Στις 21 Ιουνίου κάθε έτους εορτάζεται σε όλη την Ευρώπη η Γιορτή της Μουσικής, οπότε και χιλιάδες μουσικές εκδηλώσεις, ανοικτές στο κοινό, λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά της.

Η αρχή

Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

 

Η Γέννηση του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 

10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.

Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν  για το κοινό.

Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος

Η ΕΓΜ Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (38 το 2016).

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είχε πραγματοποιηθεί με εξαιρετική επιτυχία στη Ρόδο το 2012 και το 2013, αλλά όχι έκτοτε. Τώρα και πάλι, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιστρέφει στη Ρόδο, με τοπικό συντονιστή το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και συνδιοργανωτή τον Δήμο Ρόδου – Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου.

Οι εκδηλώσεις θα επικεντρωθούν στις 21 Ιουνίου 2017 στην πόλη της Ρόδου, σε τέσσερα σημεία:

  • Παναγιά του Μπούργκου, στη Μεσαιωνική Πόλη. Στο χώρο θα υπάρχει βασική ηχητική εγκατάσταση. Κατάλληλη για μεγάλα σχήματα όπως χορωδίες, σχήματα παραδοσιακής μουσικής, κ.τ.λ.
  • Πλατεία Σωκράτους. Στο χώρο δεν θα υπάρχει ηχητική εγκατάσταση. Κατάλληλο για σχήματα όπως φιλαρμονικές ή σόλο καλλιτέχνες πνευστών, εγχόρδων, street artists.
  • Πλατεία Κύπρου. Στο χώρο δεν θα υπάρχει ηχητική εγκατάσταση. Κατάλληλο για σχήματα όπως φιλαρμονικές ή σόλο καλλιτέχνες πνευστών, εγχόρδων, street artists.
  • Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο. Εσωτερικός χώρος πρώτου ορόφου στη Μεσαιωνική Πόλη, με μεγάλο πιάνο διαθέσιμο. Κατάλληλο για σόλο πιάνο, πιάνο φωνή ή πιάνο + άλλο όργανο.

Επιλέξιμες δράσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μουσικές δράσεις κάθε τύπου οι οποίες είναι ανοικτές και ελεύθερα προσβάσιμες στο κοινό και στις οποίες οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς και θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 21 με 25 Ιουνίου 2017. Δράσεις μπορούν να διοργανώσουν όλοι οι τοπικοί φορείς, σύλλογοι, αλλά και επιχειρήσεις. Εφόσον φορείς και επιχειρήσεις από άλλα σημεία της Ρόδου επιθυμούν να διοργανώσουν τοπικά δράσεις που θα ενταχθούν στο επίσημο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής να υποβάλλουν τη σχετική φόρμα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Σπιτιού της Ευρώπης, το αργότερο μέχρι τις 20/05/2017.

Στόχος είναι οι τέσσερις χώροι να είναι ανοικτοί και γεμάτοι μουσική καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ. Η συμμετοχή των ντόπιων καλλιτεχνών και των ντόπιων καλλιτεχνικών σχημάτων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Ρόδος ξέρει να γιορτάζει τη μουσική και είναι περήφανη για το καλλιτεχνικό δυναμικό και την μουσική της παράδοση. Όσοι καλλιτέχνες και σχήματα επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρουν εδώ: https://goo.gl/forms/Gwewz9lJozN6k1qp2. Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχών 20/05/2017.

NO COMMENTS