Στο κέντρο της πόλης της Ρόδου υπάρχουν πολλά μεγάλα δένδρα η παρουσία των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φυσιογνωμία της πόλης. Τα δένδρα αυτά, όμως, λόγω μεγέθους αλλά και φυτοπαθολογικών παραγόντων, θέτουν θέματα ασφάλειας. Τεράστια κλαδιά βρίσκονται πάνω από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους και χώρους διέλευσης πεζών με κίνδυνο να σπάσουν απροειδοποίητα. Εάν κλαδευτούν αυστηρά τα δένδρα αυτά, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια, θα επηρεαστεί αρνητικά η εικόνα της πόλης και η υγεία των δένδρων. Εάν δεν κλαδευτούν, υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων.
Για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου ζήτησε επιστημονική συνδρομή από ειδικούς δενδροκόμους, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν τα δένδρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά των δημοτών.
Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκαν την Ρόδο οι ειδικοί γεωπόνοι – δενδροκόμοι Gasperini Stefania (ειδική δενδροκόμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δενδροκομίας) και ο Giovani Morreli (ειδικός δενδροκόμος), εξειδικευμένοι σε αξιολογήσεις και διαχείριση μεγάλων δένδρων αστικού πρασίνου. Πρόκειται για ειδικούς επιστήμονες με διεθνή παρουσία που έχουν αναπτύξει ήδη συνεργασίες με Δήμους της Ελλάδας εκπονώντας μελέτες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και σωστικές επεμβάσεις μεταξυ άλλων για τον ιστορικό πλάτανο του Παυσανία στον Δήμο Αιγιαλείας

Θα γίνει κατ’ αρχήν αξιολόγηση για 27 συνολικά δένδρα στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα τα παρακάτω:

1. 17 φίκοι στον κήπο του Ήχος και Φως
2. Ο ιστορικός φίκος του Ακταίον
3. 6 φίκοι και ένας πλάτανος στα Πλατανάκια
4. ένας φοίνικας στα 100 μαγαζιά
5. η συκομορέα πίσω από την Νέα Αγορά.
6. Επίσης οι φίκοι στην πλατεία Αφάντου και ο εμβληματικός πλάτανος στην Πηγή Φασούλι στην Ψίνθο
Για κάποια δένδρα ίσως χρειαστεί και περαιτέρω διερεύνηση, σε δεύτερο στάδιο, με πιο εξειδικευμένες διαγνωστικές μεθόδους. Η δράση αυτή θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας βελτίωσης των τρόπων διαχείρισης των εμβληματικών δένδρων της πόλης με την εισαγωγή τεχνογνωσίας. Σε επόμενη φάση πρόκειται να διοργανωθούν σεμινάρια για το προσωπικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προκειμένου να εφαρμοστούν τελικά σχέδια διαχείρισης των δένδρων της πόλης σε βάθος χρόνου, επιστημονικά τεκμηριωμένα, ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό υγιές πράσινο, χωρίς να διακινδυνεύεται η ασφάλεια των πολιτών.

 

 

 

NO COMMENTS