Σε συνέχεια της υπογραφής Υπομνήματος Συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Κοινωνικής πολιτικής & Υγείας με αντιδήμαρχο τον Γεώργιο Τριάντο και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Emfasis Νon Profit, πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2023, μεταξύ του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ρόδου και της Emfasis Non Profit.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας διεξήχθη, Βιωματικό Εργαστήρι Ανταλλαγής Εμπειριών & Προκλήσεων για το θέμα της αστεγίας και της ευαλωτότητας της ομάδας στόχου με συμμετοχή κυρίως ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στελεχών του τμήματος πρόνοιας, του Βοήθεια στο Σπίτι της Προϊσταμένης τμήματος Πρόνοιας της Διεύθυνσης Κοινωνικής πολιτικής & Υγείας και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά. Παράλληλα έγινε εισαγωγή στην Μεθοδολογία Streetwork.

Το βιωματικό εργαστήρι συντόνιζαν τα στελέχη της Emfasis Non Profit και τα αποτελέσματα ήταν επιτυχή αφού οι συμμετέχοντες κατάλαβαν τη σημασία της εκπαίδευσης σε ομάδα ως προς την αλλαγή γνώσεων, πεποιθήσεων, στάσεων και συμπεριφοράς των ατόμων, τη δυναμική της ομάδας και της επίδρασης της στο ψυχο-συναισθηματικό κλίμα της ομάδας, τον αποτελεσματικό χειρισμό δύσκολων καταστάσεων στην πραγματική ζωή μέσα από προσομοιώσεις της καθημερινής ζωής.

Την δεύτερη μέρα με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με στόχο η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές για όλα τα παιδιά ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή και ισότιμη ένταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα στελέχη του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με τας στελέχη της Emfasis Non-Profit υλοποίησαν από κοινού δράση δημιουργικής απασχόλησης, στον αύλειο χώρο της αίθουσας στο Ροδίνι, σε παιδιά Ρομά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της δράσης τα παιδιά συμμετείχαν σε δημιουργικές δραστηριότητες μέσα από βιωματικά και διαδραστικά παιχνίδια, χειροτεχνίες και ζωγραφική, ενώ τη δράση πλαισίωνε μουσική προσαρμοσμένη στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών. Στόχος η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών, η ενθάρρυνση της επιθυμίας για μάθηση, καθώς και η ευχαρίστηση μέσα από τη δημιουργία που τα βοηθά να εκφράζονται, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

Στο τέλος, διανεμήθηκαν σχολικές τσάντες και σχολικά είδη σε όλα τα παιδιά που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Τη δράση τίμησε με την παρουσία του ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής πολιτικής & Υγείας.

Τα παιδικά χαμόγελα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή μας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς την Emfasis Νon Profit για την άριστη συνεργασία, τη θετική ανταπόκριση και την έμπρακτη στήριξη της με την χορηγία 59 σχολικών τσαντών γεμάτες με τα απαραίτητα σχολικά σετ και γραφική ύλη σε παιδιά Ρομά δημοτικού και γυμνασίου μέσω του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου DESMOS, καθώς τον/την ιδιώτη όπου προσέφερε 6 σχολικές τσάντες κατάλληλες για νηπιακή ηλικία.

Κλείνοντας, θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να εκφράσουμε το ΚΤΕΛ Ρόδου που για ακόμη μία φορά ανέλαβε τη μεταφορά των παιδιών με ασφάλεια στο χώρο υλοποίησης της δράσης και την επιστροφή στον τόπο κατοικίας τους καθώς και την ΔΕΡΜΑΕ Α.Ε για την παραχώρηση του χώρου.

Ευχόμαστε σε όλους καλή και δημιουργική σχολική χρονιά

NO COMMENTS