Καλούμεθα να ενωθούμε όλοι για να περάσουμε το δυνατό συντομότερο την κατάσταση με λιγότερες συνέπειες

0
106

«Τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων» έβαλε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ξεκαθαρίζοντας την θέση του εκ της ιδιότητάς του και των ευθυνών που έχει για τα θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στο νησί.
Επιπλέον, απάντησε στους ‘επικριτές’ του για την παραπληροφόρηση που επιχειρείται, κάνοντας λόγο για… ‘σπείρα πικραμένων’ για τους οποίους ήταν πολύ αυστηρός, ενώ απάντησε και για την κατάσταση των γεφυρών και των ασφαλτοστρώσεων που αντίκρισε στην πρόσφατη περιοδεία του προς την περιοχή του Χαρακίου.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΌ
«Περνάμε εξαιρετικά πρωτόγνωρες καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, στην χώρα και στον τόπο μας. Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι δεν είμαι ευχαριστημένος. Αυτά τα οποία έχει συστήσει ο ΕΟΔΥ δεν γίνονται απολύτως κατανοητά από τους Ροδίτες. Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν υπακούουν σε αυτά τα οποία, οι ειδικοί, συστήνουν όχι για να μην υπάρξουν θύματα, αλλά για να περιοριστούν τα θύματα. Ακόμη θα δούμε πράγματα μπροστά μας. Το πόσο θα μας ‘στενοχωρήσουν’ οι επόμενες εβδομάδες εξαρτάται από την ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης –και από τον τρόπο με τον οποίο, εμείς κατανοούμε τον κίνδυνο που υπάρχει. Πολλοί αναρωτιούνται –άλλοι κουτσομπολεύοντας, άλλοι διασπείροντας ‘ψευδείς’ ειδήσεις, άλλοι προσποιούμενοι τους ειδικούς- ότι υπήρξαν κρούσματα. Από την θεσμική μου ιδιότητα, ως δήμαρχος Ρόδου, οφείλω να πω ότι είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η προσοχή, η πειθαρχία και η ένωση των δυνάμεών μας για την προστασία του εαυτού μας και των άλλων, θα κρίνει τις επόμενες εξελίξεις», τόνισε ο δήμαρχος.
Ανακοίνωσε μάλιστα, τι θα γίνει στον Δήμο Ρόδου εφεξής:
«Κατ’ αρχήν, θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες του νησιού μας, τις Ροδίτισσες και τους Ροδίτες, να πειθαρχήσουν και να μείνουν σπίτι. Μένω σπίτι σημαίνει απομονώνομαι –με τον καλό τρόπο και με αισιοδοξία. Αλλά ωστόσο, δεν κυκλοφορώ, πιστεύοντας ότι το ‘κακό’ είναι μακριά. ΔΕΝ είναι. Είναι ΕΔΩ ακόμη και αν βρίσκαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ανακοινωθεί επισήμως. Προς το παρόν, δεν το ξέρουμε και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, όλοι αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο –το ίδιο και με τα καρναβάλια. Όμως, αν προσέξει κάποιος τον χάρτη, θα κατανοήσει πόσο αναγκαίες ήταν οι αποφάσεις. Μπορεί να είναι σκληρές, αλλά αναγκαίες. Η αποφασιστικότητα είναι αναγκαία. Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, σχολαστικά. Απαιτείται ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.
Είπε ακόμη ότι τα απαιτούμενα χαρτιά που θέλουν οι πολίτες, θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα χρειάζεται να προσέρχονται στο Δημαρχείο, απευθύνοντας έκκληση στους Ροδίτες ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
«Οφείλω να είμαι σοβαρός, αποφασιστικός και οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Τριάντο, τις υπηρεσίες μας, τους εργαζόμενους, όλους όσους δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πράξουν το χρέος τους. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Υπάρχει αισιοδοξία υπό την προϋπόθεση να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας…»

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Τοποθετούμενος στο ζήτημα με το κλείσιμο του λιμανιού, ήταν κατηγορηματικός:
«Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι το Λιμάνι της Ρόδου ή το Αεροδρόμιο της Ρόδου, είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να προσφερθεί σαν σημείο προστριβής ή ανταγωνισμού μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και ανθρώπων που δεν άγονται και φέρονται από σοβαρότητα. Όμως, θα σας πω ότι τα σύνορα της χώρας δεν τα κλείνει ούτε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε ο δήμαρχος, ούτε το Λιμενικό Ταμείο. Θα το επιβεβαιώσει όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά εάν διαβάσει τις αποφάσεις για το Λιμάνι, τα ημερόπλοια, τα καράβια από και προς Τουρκία (όπου απαιτήθηκαν υπογραφές υπουργών και πρωθυπουργού). Αυτό αποδεικνύει ότι η σοβαρότητα είναι κάτι που πρέπει να το αντιλαμβάνεσαι και να το επιδεικνύεις στην καθημερινότητά σου και όχι να το χρησιμοποιείς ως ψευδεπίγραφο. Ακούγονται φαιδρά πράγματα. Ότι το λιμάνι είναι ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου. Δεν έχουν σκεφτεί το πώς θα φάνε εάν απαγορεύσουμε στα πλοία να έρχονται αφού δεν θα μπορεί το νησί να εφοδιαστεί με τρόφιμα. Υπάρχει σοβαρότητα. Αυτοί που… ξύπνησαν χτες και νιώθουν ότι από τις παρέες των πικραμένων μπορούν να βγαίνουν στα ΜΜΕ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να κρίνουν και να προτάσσουν την πίκρα τους μπροστά στην σοβαρότητα, καλό είναι να αναστείλουν την διάθεσή τους και να συνταχθούν με την ιατρική σοβαρότητα».

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΩΝ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν κριθεί απαραίτητη η απολύμανση μεγάλων χώρων, κτηρίων κ.λπ. ο δήμαρχος είπε: «Έχει ήδη ξεκινήσει στις στάσεις της ΡΟΔΑ, στα παγκάκια, στα λεωφορεία με απολυμάνσεις και καθαρισμούς. Καθημερινά γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Δυστυχώς, αυτά τα οποία παραλάβαμε, μας απογοητεύουν. Άκουσα κριτική ‘για ποιον λόγο ο δήμαρχος πήγε στο Χαράκι’. Πρέπει να επιλέξω: ποια είναι η ώρα της στείρας αντιπολίτευσης και ποια η ώρα των έργων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση της Υγείας στην Ρόδο –την ώρα που το νησί είναι χωρισμένο στην μέση και τον δρόμο μπορείς να τον ξύσεις με… μολύβι αφού η άσφαλτος είναι λιγότερο από δύο εκατοστά, χωρίς υπόστρωμα (ενώ απαιτούνται 22-23εκ. υποστρώματος.
Οι αρμόδιοι λένε τι πρέπει να κάνουμε και οι ‘αναρμόδιοι’ επιδίδονται σε κουτσομπολιό».
Αναφέρθηκε επίσης στην σύσταση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης λέγοντας: «Ενώ δίδονται σαφείς οδηγίες από το Νόμο, οι Έλληνες δεν τις ακολουθούν. Πήραμε μαθήματα από χώρες που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό. Γι αυτό αποφασίστηκε να γίνει η Επιτροπή για να εξειδικεύσει τα μέτρα και να επιμείνει στην επιβολή τους. Ο ήλιος θα ξαναλάμψει αλλά… εξαρτάται από εμάς. Συνάντησα τον υφ/γό Εθνικής Άμυνας μπορώ να σας πω ότι είναι ικανοποιημένος από την άμεση επικοινωνία, από την συνεργασία των σωμάτων ασφαλείας, της ΕΛΑΣ, του Λιμεναρχείου, του Στρατού. Η συνεργασία θα μας βγάλει νικητές. Μας υποτίμησαν οι γείτονες… Νόμισαν ότι θα ήμασταν απροετοίμαστοι. Η συνεργασία του Έλληνα σε εποχές κρίσης, μας βγάζει ασπροπρόσωπους. Γι αυτό έχει ανάγκη ο τόπος τον συντονισμό. Έίδα αυτοκίνητα στο κέντρο να παίζουν διαπασών την μουσική και όταν τους το είπα, δυσανασχέτησαν. Δεν είναι εποχές γι αυτά. Δεν μπορείς να παίζεις με τον άνθρωπο που είναι κλεισμένος σπίτι και υποφέρει…»

ΟΙ ΓΑΜΟΙ
ΚΑΙ ΟΙ…. ΚΗΔΕΙΕΣ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναβολή των πολιτικών γάμων στο Δημαρχιακό Μέγαρο αλλά και το ενδεχόμενο να μην τελούνται κηδείες (μία είδηση η οποία ήρθε στην δημοσιότητα χτες αλλά ήταν ψευδής) ο κ. Καμπουράκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχει γίνει κατανοητό αυτό που λένε οι ειδικοί της Υγείας. Το θέμα σήμερα, δεν είναι να δοκιμαστεί η πίστη μας ή να δοκιμαστούν τα ήθη και τα έθιμά μας. Αυτή την στιγμή καλούμεθα να ενωθούμε όλοι για να περάσουμε το δυνατό συντομότερο αυτή την κατάσταση με τις λιγότερες συνέπειες. Κατανοούμε ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι μας; Ότι πρέπει να προσέχουμε και να μην συγκεντρωνόμαστε σε διάφορους χώρους; Να είμαστε αισιόδοξοι αλλά όχι αφελείς, ούτε ανώριμοι και φαιδροί. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, είπε ότι θα πρέπει να πειθαρχήσουμε στις επιταγές για την Υγεία. Δεν είναι ώρα που θα προτάξουμε κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι η ώρα της πειθαρχίας και προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Να σημειωθεί ακόμη πως τα συλλογικά όργανα, το δημοτικό συμβούλιο, οι επιτροπές κ.λπ. αναστέλλουν τις συνεδριάσεις τους μέχρι νεωτέρας.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΣ
Μιλώντας από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος ξεκαθάρισε πως ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ βεβαιωμένο κρούσμα (επισήμως) στην περιοχή ευθύνης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και στο νησί της Ρόδου. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η παραπληροφόρηση. Για πιθανά κρούσματα κ.λπ. Δυνητικά όλοι είμαστε ύποπτοι για λοίμωξη από τη νόσο. Κανένας δεν αποκλείεται και με αυτή την λογική κινούμαστε. Η ‘διασπορά’ ψευδών ειδήσεων το μόνο που κάνει είναι να σπέρνει πανικό, να δημιουργεί αμφιβολίες, να δημιουργεί συνωστισμό στα ιδιωτικά ιατρεία, στα δημοτικά ιατρεία και στο Νοσοκομείο» όπως τόνισε. Ο κ. Τριάντος ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Ρόδου ακολουθεί όλες τις επιταγές της ΕΟΔΥ μέσω της ΠΝΠ εφαρμόζοντας όλες τις οδηγίες: «Η Ελλάδα έλαβε μέτρα ασφαλείας πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες. Η αξία των μέτρων δεν θα γίνει πριν περάσουν δύο εβδομάδες. Ο κορωνοϊός ακλουθεί μια εξελικτική πορεία και θα εκτιμηθεί αργότερα όπου θα γίνουν τα εξής: θα ακολουθήσει μια αυξητική τάση η οποία υπολογίζεται να φτάσει στην κορύφωσή της στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Εκεί θα εκτιμηθεί η κατάσταση. Η ουσία είναι να μείνουμε σπίτι. Να ξέρουμε όλοι ότι κάθε άτομο που προσβάλλεται από κορωνοϊό μπορεί να τον μεταδώσει σε 3-4 άτομα κ.ο.κ. Γι αυτό ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα ‘ορφανά’ κρούσματα –άτομα που είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν που ήταν».
Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι στα έξι Δημοτικά Ιατρεία, από 8-10, θα παραλαμβάνονται από τη νοσηλεύτρια το ΑΜΚΑ και ο αριθμός τηλεφώνου του ασθενούς και την επομένη θα παραλαμβάνουν την ηλεκτρονική τους συνταγογράφηση. Από εκεί και πέρα, α. αναστέλλονται η λειτουργία και τα τροφεία όλων των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ρόδου (Καβαρινού, Μοσχόβη, Αγίους Αποστόλους, και Παλιό Νοσοκομείο) β. οι τρόφιμοι του ΚΗΦΗ θα μένουν στα σπίτια τους όπου θα τους διανέμεται το συσσίτιο που δικαιούνται γ. το Συσσίτιο θα διανέμεται κανονικά εκτός κτηρίου.
«Για την ώρα, πάμε καλά. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χαλαρώσουμε και να μην ακολουθούμε τα μέτρα ασφαλείας».
Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Καμπουράκης διαβεβαίωσε πως αναμένεται να παραληφθούν στην Ρόδο τέσσερις θάλαμοι πίεσης μέσα στην εβδομάδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στα παλαιά σφαγεία όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες, ο δήμαρχος Ρόδου ξεκαθάρισε: «Είναι η ώρα να ασχοληθούμε με τον κορωνοϊό. Η Ελλάδα έχει σύνορα και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τους συνοριοφύλακες στον Έβρο. Το ίδιο και για τα θαλάσσια σύνορά μας. Εμείς κάνουμε ό,τι απαιτείται για όλα. Να έχουν γνώμη όσοι έχουν γνώση και δεν είναι ώρα οι ‘παρέες πικραμένων’ να επιδίδονται σε ακροβατήματα και εικασίες. Δεν είναι δυνατόν, σοβαροί άνθρωποι που θέλουν να λένε τον εαυτό τους δημοσιογράφο, από πίκρα που τους στεναχώρησα, να έρχονται και να λένε ότι το Λ.Τ. έχει αρμοδιότητα για το λιμάνι… Οι ήρωες της πίκρας θα έχουν άποψη για να κλείσει το αεροδρόμιο; Να κλείσει για Έλληνες, για Ροδίτες, για Ευρωπαίους ή για Σένγκεν; Όλοι έχουν γνώμη χωρίς να έχουν…. γνώση!»

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ Κ ΟΙ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ
Σε ερώτηση για την κατάσταση στα γεφύρια, ο κ. Καμπουράκης ήταν κατηγορηματικός (δείχνοντας στους δημοσιογράφους και ένα μικρό κομμάτι από άσφαλτο): «Αυτή είναι πέτρα δαπέδου με την οποία έκανε ασφαλτόστρωση η προηγούμενη δημοτική αρχή! Με τέτοιες πέτρες, και βέβαια ξεκολλάει το οδόστρωμα αφού είναι πάχους μόλις 2 εκατοστών! Γι αυτό και υπάρχουν αυτές οι λακκούβες. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με την ‘σπείρα των πικραμένων’…»

Πηγή:www.dimokratiki.gr

NO COMMENTS