Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το πρόγραμμα BLUEISLANDS

0
334

Το 1ο πανευρωπαϊκά «Κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης & ανακύκλωσης», συνεχίζει την πορεία του σε όλη την Ελλάδα περνώντας από τη Ρόδο.

Δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης αναφορικά με το περιβάλλον και της πίεσης, που ασκεί η δυναμική των περιβαλλοντικών προβλημάτων καθίσταται επιτακτική η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και κατ’ επέκταση η οικοδόμηση φιλοπεριβαλλοντικών συμπεριφορών και στάσεων.

Ο Δήμος Ρόδου πρωτοπορεί με στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συμμετοχικότητας με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Στόχος είναι ο περιορισμός τις αλόγιστης και επιζήμιας επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και η ανάδειξη της αξίας της ανακύκλωσης μέσα από δράσεις που αναδεικνύουν ενεργούς πολίτες και πρεσβευτές της προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίοι θα αποτελέσουν παράδειγμα για τις μεγαλύτερες γενιές.

Καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή), από τις 26/07/2019 έως και τις 16/08/2019 στην Πλατεία Δημαρχείου Ρόδου και σε επιλεγμένες παραλίες (Φαληράκι, Τσαμπίκα, Αφάντου) μικροί και μεγάλοι, πολίτες, τουρίστες, σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν δωρεάν το «Κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης & ανακύκλωσης» από τις 12:00 έως τις 20:00 και να ενημερωθούν μέσα από ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό υλικό. Με το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης, πραγματοποιούνταν το πρακτικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι πολίτες και οι τουρίστες είχαν την δυνατότητα να ανακυκλώνουν στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας (πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες), βιώνοντας έτσι στην πράξη τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του αυτόματου μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών, αλλά και των οπτικοακουστικών μέσων εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελς, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα «πράσινης και οικολογικής» Δράσης.

Περισσότεροι από 2500 πολίτες, παιδία και τουρίστες κατά την διάρκεια των 3 εβδομάδων ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα BLUEISLANDS και εκπαιδεύτηκαν περιβαλλοντικά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, θαλάσιας ρύπανσης, βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι ο δήμος Ρόδου μέσω του προγράμματος BLUEISLANDS σύντομα θα αποκτήσει και το δικό του κινητό κέντρο ανακύκλωσης με στόχο να «καλύψει» κάθε γωνιά του νησιού και ειδικά τα σημεία που υπάρχει μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών όπως οι μαζικοί χώροι εστίασης και οι παραλίες του νησιού στις οποίες το καλοκαίρι συχνάζουν χιλιάδες άτομα.

Επίσης τον Αύγουστο του 2019 η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου υλοποίησε μέσω καμπάνιας μια σειρά ενεργειών στα ειδικά σημεία πληροφοριών του Δήμου και σε επιλεγμένες παραλίες για την ενημέρωση πολιτών και τουριστών όσον αφορά την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, στο πλαίσιο της δέσμευσής του Δήμου για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αντίκτυπου. Δημιουργήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τουριστών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αλλά και την προώθηση ενός νέου τρόπου ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών αντικειμένων, σε μια προσπάθεια αναζήτησης νέων, ενναλακτικών και ενδιαφέροντων τρόπων αξιοποίησης των χρησιμοποιημένων πλαστικών.

NO COMMENTS