Κυρίες & Κύριοι,

Η νέα πραγματικότητα που ζούμε, εξαιτίας παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η κλιματική κρίση, βάζει και νέες προτεραιότητες. Αν και η Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ακουγόταν περισσότερο σαν Ρομαντική Ευχή, όταν την λέγαμε, σήμερα αποδεικνύεται Αδήριτη Ανάγκη. Μονόδρομος, για να υπάρχει μέλλον για τα παιδιά μας, και τα παιδιά τους.
Ο στόχος λοιπόν που έχουμε θέσει ως Δημοτική Αρχή της Ρόδου, είναι βάλουμε περισσότερο Πράσινο και περισσότερο Γαλάζιο, στην καθημερινότητα της Ρόδου, και να πετύχουμε, το Φωτεινό Σμαραγδί της Αειφορίας και της Βιωσιμότητας, που είναι και το χρώμα που χαρακτηρίζει διαχρονικά το νησί μας, ως πολύτιμο Πετράδι, στο Στέμμα του Ελληνικού Τουρισμού.
Θέλουμε μια Πράσινη, Έξυπνη, Φωτεινή και Καινοτόμα Ρόδο.
Πρώτα απ’ όλα γιατί, το αξίζουμε ως Ροδίτες. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, και πρέπει αυτή την Ευλογία, να τη σεβαστούμε, και να μην την κατασπαταλήσουμε. Επιπλέον, ο τόπος μας, για να συνεχίσει να είναι, στην κορυφή των παγκόσμιων τουριστικών προτιμήσεων, οφείλει να παρακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις, και να εμπλουτίζει διαρκώς την ταυτότητα, τού τουριστικού προϊόντος του.
Σε μια αγορά όπου οι επισκέπτες, όλο και περισσότερο από δω και πέρα, θα βάζουν Οικολογικά Κριτήρια, για την επιλογή προορισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε άμεσα, σε αυτήν την πρόκληση.
Το μέλλον, για να υπάρχει, πρέπει να είναι βιώσιμο. Πρέπει να το οραματιστούμε, να το σχεδιάσουμε, να το χρηματοδοτήσουμε, να το υλοποιήσουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε κι εμείς, ως Δημοτική Αρχή. Και όλοι ίσως γνωρίζετε, πως πρωτοπορούμε διαρκώς σε πράσινες δράσεις, όπως για παράδειγμα η Ηλεκτροκίνηση. Όπως επίσης πρωτοπορούμε, και στην ταυτόχρονη διαφύλαξη και ανάδειξη, και του πολιτισμικού μας κεφαλαίου.
Τα σχέδιά μας για τη Μεσαιωνική Πόλη, που έτυχαν αμέριστου ενδιαφέροντος και υποστήριξης, από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, πιστοποιούν πως σήμερα, η Ρόδος έχει μια Ολιστική Προσέγγιση, στη διαχείριση του φυσικού & πολιτισμικού αποθέματός της, με όρους αειφορίας, μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, ποιότητας στην καθημερινότητα κατοίκων, και επισκεπτών.
Σε αυτή τη συνολική προοπτική, εντάσσεται και η στρατηγική συνεργασία του Δήμου Ρόδου, με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, ωριμάζοντας προηγούμενες, και προετοιμάζοντας Νέες παρεμβάσεις, Υψηλής Συμβολικής, αλλά & Πρακτικής σημασίας. Που θα δώσουν σημαντικές υπεραξίες, στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.
Το 2021 αποτελεί σταθμό: τόσο σε Επιστημονικό, όσο και σε Πολιτικό επίπεδο, αναφορικά με πρωτοβουλίες Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, στο Νότιο Αιγαίο. Ο Δήμος Ρόδου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, καθίσταται ο πρώτος φορέας, που θα εκτελέσει Δημόσιο Έργο, ως αποτέλεσμα Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Για μια ακόμη φορά, η Ρόδος πρωταγωνιστεί, και ανοίγει δρόμους προς το «μέλλον, που έχουμε ανάγκη».
Το έργο όπως γνωρίζετε, αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου, ένα έργο με υπερτοπική σημασία, για ολόκληρη την πόλη της Ρόδου, λόγω της ευρύτερης Ιστορικής, Κοινωνικής, Αρχιτεκτονικής, και Περιβαλλοντικής σημασίας, της Πλατείας.
Αφενός είναι ένα παράδειγμα, για το πως μπορούμε να έχουμε μια ποιοτική λειτουργία του Δημόσιου Χώρου, της Πόλης της Ρόδου, και αφετέρου μεταδίδουμε, κι ένα πολύ σαφές, μήνυμα:
Εμπιστευόμαστε τα μυαλά του τόπου μας. Τους Δωδεκανήσιους αρχιτέκτονες. Τους Ροδίτες επιστήμονες. Λαμπρές γενιές, με λαμπρές σπουδές, με λαμπρές ιδέες. Γι’ αυτό λέμε σε όλους τους τόνους, πως στη Ρόδο αξίζει, μόνο να λάμπει! Και σε αυτή την καθημερινή προσπάθεια, είμαστε δεσμευμένοι, ενώνοντας δυνάμεις, και επιδιώκοντας τη συνεργασία, που είναι προϋπόθεση, για να ανεβάσουμε τη Ρόδο μας, πιο ψηλά.
Λεπτομέρειες για το έργο, αλλά και για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε, από κοινού με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, θα πουν οι συνάδελφοι. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι πως το momentum, πάνω στο οποίο στεκόμαστε, είναι εξαιρετικά κρίσιμο.
Τα προβλήματα είναι πολλά, και οι προκλήσεις είναι μεγάλες: Στις δύσκολες στιγμές, οι πράξεις μετράνε. Ευθύνη όλων μας είναι λοιπόν, αυτή την ώρα να προτείνουμε λύσεις, και όχι να περιγράφουμε τα προβλήματα. Οι ευκαιρίες, δεν θα πέσουν από τον ουρανό. Είναι απολύτως στο χέρι μας, να τις δημιουργήσουμε. Είναι θέμα νοοτροπίας, και αντίληψης. Τώρα ωστόσο, που όλα θέλοντας και μη, αλλάζουν, είναι ώρα να αξιοποιήσουμε, αυτή τη μεταβατική περίοδο, της “Νέας Κανονικότητας”, για να κινηθούμε με τόλμη, μπροστά.
Η συμβολή των αρχιτεκτόνων, μπορεί, και πρέπει να είναι καθοριστική. Για τη Βιωσιμότητα, για την Αισθητική, για την Ποιότητα Ζωής, για την Καθημερινή Λειτουργία. Η αρχιτεκτονική είναι, μια ζωντανή αφήγηση, της πορείας ενός τόπου, μέσα στον χρόνο. Μια κληρονομιά, που αποτυπώνεται στα μεγάλα, και στα μικρά έργα, στα δημόσια, και στα ιδιωτικά έργα. Παντού. Και η αφήγηση αυτή, σήμερα οφείλει να έχει στο επίκεντρο, την εναρμόνιση της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη φύση. Και την αξιοποίηση των Επιστημονικών & Τεχνολογικών Επιτευγμάτων. Έτσι θα το πετύχουμε.
Όπως είπα, έχουμε εμπιστοσύνη στα μυαλά, και στους επιστήμονες του τόπου τους. Και πάνω απ’ όλα, έχουμε εμπιστοσύνη στην καρδιά τους, στο πάθος τους, στο ταλέντο τους και στην αγάπη τους, για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Γι’ αυτό θέλω να ευχηθώ, κάθε επιτυχία στις εργασίες του 04ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής & Τουρισμού, που έχει καταξιωθεί πλέον, ως θεσμός, και έχει ταυτιστεί η διεξαγωγή του με τη Ρόδο μας. Γι’ αυτό και θα είμαστε ως Δήμος, δίπλα στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, προκειμένου να στηρίξουμε την περαιτέρω αναβάθμισή του Συνεδρίου, σε θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας, και στην καθιέρωσή του, ως Κορυφαία Πλατφόρμα Διαλόγου, και Διάχυσης Τεχνογνωσίας, για την Αρχιτεκτονική, τον Τουρισμό, και το Βιώσιμο Αύριο.
Για μας, το στοίχημα είναι αδιαπραγμάτευτο: Η Ρόδος, μπορεί να γίνει βιώσιμη, για τους σημερινούς κατοίκους της, και αειφόρος για τις επόμενες γενιές. Δεν είναι ουτοπία. Είναι προγραμματική αρχή, και στόχος, για τον οποίο αξίζει να δώσουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης, τον καλύτερο εαυτό μας.
Μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα, και είμαι βέβαιος, πως θα το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

NO COMMENTS