Για την ολιστική κοινωνική επανένταξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας, πέρα από τις πολιτικές στεγαστικής και εργασιακής υποστήριξης, είναι απαραίτητες κοινωνικές πρωτοβουλίες, που βοηθούν την κοινωνική συνοχή χτίζοντας πλέγματα χωρίς αποκλεισμούς. Πέρα από τη συμβουλευτική και τη διαμεσολάβηση είναι αναγκαίες δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης για ενδυνάμωση των ωφελούμενων.
Στο πλαίσιο αυτό το Σχέδιο Δράσης «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στο Δήμο Ρόδου» του προγράμματος Στέγαση και Εργασία για Αστέγους του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, διοργάνωσε δυο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες:
• Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε Συνεδρία Αγωγής Υγείας από την κα. Παναγιώτα Μαριά, Επισκέπτρια Υγείας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά. Δόθηκαν συμβουλές για την ατομική υγιεινή την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο και ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης των ασθενειών, τη διατήρηση της υγείας, την καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο, τη στοματική υγιεινή και άλλες υγιεινές καθημερινές συνήθειες. Η δράση ολοκληρώθηκε με βιωματική άσκηση σχετικά με τις Προκαταλήψεις από την Κοινωνική λειτουργό του προγράμματος κα. Φτάκλα Κατερίνα και τον Κοινωνικό Λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με παράρτημα Ρομά κ. Αντώνη Γιασιράνη.


• Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τη Σχολή Ξεναγών Ρόδου και με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε από την κα. Χριστίνα Λαζαρίδη, απόφοιτη εκπαιδευτικής περιόδου 2021-2023, ξενάγηση των ωφελούμενων στην Μεσαιωνική Πόλη και συγκεκριμένα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι επισκέψεις σε μουσεία, πέρα από την εκπαίδευση, το διάλογο και τη ψυχαγωγία, συμβάλλουν στην ευτυχία, αφού επιδρούν καταλυτικά στη συλλογή κοινής εμπειρίας μάθησης, δίνουν έμπνευση και ευκαιρίες εξερεύνησης. Οι επισκέπτες αποκτούν στάσεις, αξίες, δεξιότητες και γνώσεις από τις επιρροές και το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ουσιαστικό μέρος της ταυτότητας τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο σε επιτυχημένες κοινωνικές σχέσεις και στην ενίσχυση του θεσμού της κοινωνίας. Τους ωφελούμενους συνόδευσε η κα. Κατερίνα Φτάκλα, Κοινωνική Λειτουργός του προγράμματος
Ο Δήμος Ρόδου με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργο Τριάντο και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 με τον Πρόεδρό του κ. Τηλέμαχο Καμπούρη και τον Διευθύνων Σύμβουλο κ. Γιάννη Δημόπουλο παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης, διαχρονικά, σε πρωτοβουλίες και δράσεις υποστήριξης ευάλωτων συνανθρώπων μας.

 

NO COMMENTS