Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,
Φίλες & Φίλοι, Κυρίες & Κύριοι,

Με πολλή χαρά, θέλω να σας καλωσορίσω όλους, στην πάντα φιλόξενη Ρόδο, το «νησί του ήλιου», με τα εκατομμύρια φίλους, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ, για να συμβάλλετε με τις ιδέες, τις απόψεις και τις εμπειρίες σας, στη συζήτηση του Κοινού Στρατηγικού Σχεδίου, για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση, του Θρησκευτικού/Προσκυνηματικού Τουρισμού, στην Νησιωτική Περιοχή, της Ελλάδας και της Κύπρου, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου, Re-Cult.

H συνάντησή μας πραγματοποιείται, μέσα στην «καρδιά» της Τουριστικής Σεζόν: Μια σεζόν απρόβλεπτη. Με πρωτοφανείς αβεβαιότητες. Εξαιτίας των συνεπειών, της πανδημίας στον τουρισμό. Και με την αγωνία, να είναι διάχυτη. Για Επιχειρήσεις και για Εργαζόμενους.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε, και φιλόξενοι, και αισιόδοξοι. Εμπιστευόμαστε την επιστήμη, κλείνουμε τα αυτιά μας στα fake news, και την ακατάσχετη συνωμοσιολογία. Προχωράμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού, με υπευθυνότητα, και με τη βεβαιότητα, πως σύντομα θα καταφέρουμε, να πάρουμε τις ζωές μας, πίσω.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η πανδημία θα αφήσει πίσω της, ανοιχτές πληγές. Στην τουριστική οικονομία, αλλά και σε όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα, που συνδέονται με αυτή.


Γι’ αυτό και θεωρώ εξαιρετικής σπουδαιότητας, τη σημερινή συζήτηση, καθώς η «επόμενη μέρα», έχει ανάγκη από όραμα, και πρόγραμμα για τον τουρισμό. Ο ουρανός δεν βρέχει λύσεις, και το σύμπαν δεν μοιράζει δώρα. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε, τις νέες επιτυχίες για τον τουρισμό, στην Ελλάδα και στην Κύπρο μας. Με αυτοπεποίθηση, με ιδέες και δράσεις, για την αξιοποίηση, των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

Ο θρησκευτικός και Προσκυνηματικός τουρισμός, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή, την προοπτική. Ελλάδα και Κύπρος, είναι γεμάτες από κειμηλιακούς Θησαυρούς, και μνημεία, του Βυζαντινού και ΜεταΒυζαντινού Πολιτισμού. Σε κάθε νησί του Αιγαίου, σε κάθε τόπο της Κύπρου, θα συναντήσει κανείς Εκκλησιές, Ξωκλήσια, Μοναστήρια. Θα βρεθεί στα βήματα Αποστόλων, Ευαγγελιστών και Αγίων. Θα δει μπροστά στα μάτια του, να αποτυπώνεται. η εξέλιξη της θρησκευτικής λατρείας, μέσα στο χρόνο.
Αυτό το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα, οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε σωστά, με ευθύνη και σεβασμό και να το αναδείξουμε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Προς τους ομόδοξους λαούς, αλλά όχι μόνο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει ανάγκη, ενός νοήματος στη ζωή. Και η ορθόδοξη παράδοση, μπορεί να δώσει διεξόδους, και απαντήσεις σε όλους.
Θρησκευόμενους, και άθεους. Πιστούς, σε άλλα δόγματα, αλλά, και σε άλλες θρησκείες. Γιατί είναι μια παράδοση, που έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο. Ως εικόνα του Θεού, διδάσκει την αγάπη, και τη συνύπαρξη. Μετατρέπει τα ψυχικά βιώματα, σε τέχνη υψηλής αισθητικής αξίας, που αναγνωρίζεται απ’ όλους.
Έχουμε λοιπόν έναν πολύτιμο θησαυρό. Οφείλουμε να τον διαχειριστούμε με σοφία, για να επιτύχουμε τον θεματικό εμπλουτισμό, του τουριστικού προϊόντος μας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο, όπως και την προσέλκυση ενός ποιοτικότερου τουρισμού. Συνδεδεμένου με αξίες, με πνευματικές αναζητήσεις, και πολιτιστικά ενδιαφέροντα.
Αποτιμώντας σωστά, τη μέχρι σήμερα εμπειρία, και χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε να δώσουμε πραγματικά μια Νέα ώθηση, στον Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό τουρισμό.
Την αρχαιότερη μορφή τουρισμού, στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι άνθρωποι πάντα ταξίδευαν, ταξιδεύουν, και θα ταξιδεύουν. Για να εκπληρώσουν ένα τάμα ψυχής, για να νιώσουν την ιερότητα των τόπων, και να ζήσουν αυτή την τόσο ξεχωριστή εμπειρία, δέους και συγκίνησης, μπροστά στο μυστήριο της ύπαρξης.
Μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη νέα ώθηση;
Πιστεύω ακράδαντα πως ναι. Είναι η σωστή στιγμή.
Ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε ιδέες, ενώνουμε εμπειρίες, και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, είμαι βέβαιος, πως μπορεί να ανοίξει καινούργιους δρόμους, για τα νησιά μας, για την Κύπρο μας, για την πνευματική ακτινοβολία του Ελληνισμού.

Καλή συνέχεια, και καλή δύναμη σε όλους.
Σας ευχαριστώ θερμά, για την προσοχή σας.

NO COMMENTS