Ηχοχρώματα εν χορώ…

Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη μοναδικής αισθητικής και ποιότητας συναυλία της Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου του ΔΟΠΑ Ρόδου που παρακολουθήσαμε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου.

Το κοινό στο κατάμεστο θέατρο ξαφνιάστηκε ευχάριστα όταν ακούστηκαν οι πρώτες τυμπανοκρουσίες, που έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη της παράστασης. Σαράντα ένα (41) χορωδοί στο σκοτάδι, με ένα κερί στο χέρι κατέκλυσαν εν πομπή όλους τους διαδρόμους, τραγουδώντας ένα εκρηκτικό τραγούδι από τη μακρινή Σκανδιναβία. Αυτός ήταν ο τρόπος τους να καταλήξουν στη σκηνή, δίνοντας το στίγμα για τη μυσταγωγία που θα ακολουθούσε.

Το χορωδιακό σύνολο συνεπήρε το κοινό από την πρώτη νότα ως την τελευταία, με μία επιλογή τραγουδιών πλούσια και εμπνευσμένη. Με ιδιαίτερες εναλλαγές φωνών και μουσικών ειδών, η πανδαισία ηχοχρωμάτων αγκάλιασε το παρόν και ανέδειξε το παρελθόν, προσφέροντας στους επισκέπτες ακούσματα από συνθέσεις κλασικών δημιουργών (Brahms, Mozart, Vulpius, Pleyer), τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού και ρεμπέτικου (N. Μαυρουδής, Κ. Κακογιάννης, Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης), αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου (S. Linda, R. Noble-J. Cambell-R. Connelly). Από τα εντυπωσιακά «κρεσέντο» της βραδιάς, ένα τραγούδι από τη ναυτική παράδοση της Νέας Ζηλανδίας που ερμήνευσαν με ενθουσιώδη ορμή οι άνδρες της χορωδίας. Ακόμα πιο ηχηρό, ένα παραδοσιακό της Κύπρου με παραμυθιακό χαρακτήρα, που σε γνήσια κυπριακή διάλεκτο «αφηγήθηκε» η χορωδία, με την αριστοτεχνική συμβολή των χορωδών-μελών της κουκλοθεατρικής ομάδας Καραμπόλα, που παρουσίαζαν τον θρύλο επί σκηνής, μέσα από το crankie – ένα κινούμενο πανόραμα που υπήρξε ο πρόδρομος του πρώιμου κινηματογράφου. Επιστέγασμα σε αυτόν τον μουσικό περίπατο, το «Καλντερίμι» του Ρόδιου συνθέτη Αντώνη Κυζούλη, ο οποίος ήταν παρών και έγινε μάρτυρας του θερμού χειροκροτήματος που απέσπασε ο ξεχωριστός αυτός…μύθος της Οδού Ιπποτών.

Λυρικές «νότες» σε ολόκληρη τη συναυλία προσέδιδαν τα ευρηματικά και ζωηρά κείμενα του Βαγγέλη Κατσογριδάκη που απέδωσε, όπως πάντα με μαεστρία, ο Ευάγγελος Σπάρταλης, συντροφεύοντας τη μέθεξη των θεατών.

Πλήθος από τρυφερά χαμόγελα και δροσερές φωνές γέμισε η σκηνή, όταν τραγούδησε το πολλά υποσχόμενο για το μέλλον εργαστήρι παιδικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου ΔΟΠΑ Ρόδου, ερμηνεύοντας με αβίαστη αρτιότητα τρία τραγούδια – ένα από αυτά με τη συνοδεία της χορωδίας ενηλίκων, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα συγκινητική αρμονία κατεργασμένων και ακατέργαστων χορδών.

Άξια Μαέστρος η Άντζελα Σπανού, που με την ευγενική της αύρα έδωσε ρυθμό και πνοή στο έργο αυτό και κατάφερε να καθοδηγήσει το σύνολό της σε ένα αποτέλεσμα που απόλαυσε και επιδοκίμασε το κοινό της Ρόδου.

 

Στη συνοδεία του πιάνου η Σεβαστή Χατζηστρατή, στην κιθάρα ο Janez Spendov, στα κρουστά η Άννα Νικητιάδη, στο crankie η Φαίη Ρεϊζίδου. Αφίσα: Ρένα Βουτυράκη. Δημιουργία λογότυπου: Σπύρος Πλατής.

NO COMMENTS