Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά στο νησί μας, συνεργάζονται η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ρόδου μαζί με τους Αντικαρκινικούς Συλλόγους για να δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα.
Συγκεκριμένα, το Παράρτημα Ρόδου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση εθελοντικών συλλόγων που απασχολούνται με τον αντικαρκινικό αγώνα στην πλατεία Κύπρου το Σάββατο 22 Οκτωβρίου από τις 11:00 μέχρι 13:00. Στην πρωτοβουλία αυτή θα συμμετάσχει και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά και το Μουσικό Σχολείο Ρόδου.
Την ίδια μέρα η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου διοργανώνει εκδήλωση στο Rodos Pallas (αίθουσα Δελφοί) στις 19:00 με κεντρική ομιλήτρια την κα. Νατάσα Παζαϊτη, Γενική Χειρουργό – Ειδική Χειρουργό Μαστού, MD,PHD,FEBS με θέμα ομιλίας: «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ – Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία. Μάθε και προφυλάξου». Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέας κα Αργυρώ Αγγελοπούλου: «ΜΙΑ ΚΟΡΔΕΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΕΓΑΝ ΙΠΠΟΛΥΤΗ», στο οποίο συμμετέχει με σημείωμα προς την μητέρα η κα. Νατάσα Παζαϊτη. Στη συνέχεια οι αντικαρκινικοί σύλλογοι, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών «ΡΟΔΑΥΓΗ», Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Ρόδου, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου «ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ», Save an Angel, αφού παρουσιάσουν το έργο τους, θα τιμηθούν για την κοινωνική προσφορά τους.
Το ίδιο βράδυ θα γίνει η φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου σε χρώμα ροζ από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της ενημέρωσης και πρόληψης. Ο καρκίνος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντοπιστεί εγκαίρως, γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η ετήσια προληπτική εξέταση. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.
Η παρουσία όλων στις εκδηλώσεις θα ενισχύσει σημαντικά το μήνυμα της ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

NO COMMENTS