K. Xαλκιάς: Αδικαιολόγητη υστέρηση εσόδων, «βιομηχανία» απευθείας αναθέσεων

0
6

Επιστροφή των τελών στα επίπεδα του 2019 στον δήμο Ρόδου ανακοίνωσε ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών – «Άλλοι ξοδεύουν και άλλοι πληρώνουν, αφού δυστυχώς οι δημότες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό της κακής οικονομικής διαχείρισης».

Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο δήμος Ρόδου, αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Χαλκιάς, ο οποίος περιέγραψε μία άφροων αντιμετώπιση των οικονομικών από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, όπου δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη των οικονομικών δεδομένων, με συνεχή μείωση εσόδων από το 2020 και μετά, με αποκορύφωμα το δεύτερο προεκλογικό εξάμηνο του 2023, απουσία ελέγχων, όσον αφορά τις οφειλές προς τον δήμο αλλά και μία «βιομηχανία» απευθείας αναθέσεων, ο μεγαλύτερος αριθμός στη χώρα, οι οποίες θα ελεγχθούν και οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε ότι αδυνατεί ν’ αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίον γινόταν η διαχείριση των οικονομικών του δήμου και σημείωσε ότι η πανδημία Covid 19 θα μπορούσε να δικαιολογήσει την υστέρηση εσόδων το 2020 και το 2021, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την υστέρηση του 2023, όταν η τοπική οικονομία είχε ανακάμψει πλήρως.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η απελθούσα δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για να βρει τους μηχανισμούς αξιοποίησης, προς όφελος των οικονομικών του δήμου, των εκατομμυρίων τουριστών που περνούν ετησίως από τη Ρόδο, με ένα μικρό τέλος για τη χρήση των υποδομών και των πόρων του νησιού, που δεν θα κόστιζε περισσότερο από έναν καφέ και το οποίο δεν θα επιβάρυνε τους ντόπιους κατοίκους.

Ερωτηθείς για την αύξηση των τελών που προανήγγειλε, μέσα από πρόσφατη συνέντευξή του, ότι θα προχωρήσει η νέα δημοτική αρχή, ο κ. Χαλκιάς διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για νέα αύξηση τελών, αλλά για επαναφορά τους στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, ενώ ερωτηθείς πώς η νέα δημοτική αρχή θα αντιμετωπίσει την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, έδωσε τη διαβεβαίωση προς τους δημότες ότι «θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν» προκειμένου ο δήμος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ωστόσο υπογράμμισε, ότι δυστυχώς οι δημότες είναι εκείνοι που πάντα καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό κάθε αποτυχημένης οικονομικής διαχείρισης, λέγοντας χαρακτηριστικά «άλλοι ξοδεύουν κι άλλοι πληρώνουν».
Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Χαλκιάς, σε ποια κατάσταση είναι σήμερα τα οικονομικά του δήμου της Ρόδου που παρέλαβε η δημοτική αρχή του Αλέξανδρου Κολιάδη, επισήμανε:

«Έχουμε μπει στη διαδικασία από την 1-1-2024 σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς του δήμου, να ερευνάμε σε καθημερινή βάση τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Ρόδου, προκειμένου να αποτυπώσουμε αφενός μεν την πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του δήμου, και αφετέρου να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην ποιοτική ανάλυση των δεδομένων και στην επεξεργασία λύσεων. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχαμε αυτή την εικόνα τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, ώστε να έχουμε μπορέσει σήμερα πλέον που μιλάμε, να έχουμε ξεκινήσει με την εφαρμογή των λύσεων.

Δυστυχώς όμως επειδή δεν μας παρασχέθηκε η ενημέρωση που απαιτούνταν για τα ζητήματα αυτά παρά το γεγονός ότι το ζητήσαμε εγγράφως, πλέον είμαστε αναγκασμένοι απ’ να αντλήσουμε τα στοιχεία αυτά με τη συνεργασία των υπηρεσιακών, οι οποίοι δείχνουν άμεση ανταπόκριση και στη συλλογή των στοιχείων αυτών.

Χρηματικά υπόλοιπα που έρχονται από το προηγούμενο έτος 2023 δείχνουν μειωμένα, βλέπουμε διαχρονικά από το 2020 μέχρι και σήμερα μία μείωση των χρηματικών υπολοίπων ανά έτος, η οποία είναι της τάξεως των 10 με 15 εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι στα ταμεία του δήμου 1-1-2020 υπήρχε ένα ποσό γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό αυτό σήμερα έχει φθάσει στα 17 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι με μία συνεχιζόμενη τάση από χρόνο σε χρόνο, άλλοτε 10 και άλλοτε 15 περίπου εκ ευρώ, δημιουργεί πρόβλημα.
Πρέπει να γίνει ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, έχουμε υπόψη μας κάποια αιτία που έχουν συντελέσει σε αυτή την μείωση.

Ποτέ δεν είναι μία η αιτία πάντα έχουμε μία σωρευτική δράση αιτιών που καταλήγουν σε αυτό το αποτέλεσμα, αφενός βλέπουμε μία υστέρηση των εσόδων που έχει να κάνει με τη δυσλειτουργία του δήμου και την έλλειψη ελέγχων και εισπρακτικών μηχανισμών κατάλληλων ώστε ο δήμος καλώς ή κακώς να παίρνει αυτά τα οποία θα έπρεπε να πάρει, έστω και αυτά τα τρέχοντα. Επίσης, δε μπορούμε να είμαστε άδικοι, μεσολάβησαν και δύο χρόνια του κορωνοίου.

Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι απέναντι στον οποιονδήποτε, πρέπει να αξιολογηθεί ακριβώς η επίπτωση που είχαν αυτές οι δύο χρονιές στα οικονομικά του δήμου, Να δούμε δηλαδή πόσο υστέρησαν αυτές τις χρονικές περιόδους στα έσοδα και αν υπήρξε κάποιο ισοδύναμο από την πλευρά του Κράτους που να ισοστάθμισε.

Το 2023 η υστέρηση των εσόδων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, τουλάχιστον για το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία τελευταία τρίμηνα του 2023 προφανώς ήταν κάποια άλλη η αιτία που οδήγησε στην απόφαση να πάνε πίσω οι εισπράξεις ή συντέλεσε στο γεγονός να πάνε πίσω οι εισπράξεις.

Δεν ξέρω αν ήταν πολιτική απόφαση αυτό ή υπήρξαν άλλα αίτια γι’ αυτό σας λέω δεν θέλω να είμαι άδικος. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό το εξαιρετικό, το ιδιαίτερο που συνέβη στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 που οδήγησε σε αυτή τη μείωση των εσόδων».

Ο κ. Χαλκιάς αναφορικά με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, υποστήριξε:
Δεν λέω μισόλογα ποτέ ούτε υπαινίσσομαι. Ναι, πάντα οι πολίτες την πληρώνουνε. Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που θα την πληρώσουν οι πολίτες. Πάντα έτσι γίνεται. Κάποιοι ξοδεύουν και κάποιοι άλλοι πληρώνουν, οι πολλοί μάλιστα.

Και τις περισσότερες περιπτώσεις και αυτοί που δεν μπορούν και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο με θλίβει αυτό. Δεν προέρχομαι από κάποια οικογένεια ή από κάποια κοινωνική τάξη ή από κάποιον χώρο που δεν με θλίβει ακόμη και το τελευταίο ευρώ που αναγκάζομαι να πληρώσω για φόρους, τέλη κ.λπ. και αντιλαμβάνομαι πλήρως τον οποιονδήποτε καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη για να καλύψει ταμειακές ανάγκες κρατικές ή του δήμου.

Πάντα έτσι γίνεται, όταν δεν επικρατεί σύνεση στη διαχείριση των οικονομικών. Βεβαίως ό,τι κάνουμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα και προς την κατεύθυνση αυτή να είστε σίγουροι, ότι θα γίνει με σεβασμό όλων των κανόνων της αναλογικότητας. Όταν λέμε για αύξηση τελών, θέλω να διευκρινίσω, ότι μιλάμε για επαναφορά των τελών στα επίπεδα προ του κορωνοίου. Δε μιλάμε για επιβάρυνση η οποία δεν προϋπήρχε.
(Πηγή: Real Voice)

NO COMMENTS