“Ταξιδιωτικές σημειώσεις από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα”, μία σπουδαία φωτογραφική έκθεση σε επιμέλεια του Bruno Lanteri Liano

Το πάθος ενός φίλου -λάτρη της Ρόδου, του Bruno Lanteri Liano, από την πόλη Venaria Reale του Τορίνο της Ιταλίας και προέδρου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου “Armonia”, η συνεργασία μερικών φίλων από την Ελλάδα όπως η ένωση “Piedmont Greece”, ο pro loco Altessano Venaria Reale και ο δήμαρχος της Venaria Reale, της μικρής αυτής πόλης με τους 35000 κατοίκους, Fabio Giulivi, οδήγησαν στην υλοποίηση δύο σημαντικών εκδηλώσεων, που προέβαλαν τη Ρόδο και τα νησιά μας στην περιοχή και οι οποίες έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2022, στον εκθεσιακό χώρο της πόλης, δίπλα στο Παλάτι, παρουσία τοπικών παραγόντων και πλήθους κόσμου.

Πρόκειται για μία φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Ταξιδιωτικές σημειώσεις από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα” που πραγματοποιήθηκε από τις 1-3 Απριλίου 2022, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη Ρόδο και τα νησιά της Δωδεκανήσου, υπό την επιμέλεια του Bruno Lanteri Liano, με ιδιαίτερη αναφορά στην ιταλική εποχή και στους στρατιώτες που χάθηκαν κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ομιλητής ήταν ο Bruno Lanteri Lianò, που έχει στο ενεργητικό του πάνω από 40 χρόνια επισκέψεων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Ρόδο, τον τόπο καταγωγής της συζύγου του, ο οποίος θεωρεί φυσικά το νησί δεύτερη πατρίδα του, καμαρώνει για τους συγγενείς και φίλους που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια και έχει τιμηθεί από την Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου με τον πολυπόθητο, όπως αναφέρει ο ίδιος, τίτλο του «Φίλου της Ρόδου», για τις δραστηριότητες και την προβολή του νησιού στην πόλη που ζει, την Venaria Reale στο Τορίνο.

Η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Καλώς ήλθες Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2022 και αφορούσε παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2022, με την Ομάδα Χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιεμόντε – Ελλάδα ”Santorre di Santarosa”, αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID στην UNESCO.
Και οι δύο εκδηλώσεις τέθηκαν υπό την αιγίδα όχι μόνον του Δήμου Venaria Reale, αλλά και της πόλης του Τορίνο με 2,26 εκατ. κατοίκους και του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πιεμπονγκσάντ με 4 εκατ. 256.000 κατοίκους.

Παρόντες και στις δύο εκδηλώσεις ήταν ο δήμαρχος της Venaria Reale κ. Fabio Giulivi, ο αντιδήμαρχος κ. Gian Paolo Cerrini και η σύμβουλος Τουρισμού- Πολιτισμού κα Monica Federico, στελέχη τοπικών συλλόγων και οργανώσεων και φυσικά πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
«Σκοπός των εκδηλώσεων» όπως τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Giulivi, «είναι η σύσφιξη των σχέσεων με τον Δήμο Ρόδου και ενδεχομένως η υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας και ανταλλαγής εμπειριών και πολιτιστικών δράσεων, μεταξύ τόπων που φιλοξενούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Bruno Lanteri Liano, ήλθε πρόσφατα στη Ρόδο όπου συναντήθηκε με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού Αθανάσιο Βυρίνη και του μετέφερε τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής της πόλης Venaria Reale για το πλούσιο ενημερωτικό υλικό της Ρόδου που εστάλη και προβλήθηκε στις εκδηλώσεις, εξέφρασε δε παράλληλα την πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του για σύναψη σχέσεων και επισήμως με τη Ρόδο σε διάφορους τομείς, με προεξάρχοντες αυτούς του τουρισμού και του πολιτισμού.
Ο κ. Βυρίνης, με τη σειρά του, αφού τον ευχαρίστησε για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Απρίλιο 2022, όπου προβλήθηκε η ιστορία, ο πολιτισμός και η φυσική ομορφιά της Ρόδου στους Ιταλούς κατοίκους της περιοχής, αναφέρθηκε στους δεσμούς της Ρόδου με τους Ιταλούς, τονίζοντας ότι «η διαχρονική αγάπη των Ιταλών για τη Ρόδο και η σαφής προτίμηση τους στο νησί των Ιπποτών, επιβεβαιώθηκε και πάλι, αυτή τη φορά στην περιοχή Venaria Reale του Τορίνο».
Δεσμεύθηκε δε ότι θα μεταφέρει στον δήμαρχο Ρόδου το αίτημα τους για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πόλεων. Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του για αξιόλογη αύξηση των Ιταλών τουριστών την φετινή τουριστική περίοδο.

NO COMMENTS