Για ένα «έγκλημα κατά των Ροδίων», κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Πάττας, σχετικά με την κλοπή των ανάγλυφων αναπαραστάσεων στην Φιλέρημο και αναδεικνύει κι εκείνος με τη σειρά του την αναγκαιότητα πλέον εκσυγχρονισμού της φύλαξης των μνημείων μας.

Ο ίδιος επισκέφθηκε το σημείο της κλοπής στον λόφο της Φιλερήμου την Κυριακή (σ.σ. 4.02.2024) και σε δηλώσεις του χθες ανέφερε:
«Πραγματικά, αυτό είναι ένα χτύπημα κατά όλων των Ροδίων, είναι ένα χτύπημα βασικά στην καρδιά μας.

Τόσα χρόνια και με πολέμους, τόσα χρόνια κανείς δεν διανοήθηκε να κάνει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα-γιατί πρόκειται για έγκλημα».

Κατά την αυτοψία που έκανε, διαπίστωσε, ότι έκλεψαν περίπου από τη μέση της διαδρομής του Γολγοθά επτά χαλκογραφίες από τα προσκυνητάρια που υπάρχουν στον δρόμο και στον Σταυρό.

Στην αρχή και στο τέλος έχουν μείνει τα ανάγλυφα και ο ίδιος εκτιμά ότι πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια, πιθανολογώντας μάλιστα ότι δεν ήταν μόνο ένα άτομο. Και δήλωσε:

«Όποιοι πήγαν, πήγαν επί τούτου με οργανωμένο σχέδιο για να κάνουν αυτό το έγκλημα. Έβγαλαν με χειρουργικό τρόπο τις χαλκογραφίες που υπήρχαν στα προσκυνητάρια, δεν άφησαν τίποτα, μάλιστα έκαναν και ζημιές στα προσκυνητάρια, οπότε η ζημιά είναι πολλαπλή».

Εκείνο που αναδεικνύεται, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, είναι ότι πλέον πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα μέτρα φύλαξης των μνημείων μας καθώς αυτό ήταν ένα δυνατό «καμπανάκι» που ήχησε για όλους μας και δεν αφορά μόνο την αρχαιολογία, τον δήμο ή την περιφέρεια αλλά μας αφορά όλους.

«Τα Μνημεία αυτά είναι η κληρονομιά μας και οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού για τις επόμενες γενιές. Μάλιστα, δεν παραλείπε να εκφράσει την οργή του για το γεγονός αλλά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της και οι υπεύθυνοι, όταν οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, θα απαιτήσουμε ο πέλεκυς να είναι βαρύτατος, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Όπως είπε, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Όσο για τις εκτιμήσεις του για τους δράστες αυτού του πρωτοφανούς γεγονότος, είπε, ότι σε περίπτωση που πρόκειται για κυνηγούς χαλκού, οι Αρχές προσπαθούν να τους εντοπίσουν πριν τα καταστρέψουν ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται για αρχαιοκάπηλους καθώς πρόκειται για κειμήλια μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξία. «Είναι θέμα τιμής και για την Αστυνομία και για όλους μας να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν βαρύτατα», είπε.

Το βράδυ δεν υπάρχει φύλαξη στην περιοχή, ως γνωστόν, φωτισμό έχει τώρα αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Πάττας, οι δράστες δεν φοβήθηκαν, «πήγαν οργανωμένα και δεν γνωρίζουμε εάν δεν πρόλαβαν να τα πάρουν όλα».

Καταλήγοντας μάλιστα, τονίζει, ότι πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά ο τρόπος φύλαξης των Μνημείων μας και αυτό πρέπει να το εξετάσουν όλες οι αρμόδιες Αρχές.

ΠΗΓΗ: Η ΡΟΔΙΑΚΗ

NO COMMENTS