμοδιότητας της αντιδημαρχίας μας και
4. Στην Υπηρεσία Δόμησης.

Μεσαιωνική πόλη
• Νέο σύστημα εισόδου: Τοποθετούμε νέο σύστημα ελέγχου εισόδου οχημάτων στις πύλες της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, με διπλές κάμερες και αυτόματη αναγνώριση των εγκεκριμένων για είσοδο οχημάτων από τις πινακίδες.
Όπως γνωρίζετε, σε κάθε σημείο εισόδου υπάρχει ήδη μια σειρά από ηλεκτροκίνητα βυθιζόμενα κολωνάκια, η οποία απαγορεύει την είσοδο/έξοδο προς και από τους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης, τα οποία θα συντηρηθούν ώστε να λειτουργούν, αλλά και θα ενισχυθούν. Ο συγκεκριμένος χώρος, θα εμπίπτει από φέτος κιόλας στην περιοχή δύο καμερών: η μία θα ελέγχει την είσοδο και η άλλη την έξοδο. Τα κολωνάκια θα είναι συνεχώς σε εκτεταμένη θέση, ένδειξη ότι η διέλευση απαγορεύεται, και όταν πλησιάζει ένα όχημα, η κάμερα που θα διαθέτει έξυπνο λογισμικό (μέσω ενσωματωμένου module), θα αναγνωρίζει ότι ένα όχημα έχει πλησιάσει το σημείο εισόδου/εξόδου και ζητά να του επιτραπεί η διέλευση. Αμέσως, θα στέλνει εικόνα της πινακίδας του οχήματος στο σύστημα ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας, η πινακίδα θα απομονώνεται, θα διαβάζεται και ελέγχεται μία Βάση Δεδομένων, αν είναι δηλωμένη ως έγκυρη (white-list) για διέλευση. Το ίδιο σύστημα θα επικοινωνεί με τα κολωνάκια και θα δίνει εντολή για βύθιση, επιτρέποντας τη διέλευση. Στον ίδιο χώρο τοποθετούμε σαμαράκια μείωσης ταχύτητας από ελαστικό πριν και μετά τη μπάρα, καθώς και οριζόντιες μπάρες, για τον επιπλέον έλεγχο μοτοποδηλάτων.

• Νέες άδειες εισόδου: Το νέο σύστημα, επιβάλλει και την έκδοση νέων αδειών εισόδου, αφού α) τα τηλεκοντρόλ δεν θα είναι πλέον λειτουργήσιμα και β) θα επιτρέπεται η είσοδος αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμους κατοίκους, σε ΑμΕΑ, σε δηλωμένο συγγενή ΑμεΑ ή υπερήλικα ή ασθενή και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Ρόδου, προχωρά στη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου Δικαιολογητικών και Χορήγησης Αδειών για την είσοδο οχημάτων στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που θα έχει ως ευθύνη της την επανεξέταση όλων των ήδη χορηγηθέντων αδειών, αλλά και την έκδοση νέων, υπό τις κάτωθι ελάχιστες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς:

Α) Οι δικαιούχοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου (με προσκόμιση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων),
Β) Οι δικαιούχοι να είναι συγγενείς μονίμων κατοίκων Μεσαιωνικής πόλης ή να δηλωθούν ως πρόσωπα έκτακτης ανάγκης για μονίμους κατοίκους που χρήζουν βοήθειας, υποστήριξης, είναι υπερήλικοι ή ΑμεΑ (έως ένα (1) άτομο για κάθε κατοικία των περιγραφόμενων προϋποθέσεων) και
Γ) Οι δικαιούχοι να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες, όπως οχήματα ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επισημάνω ότι ζητούμε συγνώμη από τους πολίτες για την εκ νέου ταλαιπωρία τους και ελπίζουμε στην κατανόησή τους για την ανάγκη προάσπισης και προστασίας της Μεσαιωνικής πόλης.

• Νέα διαδικασία φύλαξης: Εφαρμόζουμε νέα διαδικασία στη φύλαξη της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, βασιζόμενοι – μεταξύ άλλων – σε τρεις (3) άξονες: α) την αποτελεσματικότητά της, β) την αρτιότητά της και γ) την προστασία του Μνημείου 24ωρες το 24ωρο. Φυλάσσουμε τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αρχικά, από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Οκτωβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών, τοποθετώντας ελεγκτές στο κέντρο ελέγχου των πυλών και επόπτη λειτουργίας του συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Απώτερος στόχος μας είναι σταδιακά να προχωρήσουμε σε αφαίρεση των βυθιζόμενων και των οριζόντιων μπαρών, ώστε να εφαρμοστεί αυτόματο σύστημα που θα καταγράφει εάν το όχημα διαθέτει έγκριση εισόδου ή όχι. Στη συνέχεια, όποιος εισέρχεται παρανόμως, θα λαμβάνει σχετικό πρόστιμο που θα του αποστέλλεται αυτόματα προς πληρωμή.

• Μέριμνα στάθμευσης: Μεριμνούμε για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για τους μονίμους κατοίκους εντός και πέριξ της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου και για τους δραστηριοποιούντες εντός των τειχών στην περιοχή του λιμένα της Ακαντιάς με τη συνεργασία και την αρωγή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

• Μέριμνα μετακίνησης: Επίσης μεριμνούμε για τη μετακίνησή τους από την Ακαντιά στην είσοδο της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, κατόπιν συνεργασίας με την «ΔΕΣ ΡΟΔΑ».

• Ηλεκτροκίνηση: Σε ότι αφορά στη μετακίνηση εντός των τειχών, Δήμος Ρόδου και Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ, προχωράμε στην εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτροκίνησης. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης και εγώ, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ Δημήτρη Τσίκκη, προχωράμε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, για την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου σε προκαθορισμένες περιόδους, δρομολόγια και χρόνους αποκλειστικά και μόνο εντός της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου με ηλεκτροκίνητα οχήματα καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών.

• Οδόστρωμα/χαλικοστρώσεις: Με μέριμνα του ελάχιστου εργατικού δυναμικού της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, προχωράμε σε αποκαταστάσεις των πλακών στις βασικές αρτηρίες της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, ενώ σχεδιάζουμε τη δημοπράτηση συνολικού έργου για την ορθή και συνολική αποκατάσταση των οδοστρωμάτων εντός της Μεσαιωνικής πόλης.

• Κανονιστική & Κοινόχρηστοι: Σχεδιάζουμε τη νέα κανονιστική της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου που περιλαμβάνει χορήγηση κοινοχρήστων χώρων με αντικειμενικά κριτήρια και με γνώμονα την άνετη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης και φυσικά πεζών, καθώς και τον εν γένει ευπρεπισμό της εικόνας του Μνημείου. Προκειμένου δε να επιτύχουμε την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη σχεδιάζουμε αυστηρό νομικό πλαίσιο με υψηλά πρόστιμα και ανακλήσεις αδειών. Από την άλλη, στηρίζοντας, αναγνωρίζοντας και επικροτώντας τη νομιμότητα και την τήρηση της τάξης, μελετούμε και μέτρο επιβράβευσης των συνεπών επιχειρηματιών (!)

 

Τεχνικό Πρόγραμμα/Προϋπολογισμός

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ:

1.”ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ”
2. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΚΚΙΑ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ:

1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΟΔΟΥ
2. “ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΟΨΕΩΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΔ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ”
3. “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΙΣΘΗΝΙΟΥ”
4. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ “ΑΚΑΒΗ”

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ:

1. “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΡΟΔΟΥ”

ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ:

1. “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΑΜΕΑ”
2. “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ”
3. “ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΙΚΟΣΤΡΩΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ”
4. “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΑ ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ”
5. “ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 2020”
6. “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΗΠΟΥ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ”
7. “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ”
8. “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΓΟΡΑ»
9. “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ”
10. “ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΟΔΟΥ”
11. “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ”

ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ (για την Υπηρεσία Δόμησης):
1. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ:

1. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΧΑΜΑΜ, ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ)
2. ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ (όπως ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΝΔΟΥ κτλ).
3. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΡΟΔΟΥ “ΔΙΑΓΟΡΑΣ” ΚΑΤΆ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
4. ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
5. ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΑΡ
6. ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ & ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ & ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ (για την Υπηρεσία Δόμησης):
1. Μεταφορά του αρχείου
2. Μεταφορά των Υπηρεσιών

Παροχή καινοτόμων υπηρεσιών: Προχωράμε στη σύνταξη μελέτης για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ΔΩΡΕΑΝ σε κατοίκους της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, όπως δωρεάν wi-fi σε κοινόχρηστους χώρους, ψηφιακές οθόνες αφής, πρόσβαση σε χάρτες και πινακίδες για οδηγίες και πληροφορίες, σταθμούς φόρτισης συσκευών με χρήση usb θυρών, ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης κ.α.

NO COMMENTS